Vučić: Radovi u KCS „punom parom“

Izgradnja i rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije biće završeni u septembru sledeće godine, a u toj zdravstvenoj ustanovi lečiće se građani iz cele Srbije, kaže predsednik Vučić.

Radovi na izgradnji nove zgrade Kliničkog centra Srbije i rekonstrukciji postojeće kule uveliko napreduju, u šta se uverio i predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je konstatovao da će to po završetku radova biti nov, moderan Klinički centar, u kojem će da se leči najveći broj građana Srbije.

U novu zgradu biće premešten Urgentni centar, deo hirurgije, plastična hirurgija, endokrina hirurgija, neurologija, hematologija, gastroenterologija, ortopedija, kardiohirurgija…

Novi KCS će imati 30 operacionih sala, četiri skenera, dve magnetne rezonance, četiri angio sale, najsavremeniju laboratoriju.

Radove su, sa predsednikom Vučićem, obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor KCS Milika Ašanin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Lončar je nedavno takođe obišao radove i najavio da će biti završeni za manje od godinu dana.

Epidemija virusa korona usporila, ali nije zaustavila radove, samo se u jednom periodu radilo manjim kapacitetom.

Radove na KCS izvodi kompanija „Delta inženjering“.

Novi prostor imaće 86.000 kvadratnih metara, od čega 27.000 novog i 59.000 rekonstrukcija postojećeg. U zgrade će biti ugrađeno 1.200 kilometara kablova, 2.000 tona čelika.

Rekonstrukcija KCS i izgradnja nove kule počela je 2018. godine.

Vučić:KCS za 11 meseci, jačanje zdravstva snaži moć Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će radovi na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije biti završeni u septembru sledeće godine i da će se tu lečiti građani iz cele zemlje, te istakao da jačanje zdravstva snaži ukupnu moć Srbije.

„Mislili smo da će zbog kovida ovo kasniti oko četiri meseca, ali neće. Za 11 meseci ćemo da otvorimo ovo mesto“, rekao je Vučić i dodao da su radovi u KCS od najvećeg značaja za zemlju i građane.

„Do septembra sledeće godine, za manje od godinu dana biće završen čitav objekat u KCS i opremljen najmodernijom opremom. Imaće sobe za intenzivnu, poluintenzivnu negu, operacione sale, dijagnostiku, Urgentni centar, sve što je neophodno“, istakao je Vučić.

Primetio je da gotovo ništa nije građeno u zdravstvu nekoliko decenija, što još više daje na značaju izgradnji svih bolnica u poslednjih nekoliko godina.

Zato je, dodao je, važna i druga faza u radova u KCS, koja podrazumeva obnovu kompletnog centra.

„Za prvu fazu izdvajamo 69 miliona evra. U drugu fazu, biće uloženo 43 miliona. Ukupno 112, a sa nekim naknadnim radovima doći će do 120-125 miliona evra. To su ogromne investicije“, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je važno da se u vreme pandemije, kada se vidi značaj zdravlja, pokaže vitalnost sistema.

„Pitali smo se da li smo pogrešili oko gradnje kovid bolnoica, ali sad smo srećni što smo na vreme razmišljali, kada pandemija nije bila snažna. Biće neka nova korona, a nama će kreveti za poluintenzivnu i intenzivnu negu biti potrebni“, rekao je Vučić.

Jačanje zdravstva snaži moć Srbije i pokazuje da smo u stanju da se brinemo o svojim građanima, naglasio je Vučić.

„Zato ćemo jednu po jednu kliniku da renoviramo. Mislim da imamo u tome uspeha i imaćemo još više“, poručio je Vučić.

Dodao je da će novi KCS da spasava hiljade života, zbog čega je važno da se završi što pre, ali će doprineti i da zadržimo lekare i medicinske sestre, pa će i u tom smislu biti jedan snažan zamajac.

Ogromna ulaganja u zdravstvo,godišnje 2,4 milijarde evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo i dodao da to nisu samo infrastrukturna ulaganja, već i veće plate i životni standard medicinskih radnika, kao i ulaganje u njihovo obrazovanje.

„To su ogromna ulaganja. Kancelarija za javna ulaganja izdvaja godišnje 2,4 milijarde evra za zdravstvo“, rekao je predsednik nakon obilaska radova na Kliničkom centru u Beogradu.

Ukazao je da se završavaju javne nabavke za Klinički centar Vojvodine, i da se uskoro očekuju radovi, te će Novi Sad dobiti velelepan Klinički centar.

Dodao je da to podrazumeva jedan deo novih objekata, i jedan deo obnovljenih.

Radi se o veoma skupim ulaganjima, ističe, a kao primer naveo je ulaganje u bolnicu u Prokuplju, čija je vrednost 26 miliona evra, zaustavljeni radovi u Loznici 27 miliona evra.

Rekao je da se sada radi prva faza u Kliničkom centru u Beogradu i da se ide na drugu fazu koja predviđa renoviranje svih klinika.

„Ulaganje je dvosmerno, jedno je ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu, kao što su klinički centri, bolnice i domovi zdravlja, a drugo je ulaganje u plate i životni standard naših lekara i medicinskog osoblja. Treća stvar je ulaganje u obrazovanje medicinskih radnika, postovanje onih najboljih da mogu odmah da dobiju posao, pristojno da žive“, objasnio je on.

Rekao je da će se pokušati, a veliko je interesovanje pripadnika službe bezbednosti na od države dotirane stanove, da se to isto uradi i za pripadnike zdravstvenog sistema.

INFO 24 / Tanjug / Foto: ig, @buducnostsrbijeav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *