Detalji špijunske afere: Odnosi sa Rusijom se neće poremetiti

Sednica koja je sazvana povodom afere koju je pokrenuo snimak na kome se vide ruski obaveštajac Gergij Kleban i penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z. K. održana je juče.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom špijunske afere i izneo detalje.

Vučić je podsetio da Srbija i Rusija imaju dobru saranju i da je uveren da predsednik Rusije Vladimir Putin o ovakvim stvarima nije obavešten.

Nisam video logiku u svemu ovome i ruske prijatelje pitao sam samo “zašto”, kaže predsednik.

Predsednik Srbije je na konferenciji u Predsedništvu Srbije rekao da snimak, na kom se vidi kako ruski obaveštajac daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, nije sačinila naša agencija, ali je VBA upoznata sa tim.

Kako sam predsednik navodi snimak je sačinjen 24. decembra 2018. godine i na njemu se vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana sa penzionisanim potpukovnikom Vojske Srbije, čiji su inicijali Z. K.

Z. K. je, prema Vučićevim rečima, bio objekat nadzora srpskih službi bezbednosti još od 2012. godine zbog kontakata sa hrvatskom kontraobaveštajnom službom.

Pripadnici srpskih službi vršili su opservaciju Z. K. ali susret sa Klebanom nisu oni zabeležili zbog velike udaljenosti, kaže Vučić.

“Naši pripadnici su primetili više lice koja su bila u kontrapratnji. Na zemunskom keju tri lica izlaze iz automobila marke ‘audi’, oni su bili nečitljivi zbog položaja. Našli se kod parkirališta Kapetanija i otišli u pravcu pivnice ‘Crna ovca’. Onda su je napustili i otišli u nepoznatom pravcu”, pričao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i dodao da se ruski potpukovnik Kleban više nije u Srbiji.

Predsednik je izjavio da politiku prema Rusiji nećemo menjati i da je doživljavamo kao bratsku zemlju i dodao da je ruskog ambasadora Bocan-Harčenka povodom afere upitao samo “zašto”.

Kako sam redsednik navodi, Srbija ne zaboravlja sve što su Putin i Rusija učinili za nju kao ni podršku Rusije u Savetu bezbednosti UN ni podršku u međunarodnim organizacijama u pogledu očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje i pomoć u opremanju Vojske Srbije.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina koja nije uvela sankcije Rusiji kada su to uradile mnoge evropske zemlje, niti je ikada glasala protiv interesa Ruske Fderacije i da time nije ugrozila odnose sa bratskom zemljom.

Predsednik je još jednom ponovio da Srbija ostaje vojno neutralna i poručio da Srbija neće u NATO.

“Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948. i da Rusiju doživljavamo kao neprijatelja Srbije”, istakao je Vučić dodajući da će predstojeći susret 4. decembra biti od izuzetnog značaja.

Predsednik kaže da je već godinama Srbija suočena sa izuzetno ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi. U jednoj grupi su, kaže, najrazvijenije zemlje a u drugoj zemlje regiona.

Vučić je objašnjavao da postoje brojne agencije drugih zemlja, koje na teritoriji Srbije prikupljaju značajne obaveštajne podatke kako bi mogli da utiču na politiku ili promenu zvanične politike, kao i da prikupljaju obaveštajne podatke u cilju sagledavanja moći i kapaciteta Srbije.

Takođe je saopštio da je Srbija pojačala mere svoje kontraobaveštajne zaštite i sada koristi znatno sofisiticiranije mere.

“Naše mere su pojačane i želim da posebno pohvalim BIA i VBA koje su u sadejstvu uspevale da osujete najznačajnija ofanzivna delovanja različitih agencija”, napomenuo je predsednik.

Predsednik je saopštio da će u narednom periodu biti sprovedene akcije protiv pripadnika različitih agencija drugih zemalja i o svemu obavestiti javnost.

Katarina Korać / Info24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *