Vučić: Povećavaju se pritisci na Srbiju, biće nikad veći

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je veoma zabrinut zbog situacije oko Ukrajine, koja, kako je rekao, Srbiju stavlja u situaciju brojnih izazova i političkih pritisaka, a posle odluke predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da potpiše ukaze o priznanju Donjecka i Luganska, pritisci će biti veći nego ikada.

Vučić je, na pitanje o razgovoru sa predsednikom Francuske Republike Emanuelom Makronom, i pitanje koliko je zabrinut zbog aktuelne situacije, kao i šta to znači za Srbiju, naglasio da su politički, bezbednosni i ekonomski izazovi brojni u ovakvoj situaciji.

Vučić je rekao da ono što je prethodna tri dana doživeo potvrđuju njegove reči, da raste pritisak na našu zemlju.

“Ono što sam doživeo prethodna tri dana pokazuje šta možemo očekivati i što će tek da sledi, i da u političkom smislu neće biti nimalo jednostavno za Srbiju”, istakao je Vučić.

Takođe je rekao da se ovim dešavanjima ruši kompletna bezbednosna i politička arhitektura sveta.

“Kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, niko ne može da predvidi. Sve što smo znali do juče danas više ne postoji. Ono što je za nas važno jeste da naša opredeljenost za mir mora biti čvrsta, snažna, i naša snaga odvraćanja potencijalnog agresora mora da bude još snažnija i jača”, objasnio je Vučić.

Podsetio je da je ranije u toku dana održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojem je, kao vrhovni komandant, izdao nalog vojnim i policijskim snagama, kao i zahtev specijalnim jedinicama, da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji mogući način, i da treba nastaviti sa naoružavanjem i opremanjem Vojske i policije.

“U političkom smislu moramo da radimo mnogo, moramo da razumemo da mir nije nešto što se podrazumeva, što se vidi danas. Moraćemo mnogo truda i rada uložiti da sačuvamo mir, da bi obezbedili sigurnost za našu decu, naše roditelje, kako bi osigurali budućnost”, rekao je Vučić i naglasio da je ova situacija najkomplikovanija za sve naše savremenike, za naše roditelje, za nas i za našu decu.

“Mislim da se ovim de fakto i suštinski menja svetski poredak u kojem će sile vratiti dominaciju na jednoj strani, odnosno da će postojati više super sila i centara političke i ekonomske moći”, rekao je Vučić.

Što se tiče ekonomske oblasti, ukazao je da je cena nafte istog trenutka skočila, da su sve cene sirovina skočile, da su berze neposredno pogođenih zemalja pale, i da će to sve izazvati dodatnu nervozu i probleme.

Takođe je primetio da postoji problem pristrasnosti naših medija.

“Kada pogledate naše naslove vidite da u 80 odsto medija ne postoji nikakva objektivnost, već su, šta god da se dešava na ruskoj strani, kao što je ostalih 20 odsto na zapadnoj strani. U takvim uslovima velike političke ostrašćenosti svi sebi nanosimo štetu, umesto da budemo svoj na svome, budemo mirni, da se kroz veliku svetsku krizu izvučemo samo sa ogrebotinama. Mi ne možemo to da uradimo. Kod nas je uvek sve strast, navijanje, i od toga ćemo se teško izlečiti”, smatra Vučić.

Rekao je i da je sa Makronom imao važan razgovor o situaciji u našem regionu. Takođe je razgovarao, kako je preneo, i sa predstavnicima drugih država sveta, te najavio da će i narednih dana imati razgovore.

“Postoje veliki strahovi da bi sve moglo da se proširi na druge delove Evrope, posebno Balkan”, zaključio je Vučić.

Krenuli pozivi i vruće linije za uvođenje sankcija Rusiji

Vučić je izjavio da će na Srbiju tek uslediti sve veći pritisci sa zahtevom da uvede sankcije Rusiji, kao i da je već imao takve pozive i “vruće linije”, ali da će naša zemlja izdržati sve pritiske.

Vučić je rekao da će uslediti pritisci na nas sa različitih strana i dodatno po pitanju odnosa u regionu.

“Jer, kada ne mogu da odgovore nekom snažnijem od nas – hajde da to pokažemo na nekom manje snažnom”, rekao je Vučić.

Na pitanje kako onda da se odupremo u ovoj situaciji tim pritiscima, Vučić je rekao: “Jedinstvom, odgovornošću i ozbiljnošću. Nemamo izbora, nego da možemo da se odupremo. Imali smo mnogo teških trenutaka, imamo svoju zemlju i ne možemo da je menjamo ni za jednu drugu. To je zemlja naše dece”.

Vučić je dodao da nemamo nikakvu alternativu po tom pitanju.

“Možete da mislite kakvi će sad pritisci na Srbiju da budu po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Već sam imao pozive i vruće linije. Nisam o tome razgovarao sa predsednikom Francuske Makronom; sa njim sam mnogo razgovarao po pitanju Zapadnog Balkana. On je fer po tom pitanju i hoće da nas čuje”, rekao je Vučić.

Dodaje da neće moći mnogo da pomogne stranačkim kolegama u predizbornoj kampanji pošto ima 10 zakazanih poseta.

“Svi su odjednom nagrnuli u Srbiju”, dodao je Vučić i poručio da Srbija ima snažnu ekonomiju i da će proći i kroz ovu međunarodnu krizu, ne lako, ali lakše nego mnogi drugi jer ima stabilan fiskalni sistem.

Kako je rekao, večeras će sa ministrom finansija u Vladi Republike Srbije Sinišom Malim dugo razgovarati o tome šta sve treba da se nabavi od rezervi i dodao da smo već nabavili mleko u prahu, so i sve drugo.

Vučić je poručio da niko ne treba da pravi zalihe pošto država ima svega dovoljno i to na pravilan način čuva.

“Takođe, država se snabdela lekovima i medicinskim uređajima, a sada se nabavljaju i milioni i milioni konzervi ribe i drugog”, dodao je Vučić.

Naša opredeljenost da razvijamo zemlju od suštinskog značaja

Bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan i naša uzdržanost i opredeljenost da zemlju razvijamo, biće od suštinskog značaja za očuvanje mira, poručio je Vučić, istakavši da će kriza oko Ukrajine i energetska kriza ostaviti posledice po svetsku ekonomiju.

Takođe, naveo je da je Putin u svom obraćanju o Ukrajini večeras govorio ono što misli, uz primedbu da su poruke svih zapadnih političara iste, što, kako je rekao, govori o težini naše pozicije.

“Kada sam sa Putinom razgovarao u Sočiju, rekao sam da nikada nisam video takvu odlučnost kod njega. Mislim da ga dobro poznajem, i mislim da sam jedan od retkih koji je rekao da će stvari ići u ovom smeru. Slušao sam večeras Putinovo obraćanje i to je bio Putin kakvog poznajem. Govorio je ono što misli, posebno o Lenjinu”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Putin rekao da je autor i arhitekta sovjetske Ukrajine Lenjin, a onda, u nešto oštrijem tonu, da Ukrajina sprovodi dekomunizaciju i uništava spomenike Lenjinu, pa će Moskva da završi tu dekomunizaciju, aludirajući da je Lenjin bio tvorac i granica sovjetske Ukrajine, koje onda, bar iz moralnih principa ne bi trebalo da postoje.

“Ali, mi smo suviše mali da ulazimo u to”, rekao je Vučić.

Dodao je da su, nakon toga, stigle iste poruke sa Zapada, potpuno isti tvitovi Borelja, Fon der Lajen, Šarla Mišela.

“Oni su želeli da pokažu unisonost i jedinstvenost u porukama, i to pokazuje težinu našeg položaja. Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, podržava integritet Ukrajine i 85 odsto naše nacije, koja šta god da se desi, biće na strani Rusije. I to su činjenice. Ali, kao predsednik Srbije, imam obavezu da obezbedim mir i sigurnost za građane”, rekao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da bezbednosna situacija nije idealna za Zapadni Balkan, ali da će naša uzdržanost i opredeljenost da razvijamo zemlju, biti od suštinskog značaja za očuvanje mira.

Dodao je da je Vojska Srbije danas neuporedivo snažnija, od ostalih u našem regionu, za razliku od Jugoslovenske narodne armije, sa kojom ljudi obično porede srpsku armiju danas.

“Stvari su se promenile i mi moramo da pokažemo veću odgovornost nego drugi u očuvanju mira i stabilnosti”, poručio je Vučić.

Dodao je i da će u ekonomiji ceo svet imati problema, jer dolaze sankcije oko gasovoda – rastu cene nafte, uglja, pšenice , kukuruza, žita…

“Jesam zabrinut, ali želim ljude da umirim – uvek ćemo hrane i vode imati dovoljno za stanovništvo”, poručio je Vučić.

U tom smislu, najavio je da će večeras imati poseban razgovor sa Malim o nabavci novih količina nafte.

Ponovio je da je sam napravio grešku, što se nadao boljem od onoga što je, ispostaviće se, realno, ali i istakao da građani ne treba da brinu jer svega ima dovoljno.

“Ne moraju ništa posebno da nabavljaju, svega imamo dovoljno, ali će u ekonomskom smislu veliki trag ostaviti nafta i gas. Užasno me je strah, mi pumpamo Banatski dvor, imamo i ne male količine nafte, jer može nešto da se smiri na 10 dana, mesec dana, ali sve je otišlo u pogrešnom smeru, iz kog teško da ima povratka. Neću da analiziram ko je kriv, moj posao je da brinem o građanima Srbije”, rekao je Vučić.

Orden princa od Monaka velika čast za Srbiju

Vučić je izjavio da je orden Velikog krsta reda Svetog Šarla, koji će mu prilikom susreta uručiti princ Albert od Monaka, velika čast za Srbiju.

“Princ Albert je veoma uticajna ličnost, ugledan čovek koji razgovara sa svima i razume sve. Ugledan je u Abu Dabiju, Oslu, Parizu, Moskvi”, rekao je Vučić i dodao da je princ Albert tim ordenom odlikovao, između ostalih, Nikolu Sarkozija i Putina.

“Orden je velika čast za našu zemlju”, poručio je Vučić i podsetio da je dobio mnoga važna priznanja, među kojima su i sledeće: od Putina orden Svetog Aleksandra Nevskog, od češkog predsednika Zemana i od Austrijske privredne komore.

Ističe da su ti ordeni dodeljeni za rezultate koje je naša zemlja postigla i koje su drugi državnici prepoznali, kao i da ti ordeni ostaju našoj zemlji.

Nakon sutrašnjeg susreta u Monaku sa princem Albertom, Vučić putuje za Madrid, gde će prilikom posete pozvati kralja Filipa Šestog i premijera Španije Pedra Sančeza da posete Srbiju.

“Srpski i španski zvaničnici retko imaju susrete; oni nisu bili u Beogradu 50 godina. Pozvaću kralja Filipa Šestog i gospodina Sančeza da posete Srbiju; oni su iskreni prijatelji naše zemlje i to je veoma važno za nas”, rekao je Vučić.

Samo da naš brod dovedemo u luku spokojstva

Vučić je najavio otvaranje Kliničkog centra Srbije, kardio-vaskularne bolnice Dedinje 2, ali i početak saobraćanja brzog voza na pruzi Beograd – Novi Sad i ideju spuštanja cene karte na najniži mogući nivo.

Vučić je rekao da će 27. ili 28. marta biti otvoren Klinički centar Srbije, da će 10. ili 12. marta otvoriti bolnicu Dedinje 2. Od 15. marta krenuće brzi voz na pruzi Beograd – Novi Sad.

“Imamo ideju da spustimo cenu na najniži nivo, da svi mogu da se voze vozom, da cena povratne karte bude 300-500 dinara na par meseci kako bi videli šta smo uradili i izgradili. Mi ionako subvencionišemo Železnicu”, dodao je Vučić.

Najavio je da će nastaviti analizu oko besplatnih vrtića i jaslica, dodajući da bi to bilo od velikog značaja ako bi se u tome uspelo, ali i da su gubici veći nego što je računao.

Ukazao je da dobar deo dece posebno u siromašnijim delovima Srbije ne ide u vrtiće jer to roditelji ne mogu sebi da priušte.

“To bi bio najveći doprinos populacionoj politici”, naglasio je Vučić.

Istakao je da će to biti moguće samo ako uspemo da naš “mali brod koji je na ustalasanom moru mirno dovedemo do luke spokojstva”.

Na pitanje da prokomentariše pisanje “Krika” o navodnom bogatstvu Zorana Drobnjaka, Vučić je odbio da odgovori, jer, kako je rekao, ima prečih pitanja.

Tačno je da sam odlazeći predsednik

Vučić je izjavio da ga ne interesuje šta govori Zdravko Ponoš, ali, da je tačno to što ga je nazvao odlazećim predsednikom.

“Na njegove napade nemam komentar, a to da sam odlazeći predsednik, to je tačno, ne znam što je njemu to bilo stalo da ponavlja toliko puta, kako ste mi vi rekli, da li je hteo da kaže da je on dolazeći, ali biće onako kako narod kaže”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Boris Tadić, kada je podneo ostavku na predsedničku funkciju da bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani istovremeno, insistirao na tome da se ne kaže da je podneo ostavku, već da je skratio mandat.

“Moj mandat traje do 2. marta i od tada sam samo u tehničkom mandatu dok novi predsednik ne preuzme dužnost”, precizirao je Vučić.

Ističe da ga svi ti napadi političkih oponenata ne zabrinjavaju, već ga zabrinjava to šta se zbiva u svetu i kako ćemo to da prevaziđemo.

Ljudi, kako je rekao, znaju ko radi i ko gradi, a ko hoće da izmešta spomenike i da ruši Beograd na vodi.

“To je moj odgovor njima. O sebi najbolje govore, a o meni šta god da govore siguran sam da će narod pravilno prosuditi”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da je Ponoš već izabrao savetnike Sinišu Kovačevića i Srđana Dragojevića koji govori da se u Srebrenici dogodio genocid i da treba priznati tzv. “nezavisnost” Kosova i Metohije, Vučić ističe da je “apsolutno protiv toga”, ali da ne treba da “pravimo zatvore i logore za one koji misle drugačije”.

Na pitanje šta je politika normalnosti, Vučić je rekao da je to da Srbija napreduje ekonomski i da živi u miru, da naše majke, sestre, bake, supruge, ćerke nemaju brigu o tome kako će njihova deca da završe, da li u ratovima ili… O tome ko će šta da kaže, suviše je, ističe, iskusan da bi se sekirao zbog gluposti.

Nisam optimista za krizu u svetu, lakše ćemo proći od drugih

Vučić je izjavio da nije preveliki optimista po pitanju nove krize u svetu, ali da je Srbija više pripremljena od drugih zemalja i da će lakše proći ako dođe do nestašica hrane i svega drugog.

Vučić je rekao da sada – kada se zaoštravaju odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije po pitanju Ukrajine, ni ne zna kako da se bavi predizbornom kampanjom u Srbiji, pošto mora da se brine o državi.

Dodao je da nije zakazao nijedan miting i da ne planira nigde više da ide, osim što je u subotu bio na mitingu Srpske napredne stranke u Merošini, iako ga iz raznih delova Srbije zovu da dođe na stranačke skupove.

“Vrlo sam ozbiljan kada kažem da verujem da ćemo mi nešto lakše proći od drugih u krizi, jer smo se ponašali ozbiljnije i odgovornije”, istakao je Vučić.

Dodao je da sebi ne može da oprosti što je malo zakasnio sa pripremama za nestašice ako dođe do neke krize u svetu, jer je video da se Kinezi pripremaju, ali da je naša zemlja opet počela da se priprema mnogo pre nego druge zemlje.

“I verujem da ćemo lakše od drugih uspeti da prođemo kroz sve ovo”, dodao je Vučić.

Milica Rakić i njeno stradanje su Srbiji važni

Vučić je potvrdio da će lično finansirati obnovu spomenika maloj Milici Rakić u Tašmajdanskom parku, koji je neko oskrnavio.

“To sam rekao da ću učiniti da bih pokazao koliko je stradanje male Milice za nas važno i značajno, a ne da bih ubrao političke poene”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je neko polomio spomenik Milici Rakić i da je njena statua pronađena, a njeno ponovno postavljanje će, kako je rekao, koštati tek nekoliko stotina evra.

Milica Rakić stradala je u NATO agresiji na Srbiju 1999. godine koje je trajalo 78 dana.

 Izvor: Tanjug/TV Pink

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort