Vučić: Patrijarhova Srbija bila je Srbija mira i okupljanja

Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je  predsednik Aleksandar Vučić.

Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

On je u besedi na sahrani patrijarha Irineja, poručio da je počivši poglavar SPC sklopio oči onako kako je i živeo – u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima.

„Taj život je imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju. I ne manje od toga, celokupan srpski narod, ma gde da živi. Njegov Bog je bio Bog razuma, onaj koji prašta, koji razume, koji voli. Bog svih nas, onaj koji ne deli, nego spaja, onaj koji nas uči i koji nas čuva“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, ljubav je bila osnova svake patrijarhove vere, i kao kod svakog pravog hrišćanina, bila je veća od svega ostalog, jer je dobro znao da su i vera i nada nemoguće bez ljubavi, bez srca koje se predaje i Bogu i ljudima.

„A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi“, ukazao je Vučić.

Patrijarh Irinej, dodao je, gradio je Hram gradeći sve nas, verujući da njegova veličina nije samo u velelepnosti, u božanstvenom mozaiku, nego u zajedništvu koje taj sveti hram simbolizuje i na koje poziva.

Predsednik je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije.

„Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zađevica, zavisti, zlobe i mržnje“, rekao je Vučić.

Počivši patrijarh sklopio je , kaže, oči i predao dušu Bogu, sa samo jednom željom, jednim amanetom, za sve koji smo ostali:

„Da njegov hram, njegov san, nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, posvećen Bogu, ljubavi, Srbiji i srpstvu. Da verujemo, volimo i da to radimo zajedno, okupljeni u hramu mudrosti i mira“.

Vučić je ukazao da je to velika obaveza za nas kojima je, kaže, uvek bilo lakše bilo da se delimo, nego da se okupljamo, da se svađamo, nego da se mirimo, da se mrzimo, umesto da se volimo, da se svetimo, mesto da praštamo.

„I mnogo hramova smo porušili, pre nego što nas je on ubedio da sagradimo ovaj. Hoćemo li ga, učeni njegovom mudrošću, sačuvati, nije više pitanje samo pristojnosti, nego i pitanje našeg daljeg opstanka“, rekao je Vučić.

Upitao je da li ćemo znati, bez njega, njegove blage ruke i mirne reči, da ostanemo jedno, bez zlobe, verujući jedni drugima, razumevajući se i praštajući.

„Kada je, toliko puta, njegova svetost tvrdila da je to moguće, ja sam mu verovao. Vi ste mu verovali, svaki čovek u ovoj zemlji mu je verovao. Zato, verujem i danas. Da će njegovo učenje da ostane. Da ćemo nastaviti da gradimo, i hramove, i Srbiju. Da ćemo imati pameti, zajedničke ciljeve, istu veru i istu ljubav“, poručio je Vučić.

Kada se gromada stene odvoji od planine, na njenom mestu ostaje večita praznina koju ni vekovi ne mogu popuniti, poručio je predsednik Srbije.

Upokojeni patrijarh Irinej ostavio je iza sebe delo vredno divljenja, poručio je Vučić i istakao da je patrijarh ujedinio srpski narod, kao i da je njegova najveća briga bila Kosovo i Metohija, a da je prema tom pitanju postupao racionalno i hladne glave, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške.

Vučić je, u obraćanju, kazao da je čelnik SPC obnovio duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda.

„Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Rođeni Čačanin kojeg su svi prekodrinski Srbi voleli i poštovali. Zahvaljujući i njegovom angažmanu, molbama i molitvama nije bilo zađevica i svađa između Srba istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga ne ugrožavajući”, rekao je podvukavši da je patrijarh Irinej ostavio delo vredno divljenja.

Patrijarh je brinuo I o sudbini našeg naroda u Crnoj Gori, ne prihvatajući, i po tom pitanju je bio beskompromisan, podelu naših ljudi i našeg naroda po avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih, novostvorenih država.

Predsednik je rekao da je upokojenom patrijarhu najveća briga bila Kosovo i Metohija.

“I tu, i po tom pitanju, iako je deo života proveo u Prizrenu, postupao je racionalno i hladne glave, tražeći načine da sačuvamo, ili bar ne priznamo nezavisnost Kosova, razumevajući tešku realnost i sve istorijske greške koje smo počinili, ali je verovao i u narastajuću snagu srpske države i , ponekad, pomalo i naivno, njenu moć da ubedi svet da je za Kosovo i Metohiju dobro samo pravično i pravedno rešenje. Poštovao je zapadni svet i bio uverenja da će kad-tad razumeti Srbe i prihvatiti bar deo naših argumenata”, objasnio je on.

Patrijarh Irinej, rekao je Vučić, suštinski je izgradio najlepši ne samo pravoslavni, već hrišćanski hram na svetu.

“Zajedno smo ovde bili mnogo puta i znam koliko je čekao dan kad će hram biti završen, koliko je energije i ljubavi uložio u to, a ja, ja sam spreman da kažem da njega nije bilo, gradili bismo ovaj naš hram još decenijama. On je taj koji je za ovaj hram rekao da je nova Sveta Sofija, da će biti najvažnije stecište pravoslavnih vernika u celom svetu. Voleo je Rusiju, predsedniku Putinu bio je beskrajno zahvalan za podršku u izgradnji ovog hrama i verovao u bliskost naših naroda”, ukazao je on.

Vučić je istakao da je patrijarh Irinej zaslužan I za obnovu kulture sećanja.

“On je bio taj koji nas je okupio, kao pravi svetosavski duhovni vitez, oko borbe i žrtve našeg naroda. Sramotili smo se godinama, ćutali o patnji našeg naroda, činjenice zbog straha od političkih sankcija sakrivali od naroda, od sebe, dok Irinej, njegova svetost, to nije promenio. Zahvaljujući njemu, više nego bilo kome drugom, danas sa ponosom govorimo o junacima sa Košara, oni dobijaju svoje ulice, bulevare, spomenike. Ne stidimo ih se, kao što je to doskora bilo, već se njihovim delom ponosimo”, rekao je on.

Podsetio je da se već šest godina sa patrijarhovim blagoslovom obeležava Nato agresija, “ne kampanja”, kako su nam neki u amanet ostavili, i da se ne plašimo da istinu kažemo u lice celom svetu, boreći se za mir i prijateljstvo i sa onim narodima koji su u toj agresiji učestvovali.

“Patrijarh Irinej blagoslovio je večno sećanje i svakogodišnje održavanje zajedničkog pomena Srbije i Srpske povodom strašnog zločina počinjenog nad krajiškim narodom, nad junačnim Srbima Krajišnicima. Zato svake godine uz suze i beskrajnu tugu obeležavamo stradanje našeg naroda u Oluji”, dodao je on.

Vučić je istakao da je Irinej bio veliki patrijarh, navodeći da je pomirio I ujedinio podeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine.

“Uspostavio je partnerski odnos sa državom govoreći da ”država treba da radi svoj posao a crkva svoj”. Radeći tako jačali su i država, i crkva, na sreću naroda. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac”, podsetio je on.

Iza patrijarha Irineja, prema rečima Vučića, ostaju obnovljene crkve, manastiri, bogoslovije i nikada snažniji dobrotvorni rad crkve od narodnih kuhinja do pomoći bolesnima.

“Završio je Hram Svetog Save, san devet srpskih patrijarha i beogradskih mitropolita, od mitropolita Mihaila, koji traje 125 godina. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, svetog kneza Lazara i pred svoje prethodnike. A nama, i narodu, i crkvi, biće potrebno mnogo mudrosti da sačuvamo ono što nam je ostavio. Takvu Srbiju moguće je zastupati i na nebu i na zemlji. I dok on to nesebično bude činio u višim sferama, ovde, na zemlji, to možemo samo mi”, podvukao je on.

Bezgranično poštovanje i ogromnu ljubav kod svoga naroda patrijarh je, kaže predsednik, stekao neprestano delajući sa patrijarhom srpskim Pavlom, stalnom spremnošću na žrtvu, duboko svestan učenja svetih otaca da bez velike žrtve nema velike ljubavi, a bez velike ljubavi nema ni velikih dela.

“Upravo ta ljubav podigla je iz pepela desetine i desetine razrušenih svetinja, i iz temelja digla nove hramove krunišući veru ovim velelepnim hramom u kome nas je danas okupio naš deda, naš patrijarh, da ga sa svečanom tugom ispratimo u Carstvo nebesko, gde ga sa radošću čekaju Sv. Simeon i Sv. Sava, Sv. Vasilije i Sv. Petar“, dodao je on.

Zahvalio se patrijarhu i na svakoj reči kojom je sve nas podučio, na ljubavi koju je usadio u nas, na mudrosti koju smo pratili.

„Ostaće Srbija na tvom putu, svesna da je svaki drugi put put propasti, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva. To nam je obaveza, to nam je uslov, to nam je zajednička želja, od danas podeljena, a ista, na nebu i na zemlji“, poručio je Vučić.

Vučić,lično: Beskrajno sam ga voleo,našeg patrijarha Irineja

Ne brini za mene, nego vidi da oko Srpske i Kosova uradimo sve što možemo, poslednja je poruka upokojenog patrijarha Irineja predsedniku Srbije, koju je Aleksandar Vučić preneo , opraštajući se, lično, od njegove svetosti.

Vučić je, na kraju besede u svojstvu predsednika Srbije, dodao nekoliko reči, kojima se lično oprostio od patrijarha, kojeg je, kako je naveo, beskrajno voleo.

„Otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej“, rekao je.

„Ne mogu samo da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sam voleo patrijahra Irineja. On je voleo i pazio na moju decu jednako kao I ja, kao što je voleo sve u Srbiji i sve u našem narodu”, rekao je Vučić, izvan pripremljenog govora nad odrom upokojenog patrijarha.

Ukazao je prisutnima na veliku skromnost patrijarha Irineja i veliku brigu o srpskom narodu.

“Na dan kada je otišao u bolnicu pozvao me je i rekao:

“Je l moram da idem u bolnicu? Slušao sam na televiziji kako govoriš koliko bolesnih ima i zašto bih zauzimao neku postelju jednom bolesniku“, preneo je Vučić i primetio. „Takav je to čovek bio”.

Vučić je istakao da je dan kasnije, kada su se ponovo čuli, patrijarh samo pitao da li je sve pod kontrolom I u redu.

“Treći put kada smo se čuli, rekao je:

„Ne brini, sa mnom će biti sve u redu. Nego, vidi oko Srpske i Kosova da uradimo sve što možemo“, preneo je predsednik Vučić.

„Više nismo razgovarali, otišao je veliki čovek, naš patrijarh Irinej“, rekao je Vučić.

Patriharh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju, poručio je  mitropolit dabrobosanski Hrizostom u besedi tokom liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC.

„Ovo je težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod“, istakao je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je posle smrti patriharha Irineja imenovan za čuvara patrijaršijskog trona, do izbora novog poglavara Crkve, rekao je da je patriharh, pored svih iskušenja i nevolja koje je crkva sa narodom prolazila, ostao nepokolebljivi stub crkve svetosavske i da se pokazao dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patriharha Pavla, što, kako je naveo, nije bilo lako i jednostavno.

„Zato smo ponosni na njega i Bogu zahvalni što smo ga imali kao 45. patrijarha“, naveo je mitropolit i istakao da je tužna vest o smrti patrijarha Irineja rastužila milione Srba širom sveta, kao i braću sa istoka, zapada, severa i juga.

Hrizostom je naveo da je patrijarh Irinej, koliko do juče, neumorno radio i brinuo o crkvi, srpskom rodu i patio i tugovao zbog tragičnih raskola i podela u pravoslavlju.

On je rekao da je Irinej imao veliku i uzvišenju vrlinu služenja crkvi, a ne želju za vlašću i položajem.

„Tome nas je učio i naučio patrijarh Irinej, a naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu i sabornosti naše crkve. Crkva je svetinja i mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka“, naveo je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao da se patrijarh Irinej pokazao kao beskompromisni borac časta i ugleda crkve i dostojanstva i crkve i naroda i da je po tome već ušao u istoriju naše crkve.

On je naveo da smo pre 20 dana izbubili mitropolita Amfilohija, da danas ispraćamo patrijarha i da svi osećamo teret ovog gubitka, ne samo za crkvu već i za narod, ali da i pored tog velikog iskušenja ne smemo dozvoliti da tuga savlada srca, već da treba da budemo hrabri i odvažni, što, kako je naveo, očekuju i patrijarh i mitropolit Amfilohije.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je deset godina predvodio crkvu mudro i strpljivo, a pre toga i 36 godina kao vikar i episkop niški, svojom dobrom naravi i blagim primerom, gospodskom odmerenošću kojom je svedočio ljubav i dobrotu Božiju.

Mitropolit je rekao da se patrijarh Irinej nikada nije predavao ni malaksavao u služenju Bogu i rodu i da nije pokleknuo ni kad je bio teleslno slab.

„U živom je sećanju lika zdravstvenog stanja 2010. godine kada ga je Sabor birao za poglavalara crkve, a on govorio “Nemojte, ja sam bolestan čovek“. Ali kada se kroz Sabor naše crkve pojavi volja Božija da on u svojim zdravstveno-fizičkim slabostima uzime kormilo crkve i prihvati izbor koji ga snađe, deset godina joj je bio sluga verni“, naveo je mitropolit.

Mitropolit je istakao da je patriharh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.

Dodik: Patrijarh je bio neobično običan čovek

Presedavajući Prdsedništva BiH Milorad Dodik oprostio se nad odrom patrijarha Irineja poručivši da je on imao snagu i moć da sabere Srbe gde god oni živeli.

Okupljeni i danas, dodao je, ispunjavamo svešteničku želju patrijarha da se okupimo i budemo zajedno.

„Danas nas je sabrao njegov odlazak, a do sada su nas sabirali njegovi dolasci“, rekao je Dodik.

Prisećajući se njegovih dolazaka u Banjaluku, Dodik se prisetio i njegovih reči da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo, ljubav u Boga, ljubav prema Otadžbini i čoveku.

Istakao je da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

„Bio je pastir svih naš. bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela“, poručio je Dodik.

Istoričari će, kazao je Dodik, svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu.

Patrijarh je Crkvu izvodio na sigurno bez buke, živeo je tiho, rekao je Dodik i dodao da je to bio samo paravan iza kojeg se krio čovek koji nikada nije ustuknuo.

Ukazujući da je bio cenjen u celom pravoslavnom svetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude „kamen spoticanja“, već akter pomirenja.

Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

„Njegov odlazak dolazi u izuzetno tškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti“, rekao je.

Dodik je rekao i da je Srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako i izražio izrazio nadu da će arhijereji „upraviti kormila naše crkve u pravom smeru“.

Istakao je i da patrijarh nije bio samo prijatelj Republike Srpske, već i njegov lični koji je svedočio nekim od najlepših trenutaka u njegovoj porodici, pa je zato, rekao, Irinejev odlazak, za njega lično veliki gubitak.

Lukić:  Smirenošću prolazio iskušenja,pridobijao ljude za dijalog

Patrijarh Irinej učio nas je da nam biti čovek nije dosta samo rođenjem, već da je to težnja kojoj celog života stremimo i nikad ne smemo od toga posustati, rekao je protojerej-stavrofor Petar Lukić u svojoj besedi nad odrom upokojenog patrijarha.

Lukić se oprostio od patrijarha u ime beogradskih i karlovačkih sveštenika, Eparhije niške i svih učenika prizrenske Bogoslovije, kojima je Irinej bio profesor.

U svojoj besedi posvećenoj liku i delu patrijarha, Lukić je kazao je da se Irinej na svom životnom putu bogatio ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem kojim je ne samo sva iskušenja preovladavao, nego i ljude različitih stanovišta pridobijao za dijalog.

Ističe da njegov dolazak na tron srpskih patrijaraha, posle patrijarha Pavla, čije je, podseća, poštovanje već za života bilo ogromno u narodu, nije bio lak.

“Nije bilo lako preuzeti kormilo srpske crkve nakon patrijarha Pavla, ali patrijarh Irinej je bez imalo optrećenja nastavio u duhu najbolje tradicije naše crkve i sve godine svog patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima koji su opterećivali crkvu”, rekao je Lukić.

I dan danas se, kaže, pamte njegove reči koje je izgovorio stupanjem na tron srpskih patrijaraha – da će njegov program rada biti samo i jedino Jevanđelje Isusa Hirista.

Navodi da će se plodovi tog rada i odluke, koje su, ističe, uvek služile na dobrobit crkve, tek pokazati kao hrabre i korisne.

Lukić naglašava da je blagost patrijarha Irineja uvek pratila njegova odlucnost i razboritost, a koje su, kaže, naročito značajne osobine za poglavara crkve u svakom vremenu, a naročito u poslednjih 10 godina.

Istovremeno, kaže da se čuvao od gordosti i mišljenja o sebi kao “o nekoj veličini” i kao takav je, dodaje Lukić, bio primer smirenja, dobrote i čestitosti.

Uvek je, naglašava, nalazio vremena i za druge, bilo da su u otadžbini ili u rasejanju.

U jednom teškom vremenu, podseća Lukić, kao episkop niški, Irinej je našao snage da obnavlja stare i porušene hramove i gradi nove.

“Kao patrijarh nastavio je svoj pastirski, ali i graditeljski rad. Biser tog graditeljstva jeste ovaj velelepni Hram Svetog Save o kome se, ne samo kao patrijarh, već i kao episkop niški starao”, rekao je Lukić.

Dodaje i da nema njegovog učenika iz Prizrena koji ne pamti patrijarha po njegovom blagom osmehu, a koji je, kaže, bio plod njegovog smirenja.

“Od tada pa do kraja svog zemaljskog života ta blagost ga nije napustila i retko ga je iko kao profesora ili vaspitača, episkopa niškog, a kasnije i patrijarha, pamtio drugačije”, rekao je Lukić. Ako je, kaže, nekom učeniku ili svešteniku i skrenuo pažnju na njegovo ponašanje ili uputio kritiku zbog nekog prestupa to je činio pažljivo i obazrivo i taj je osećao, dodaje Lukić, da je njegova strogost pravedna.

Ruski patrijarh: Bog je crkvi Sv.Save darovao mudrog patrijarha

Bog je Crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha Irineja, koji je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću učinio mnogo za očuvanje jednistva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u hrišćanskoj crkvi, poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Poruku patrijarha Kirila, nad odrom počivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save, pročitao je šef poslanstva Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion Volokolamski.

„Sa osećanjem duboke tuge primio sam vest o upokojenju mog sabrata, patrijarha SPC Irineja. U ime pastira, monaštva Ruske pravoslavne crkve i lično ime izražavam saucesće zbog gubika koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu“, naveo je patrijarh Kiril.

On je istakao da je Bog crkvi svetitelja Save darovao mudorg patrijarha, koji je ceo dživot posvetio njegovoj duhovnoj brizi.

„Ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, počivši patrijarh se, ne štedeći svoju snagu, uvek trudio da bude pored svoje pastve, tešeći se živim razgovorom sa narodom, radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju“, preneo je mitropolit Ilarion.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je u poslednjem času svog zivota, podelio stradanja sa onim vernicima kojima je život iznenada prekinula strašna epidemija.

„Počivši patrijarh je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću, svetštenim kanonima, učinio mnogo za očuvanje jednistva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u svetoj crkvi Hristovoj“, naveo je moskovski patrijarh.

Kako je naveo u poruci, patrijarh Irinej bio je veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, koju ju je više puta posećivao, „obišavši ne samo Moskvu, već i grad Svetog Petra i centar krštenja Rusije Kijev i prestonicu Belorusije Minsk“.

Dodao je da je srpski patrijarh Irinej više puta sa svetiteljskvom usrdnošću i revnošću govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini.

Kako je naveo u poruci, poslednja, ali nažalost neostvarena želja Irineja, bila je da zajedno osvete Hram Svetog Save, dodajući da će završetak unutrašnjeg uređenja veličanstvenog Hrama ući u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijaršijskog služenja.

„Hrist, koji je vaskrsenje i život, neka upokoji njegovu dušu u naselje pravednika, u kojima nema bolesti, tuge, uzdaha, već večni život. Veecan mu i blag pomen, s ljubavlju u gospodu, patrijarh moskovski i cele Rusije, Kiril“, preneo je poruku mitropolit Ilarion.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort