Vučić: Nema priznanja KIM, ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima, bilo gde i bilo kad, rekao predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu špekuliše prištinska štampa, ali je istakao da, kad god da bude sastanka i gde god – nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Brisleu boriti za interese Srbije, a onima koji maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao je da uvek postoji pritisak.

Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan dva.

Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor.

Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ništa ne dogovori.

„Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu “čeka nas ovaj užas, pa onaj užas“… Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je “da““, zaključio je Vučić.

Voleo bih da budu ekonomske teme, ne isključujem iznenađenja

Predsednik Vučić izjavio da očekuje i da bi voleo da na sastanku u Vašingtonu na dnevnom redu budu, prema dogovoru, samo ekonomske teme, ali da ipak ne isključuje iznenađenja.

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

„Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali, iznenađenja ne isključujem“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

„Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome“, rekao je Vučić.

Uveli Velikog brata kao „vrh“ kulture, a S. Nemanja im kič

Interesantno je da oni koji su uveli rijaliti „Veliki brat“ u Srbiju u spomeniku Stefanu Nemanji, vide kič i šund, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je tako prokomentarisao kritike Stranke slobode i pravde na račun spomenika Stefanu Nemanji, koji se postavlja na Savskom trgu.

„Uvek sam se pitao ko su ljudi koji su u stanju da tako lako donose ocene“, rekao je Vučić i istakao da je taj spomenik radio jedan od najvećih živih ruskih umetnika, Rukavišnjikov.

„Podižemo spomenik rodonačelniku srpske države i neću pristati da Srbija podiže spomenik Velikom bratu“, naglasio je Vučić i dodao da je u Prionirkom parku, gde je bila kuća Velikog brata, bilo smetlište i užas.

„To je bio prvi rijaliti u Srbiji kojim su uništavali svest, duhovnost naroda. Ne možete da nametnete Velikog brata umesto Stefana Nemanje“, istakao je Vučić.

Dodao je da veruje da će Emir Kusturica odgovoriti na to što neki traže i da će odgovor biti vrlo ubedljiv.

Primetio je i da nema stvari koju uradi, a da neko ne kaže da to nije dobro – bilo da je to autoput, pruga, fabrika ili nešto drugo…

„To je protivljenje svemu novom i boljem“, kaže Vučić i podseća da nema odgovora na njegovo pitanje zašto 75 godina nismo napravimli film o Jasenovcu.

Nema ga, ističe, jer naše lažne elite nikad nisu htele da se zameraju nekome.

„Sada će se prvi put pojaviti film o Jasenovcu, ja neću da se stidim žrtava, niti Nemanjića“, rekao je Vučić.

Dodao je da se upravo zato i podiže Hram Svetog Save, u koji su, kaže, njegovi politički prethodnici, koji ga sad kritikuju, uložili desetostruko manje dok su bili na vlasti, neko aktuelna vlast u poslednje tri godine.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *