Vučić: Pomoć za građane Kosova i Metohije – nezaposlenima 200, deci po 100 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je danas predstavnike Srba sa Kosova i Metohije sa situacijom pred dolazak specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali i najavio da će Srbija značajno novčano pomoći srpskom narodu na KiM i nastaviti da ulaže u važen projekte.

On je preneo da je predstavnike Srba sa KiM danas upoznao sa situacijom i pred dolazak Miroslava Lajčaka i nastavka razgovora u Brisleu.

“Razgovarali smo kako to ide, sa kakvim problemima se suočavamo, o bezbednosnim problemima na KiM, ali i o konkretnim projektima”, rekao je Vučić posle sastanka sa Srbima u Kuršumliji.

Vučić je još jednom zahvalio srpskom narodu na KiM koji je na izborima, kaže, pokazao jedinstvo, koje ga nije uvek krasilo, jer su shvatili da je to jedini način da se izbore za svoje interese.

“Ako je 43.800 glasova bilo za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podelu u srpski narod, dobili 1.300 glasova, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška Srpskoj listi i podrška jedinstvu i zajedništvu sa Srbijom”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, i pored toga što su neki ulagali mnogo novca u nastojanjima da podele srpski narod, jer su albanski politički lideri želeli tu podelu – nisu uspeli.

“A, radili su i preko Beograda, i preko nekih medija, ali nisu uspeli”, rekao je Vučić.

Naš odgovor će biti strpljivost i trpeljivost

Vučić je poručio komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vasingtona oko KiM da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovorna sve to biti strpljivost i trpeljivost.

On je tako odgovorio i na pitanje može li se status Kosova rešiti na relacziji Priština, Brisel i Vašington bez Beograda,

„Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće – blago njima. Mi ne mislimo tako“, kazao je on.

Vučić je ukazao da su se neki čudili i kritikovali kada je rekao „vi radite svoj posao, mi ćemo svoj“, te poručio da on nije, za razliku ranijih vlasti, izašao sa „jakim“ saopštenjima kao 2004.kada su izdali narod, kada su se lomili krstovi, spaljivale crkve na Kosovu, a da ništa nije prduzeto.

„Bolje da pustimo da oni pokazuju nervozu, a mi ćemo da nastavimo da se bavimo jačanjem naše privrede“, podvukao je on.

Vučić je rekao da bez Beograda mogu da organizuju možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, kako je rekao, na najgluplji mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo.

Prethodno, Vučić je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, koja je u srpskim sredinama ostvarila ubedljivu pobedu na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

Zatim je usledio sastanak kojem pored direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, predsednika i potpredsednika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, prisustvuju i predsednici privremenih organa u 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova na KiM.

Vučić: Novi KBC u Gračanici, nov put od Jarinja do Kosovske Mitrovice

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će graditi novi KBC Gračanica, kao i da će biti urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

“Razgovarali smo o projektima, i možemo danas da kažemo šta ćemo da radimo, što će biti simboli uspeha”, rekao je Vučić nakon razgovora sa Srbima sa KiM u Kuršumliji.

Za magistralni put od Jarinja do Mitrovice. rekao je da je reč o nekih 53-54 kilometara .

“Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima…”, pojasnio je Vučić.

Namera je, ističe, da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, a da građani od toga imaju konkretne koristi.

Razgovaralo se, dodao je, i o projektima u Kosovoskom pomoravlju, poput Štrpca, od osvetljenja u centru grada, fasada, do svih važnijih pitanja.

Radiće se i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

“Sve ove vesti za naše ljude su veoma dobre”, rekao je Vučić.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *