Vučić: Od kraja nedelje očekujemo smanjenje broja zaraženih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se zdravstveni sistem suočava sa velikim problemom velikog broja novozaražanih, i to je direktno vezano sa protestima.

Vučić je, u izjavi novinarima, nakon obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2“, rekao da se krenulo u raščišćavanje terena i da se čeka samo projekat CIP-a za izgradnju dve kovid bolnice.

Rekao je i da se renovira sve što je moguće.

„Suočavamo se sa velikim problemom velikog broja zaraženih. Danas je veći nego juče. U Beogradu i Novom Sadu on je direktno vezan sa protestima, kao što smo i očekivali. To nam pravi užasne probleme“, objasnio je Vučić,

Kazao je da zbog toga mora da se otvori za kovid pacijente Institut za medicinu rada i Kožna klinika.

„Ne znamo više gde da smeštamo ljude, zamolićemo da nam u Areni omoguće prikopčenje gasnog razvodnika“, dodao je on.

„Razgovaramo sa jednom zemljom koja je završila vakcinu i završila sa testiranjem i mogli bi da imamo vakcinu do kraja godine“, rekao je Vučić

Vučić je kazao da ne razume ljude, posebno one koji se bave javnim poslom, da se bave više ličnim interesima nego zdravljem nacije.

Kazao je da se nastoji da se u naredna 3 do 4 dana prevaziđu žarišta, i da se krajem nedelje krene sa smanjenjem broja novozaraženih.

Ukazao je i da se mora ubrzati izdavanje rezultata testiranja.

Međutim dodao je da se devet puta više testira od po veličini druge zemlje u regionu.

„Moramo da ubrzamo da stižu rezultati u roku od 24 sata“, kazao je on.

Neće biti smanjenja plata i penzija.

Srbija će podneti krizu zbog korone, ne lako, ali lakše nego druge zemlje i neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru, poručio je Vučić i ukazao da nivo javnog duga u zemljama Evrope “skače” usled krize izazvane korona virusom, i na preko 200 odsto od BDP, dok je javni dug Srbije je na nivou od 57 odsto BDP-a.

“Nigde u svetu nije laka situacija, nije ni u Srbiji, ali lakša nego bilo gde u Evropi. Biće i bolja situacija i ljudi mogu slobodno da troše novac i neće im kasniti, ni nedostajati ni plate u javnom sektoru, ni penzije, nijedan dan”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Primera radi, naveo je da je javni dug Italije prešao 150 odsto BDP-a, stopa duga raste i Francuskoj, Španiji, Grčkoj, gde je prešla 200 odsto BDP-a, Hrvatskoj, Crnoj Gori…

“U Srbiji je nivo javnog duga 57 odsto BDP-a. I zato ne brinite, biće situacija dobra, biće posla, plate i penzije”, podvukao je Vučić.

Kako je rekao, najvažnije je da pobedimo koronu ozbiljnošću i odgovornoštću, jer je to, ističe, suština.

Institut Dedinje 2 gotov do kraja juna 2021.
Velelepni Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2” u Beogradu biće kompletno završen za manje godinu dana, odnosno do kraja juna 2021, najavio je Vučić tokom obilaska radova.

Vučić je primetio da je dosta toga urađeno od kada je poslednji put bio i da ne može da se snađe u prostoru, pošto je sada sve drugačije.

Dobio je informaciju da će sve biti završeno krajem juna 2021. i čestitao radnicima na tome.

INFO 24 / Dnevnik / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *