Vučić: Otvaramo nove prozore i nove vidike za Srbiju

Iz poseta UAE i Bahreina vraćamo se sa nečim od izuzetnog značaja, gradićemo novu fabriku vakcine gde ćemo moći da pravimo vakcine protiv korone, ali i druge, kaže Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se iz poseta Bahreinu, i prethodno Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vraća sa izuzetnim rezultatima za Srbiju i naveo da Srbija otvara nove prozore i nove vidike za sebe.

Predsednik je naglasio da to potvrđuje trend da nezavisne i suverene zemlje počinju sve više da sarađuju u vreme multimoparnog sveta i traže načine da se povezuju sa drugima i obezbede dobrobit za svoje građane.

“Počinjemo da gradimo odnose, i otvaramo neke nove prilike, nove vidike, prozore za Srbiju, koji nisu bili otvoreni”, rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je veoma zadovoljan i ponosan zbog dočeka u Bahreinu, jer se, kaže, takvo gostroprimstvo retko ili gotovo nigde ne sreće, što se videlo i na ulicama Maname.

“Iz poseta UAE i Bahreina vraćamo se sa nečim od izuzetnog značaja, gradićemo novu fabriku vakcine, mesto gde ćemo moći da pravimo vakcine protiv korone, ali i druge vakcine u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je dodao da će se pripremiti kompletna logistika, mašine, aparati, ali pre svega ljudu koji će moći da rade, jer je cilj da se nastavi tradicija “Torlaka”, gde će se proizvoditi ruska “Sputnjik V” vakcina, uz primedbu da su to dve vakcine koje su se pokazale kao odlično, bez ijedne nus-pojave.

“To će stvoriti veliku šansu u budućnosti Srbije, da možemo normalno da živimo, a sve ostalo od nas zavisi”, rekao je Vučić.

Preneo je da se u UAE i Bahreinu mnogo razgovaralo o saradnji u poljoprivredi, izvozu naših poljoprivrednih proizvoda, a posebno o preradi i izvozu poluproizvoda i finalnih prozivoda iz Srbije, poput džemova, pekmeza, za šta su, dodaje, potrebne investicije.

“Razgovaralo se i o svim drugim pitanjima, od nafte do građevinske industrije”, rekao je Vučić i dodao da u narednih mesec dana očekuje u Beogradu princa Bahreina, zatim i veću delegaciju, u cilju pripreme posete kralja te zemlje, koja bi trebalo da usledi krajem leta ili najkasnije početkom jeseni.

U ponedeljak radni sastanak o fabrici za vakcine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će u ponedeljak biti održan prvi radni sastanak po pitanju fabrike za vakcine protiv korona virusa.

On je, u izjavi TV Pink, kazao da će se razgovarati o mestu izgradnje, dodajući da je u optiaciju pet placeva, od kojih je, između ostalih, jedan na Pančevačkom putu, drugi na autoputu prema aerodromu, jedan prema Lazarevcu.

“Pogledaćemo da vidimo logistiku i spremimo se da za manje od mesec dana gradimo fabiku”, podvukao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će time Srbija biti još snažnija i omogućiti komšijama da imaju dobre vakcine.

Vučić je istakao da će to biti srpska vakcina, jer će, nakon, najpre pakovanja, biti pravljena i tečnost posle izvesnog vremena.

“Moćićemo da se pohvalimo da je to srpska vakcina“, naglasio je on dodajući da će biti obučavani naši stručnjaci.

Zdravlje bitan stub svake države

Zdravlje je postalo sve važnije i jedan je od glavnih stubova svake države, pored vojske, ekonomije i broja stanovnika, elementi sa kojima zemlje u budućnosti dočekuju sopstveno vrednovanje, poručio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, za TV Pink, kazao da sve više suverenih zemalja sarađuje u multipolarnom svetu i pokušavaju da obezbeđuju svojim građanima najviše dobrobiti.

„Nama fabrika vakcina, koja neće previše da košta, koštaće koliko jedna bolnica i to ona koju smo za četiri meseci izgradili, možda i značajno manje. Vredeće više od kupovine deset lovaca koji bi bili 10 puta skuplji. To govori da je postalo strahovito važno zdravlje, da je to jedan od stubova države – zdravlje, vojska, ekonomija, i broj stanovnika“, objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija ne moze da se meri sa Turskom koja ima 90 miliona stanovnika, sa Indijom i Kinom sa više od milijardi stanovnika, ali moćiće u zdravstvu da stiže i prestize mnoge.

On se, s tim u vezi, osvrnuo i na povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Istakao da gotovo niko nije povećao kreditni rejting, te da je to fantastična vest za Srbiju, što znači da ima stabilne javne finansije, brzu napredujuću ekonomiju, što za građane zanči da imaju sigurnost da se nalazimo na dobrom putu.

„Ekonomija je najsnažniji stub, koji stolicu suštinski drži“, naglasio je on.
Što se posete Bahreinu tiče kaže da je srpsak delegacija izvanredno primljena, da je imala odličnu prezentaciju.  Kazao je da se radi na mnogo frontova i da misli da je sa Bahreinom započeta velika stvar, koja će se već za par meseci završiti.

Prvi put imamo ogroman efekat od vakcinacije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se po prvi put u Srbiji vidi veliki efekat od vakcinacije kod broja zaraženih i to kod onih koji su revakcinisani pre 15 dana.

Vučić je rekao da tu dobru vest može da saopšti posle razgovora sa premijerom Anom Brnabić.

„Prvi put vidimo efekat, posle prve vakcine bilo je više zaraženih nego onih bez vakcine jer su se ljudi opuštali. Sada prvi put vidimo ogroman efekat vakcine i broj zaraženih kod vakcinisanih drastično pada u odnosu na one koji se nisu vakcinisali“, rekao je Vučić za Pink.

Dodaje da se to najviše odnosi na one kod kojih je prošlo 15 dana od revakcine.

Vakcinisaću se u četvrtak ili petak u Merošini ili Žagubici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se vakcinisati u četvrtak ili petak u Merošini ili Žagubici.

„Pošto sam rekao da ću da budem sa svojim narodom, ja ću u četvrtak ili petak u Merošinu ili Žagubicu i primiću baš kinesku vakcinu“, rekao je Vučić za Pink.

Dodao je da će onda i on morati da izvadi antitela da bi mogao da dokaže ukoliko želi da putuje.

„Do tada ja ne mogu da idem u Brisel. Nemate pojma koliko mi je žao i teško zbog toga, užasno“, dodao je Vučić komentarišući vest da bi EU mogla da donese odluku da priznaje samo one vakcine koje su oni odobrili, a da ne priznaju kinesku.

Kazao je da se tako radilo o pristupu po kome se „stavljaju zastave ispred vakcina“ i da neko prima vakcinu ili na osnovu toga da li mu se zastava nečije zemlje sviđa ili ne.

INFO 24 / Tanjug / Pink / Foto: Printscreen Pink

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *