Vučić obišao radove na brzoj pruzi Beograd – Budimpešta

Predsednik Vučić obišao radove na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada, koja je deo železničkog pravca Beograd – Budimpešta.

Vučić je obišao radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ zajedno sa predstavnicima kompanije ruskih železnica RŽD Internešnel, potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, kao i ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem.

Radovi na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“ deo su projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd – Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas. Ruske železnice su već postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosecnog vijadukta „Čortanovci“ koji je najinteresantniji objekat na trasi. Vijadukt je dužine tri kilometra, a realizovano je više od 90 odsto radova. Ukupna dužina obe tunelske cevi „Čortanovci“ je 2.242,5 m, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086,5 metara. Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama nacionalnog parka Fruška gora. Vrednost radova na izgradnji tunela i vijadukta „Čortanovci“, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice, iznosi 337,6 miliona dolara. Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je početkom aprila najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.Inače, kineske firme su angažovane na izgradnji na preostale dve deonice brze pruge kroz Srbiju, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *