Vučić poručio Grcima: Čuvamo leđa jedni drugima

Predsednik Vučić dao intervjuu za grčki list @kathimerini u kome izjavio da Srbija i Grčka moraju da čuvaju leđa jedni drugima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bi Atina i Beograd trebalo dodatno da ojačaju svoje ekonomske i političke veze i „čuvaju leđa“ jedni drugima na međunarodnoj sceni.

Srbija je spremna da pregovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema, a ako neko misli da dođe u Beograd i kaže nam da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju – to se neće dogoditi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intevjuu za grčki dnevni list Katimerini.

Vučić je, upitan o korekciji granica kao mogućem delu rešenja kosovske krize, postavio pitanje – o kojim granicama se govori, o onima koje priznaju Kina, Rusija, Grčka i Španija ili onima koje priznaju Francuska, Nemačka…

Na ponovljeno pitanje novinara o scenariju razmene teritorija, predsednik Vučić je podsetio da je Srbija uvek tražila kompromis i da ne želi da se nametne rešenje koje će biti u interesu samo jedne strane.

„Mi smo spremni i otvoreni da pregovaramo o bilo kakvom kompromisnom rešenju. Neki pominju druge modele, ali ne nude nam ništa konkretno. Ako neko misli da će doći u Beograd i reći nam da priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu zemlju, to se neće dogoditi“, rekao je Vučić.

On je izrazio zahvalnost Grčkoj što nije priznala nezavisnost Kosova i rekao da je „reč je o zemlji koja štiti međunarodno pravo, uprkos pritiscima kojima je po tom pitanju bila izlozena“.

„Od mene nećete čuti druge zahteve osim toga da želimo da se ukinu takse od 100 odsto (koje je uvela vlada Prištine na srpske proizvode). Zato želimo da sednemo za sto, da razgovaramo o tom problemu i probamo da nađemo rešenje“, rekao je Vučić u intervjuu koji je dao prilikom dvodnevne zvanične posete Atini.

Vučić je u intervjuu istakao i značaj pruge Pirej-Budimpešta i dodao da EU ostaje strateško opredeljenje Srbije.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *