Vučić: Ponovo će pritisak oko KiM biti samo na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za nemački dnevnik „Bild“ izjavio je da je neophodno pronaći kompromisno rešenje za kosovsko pitanje, i da na tome teško radimo, a da će na osnovu onoga što vidi danas, posebno nakon što je na dužnost stupio novi predsednik SAD Džozef Bajden, ponovo biti pritisak samo na Srbiju.

Vučić je, na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo „zajedno sa susednom državom Kosovo“, koju ne priznaje, i pitanje kada će se to promeniti, odgovorio:

„Vi kažete da je to susedna država, mi ne. To je stvar viđenja i uslov EU. Mi to vidimo drugačije. Da, i moramo pronaći kompromis sa Prištinom i teško radimo na tome. Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas to, naravno, nije tako. Za Madrid, Atinu, Nikoziju, Bratislavu, Bukurešt to, takođe, nije jasno, oni ne priznaju Prištinu“.

Upitan kako može da izgleda taj kompromis, Vučić je rekao da je zabrinut, jer će, po onome što danas vidi, a posebno nakon stupanja na dužnost predsednika SAD Džozefa Bajdena, ponovo biti vršen pritisak samo na Srbiju.

„Zato sam zabrinut. Ako želimo održati mir, ako želimo da dođe više investitora iz Nemačke, onda su nam potrebna održiva rešenja. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih“, naglasio je predsednik Srbije.

Na pitanje s kim mu je jednostavnije da pregovara – sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Kine Si Ðipingom, ili Francuske Emanuelom Makronom, odnosno nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je podvukao da sa svima mora razgovarati i da i oni razgovaraju između sebe.

„Zašto možete sa Rusijom da razgovarate o Severnom toku, zašto možete da razgovarate sa Kinom o njihovim fabrikama i firmama? Zašto bi bili vi jedini koji imaju to pravo?“, upitao je Vučić.

On je tokom intervjua izrazio želju da kaže nešto o kancelarki Merkel, pošto krajem nedelje odlazi iz politike.

„Iskreno, mislim sve najbolje o njoj i želim to i sada da kažem. Ona nas je 2015. spasila, osigurala mir ovde. Nismo uvek istog stava, na primer oko Kosova. Ali, ona ima uvek vremena da nas sasluša i dovoljno poštovanja prema našoj zemlji“, rekao je on.

Upitan ko će voditi Evropu posle Merkelove, Vučić je rekao da će, kada je reč o državama, to činiti Nemačka i Francuska, a po pitanju ličnosti, ne zna, kaže, da li će to biti Armin Lašet ili Markus Seder.

„Međutim, Seder i Lašet ne treba da budu uvređeni – ja bih uvek birao Angelu Merkel. Ona nije jednostavna osoba, ali je stvarno veoma volim“, rekao je Vučić.

Vučić o nabavci vakcina: Mi smo obavili svoj posao

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da do kraja februara Srbija želi da vakciniše 15 do 20 odsto stanovništva, te dodao da u našem regionu druge zemlje još nisu dobile nijednu dozu vakcine, i to ne njihovom krivicom, jer su se oslonile u potpunosti na Kovaks program EU.

„Sada gledaju na nas, očekuju sve od nas i dobiće to od nas“, najavio je Vučić u intervjuu nemačkom „Bildu“.

Na pitanje kako je Srbija, za razliku od EU, to tako brzo uspela, on je kazao da je Srbija veoma rano vodila razgovore sa svima koji proizvode vakcine i koji žele da je nabave.

„Najpre smo platili dva miliona evra Briselu za razvoj vakcine. Poređenja radi Bugarska, koja je članica EU, platila je samo 100.000 evra. Pet miliona smo uplatili u Kovaks program Svetske zdravstvene organizacije i EU“, objasnio je on.

Vučić je kazao da vakcine nisu dobijene iz tog programa.

„Uvek kada sam bio u Briselu i pitao za konkretne termine isporuke dobio sam odgovor – „odmah, nakon što je mi budemo dobili u EU“. Tada sam znao da će biti veoma mnogo problema za moju zemlju. Zato smo započeli razgovore sa svim drugima, uključujući Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju i druge“, naglasio je on.

Na pitanje od koga je potom nabavio vakcine, Vučić je naveo Kinu, SAD i Rusiju.

„Morao sam pronaći s kim u kojoj zemlji moramo razgovarati – državno rukovodstvo, ali I tajne službe, šefovi policija, I naoružane snage. Pisao sam osam pisama kineskom predsedniku Si Ðinpingu, a potom smo i razgovarali telefonom“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je on nazvao kineskog predsednika, jer mu je posao da pomaže građanima svoje zemlje.

„Možete zamisliti šta bi značilo za mene da nisam mogao da isporučim“, dodao je on.

Na konstataciju da je Srbija kandidat za prijem u EU i pitanje da li je, sada u vezi nabavke vakcine, srećan što još nije deo Unije, Vučić je odgovorio „ne, ne povlačim takve zaključke“.

Ne želim nikog da ljutim, ali mi smo obavili ovde naš posao. Mogu vam samo reći da ne bih bio zadovoljan poslom nekog ako ne bi bilo dovoljno vakcina“, podvukao je on.

Upitan ko je za njega bolji partner – Kina, Rusija ili EU, Vučić je ponovio da je Srbija na putu u EU, i da je to strateški put, a da to znaju i Moskva i Peking.

„Mi sarađujemo sa obe strane, moramo da živimo i moramo da preživimo. Licemerno je da je, kada Srbija dobija investitore iz Kine, to za mnoge problem, iako sami imaju hiljadu puta veće trgovinske obrte sa Kinom nego naša zemlja“, dodao je on.

Upitan da li poštuje predsednika Rusije Vladimira Putina koji je zatvorio njegovog najoštrijeg kritičara Alekseja Navaljnija, Vučić je kazao da se neće mešati u bilo čije unutrašnje stvari.

„Mi nismo EU, nismo SAD, ni Nemačka. Moramo se brinuti sami o sebi, jer smo još uvek siromašna zemlja“, podvukao je on.

Na pitanje da li mu je nebitan slučaj Navaljni Vučić je odgovorio „brinemo se o našoj zemlji i gledamo na Rusiju kao na našeg prijatelja“.

Upitan za odnos prema Kini, uz podsećanje da je u martu kada su dopremljene zaštitne maske iz te zemlje, javno ljubio zastavu „krvave diktature, da i sada hvali „diktatora“ Sija i da Kina gradi železničku prugu u Srbiji, on je rekao da nije nikakav komunista i da je njegov posao da učini nešto za svoju zemlju.

„Oni su nam, u vreme kada nam niko nije želeo ništa dati, isporučili respiratore, koji su spasili na hiljade života u korona krizi“, podvukao je on.

„Kažem vam još nešto, ako ste spremni da me saslušate. Nedavno sam imao sastanak sa šefom Delegacije EU u Beogradu. Radilo se o evropskog pruzi, deonici od bugarske granice do Niša koju gradimo sa Evropljanima. Sada je bilo reči o daljoj deonici prema Beogradu: Želeli smo brzinu do 240 kilometara na čas. EU nam je rekla ne, da mogu da nam ponude prugu za brzine do 160 kilometara na čas, uz pitanje zašto želimo da gradimo brže pruge. Kinezi su došli i rekli: „to je cena za tu varijantu i ova za drugu“. Peking je bio u stanju u istoj godini da započne radove. Šta smo onda uradili? Izabrali smo bolji dogovor, koji je brži i povoljniji“, naglasio je Vučić.

Na pitanje koliko je Nemačka važna Srbiji Vučić je podsetio da je Nemačka omiljenija od EU.

„Bez Nemačke ne možemo preživeti, ne bi imali tako visoke stope privrednog rasta. Za to su nam potrebni pravi partneri. Najveći poslodavac u našoj zemlji su nemačke firme. Firme kao Boš, ZF, Simens i Kontinental zapošljavaju više od 70.000 ljudi. A i građani vole da rade u nemačkim firmama. Na primer Leoni AG zapošljava 11.000 ljudi. Trenutno pregovaramo sa dva, tri velika proizvođača automobila. Razgovaramo i sa manjim firmama kao što je „Dr Etker“, rekao je on.

Na konstataciju „Bild-a“ da je Nemačka odrasla na „Dr Etker“ Pudingu Vučić je kazao da je i on odrastao s tim, ali i sa šlagom tog proizvođača.

Inače novinari „Bilda“ napisali su da je, kada došli na intervju sa Vučićem, iza kabineta nekadašnjeg osnivača SFRJ Josipa Broza Tita, izneta zastava EU, a u drugoj prostoriji su spremno čekale dve ruske.

„Ova zemlja želi u EU, ali otvoreno koketira sa Kinom i Moskvom. Sedi se između dve stolice. Tokom intervjua za „Bild“, je zamenik ruskog premijera Jurij Borisov čekao u predsedništvu“, navodi list.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *