Vučić: Nastaviću da štitim interese našeg naroda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija u veoma teškoj poziciji, i da više nije reč samo o politici već i ekonomiji.

Vučić je, u emisiji “Prva tema”, na pitanje da li su se pojačali pritisci na Srbiju da podrži sankcije protiv Rusije, i da li su to tražili nedavni sagovornici iz Evrope, rekao da ne može da iznosi detalje razgovora, i da jedino može reći da sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom imao potpuno drugačije teme.

Kako je rekao bilo bi neozbiljno i neodgovorno ako bi iznosio detalje razgovora sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok i skrenuo pažnju da je važno da zaboravimo priče šta se zbiva u kuluarima.

“Suština je da je Srbija u veoma teškoj poziciji, i to više nije samo politika, suštinski je i ekonomija. Ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu da sakrijem i da hoću. Kada o tome govorim ponekad mi dođu svi drugi problemi koji se tiču naših unutrašnjih stvari i kampanja, mali, i njima se i ne bavim. Tolika je naša opsednutost onog što se dešava”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je poslednja odluka Evropskog saveta vezana za sankcije oko uvoza nafte vrlo čudna i da sada traži rešenja sa svojim timom i partnerima EU.

“To se tiče uvoza nafte, ali ne samo nafte. Ovo se tiče i mogućeg uvoza hemikalija potrebnih za rafinerije”, objasnio je Vučić.

Vučić se složio sa Suzanom Grubješić da u Briselu 2013. godine nije bilo lako, i da je sada još teže.

O sankcijama: Rekao sam da mogu samo mir da garantujem

Vučić je rekao kada je reč o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, da je “na najtežem mestu i u najtežem razgovoru” rekao da može samo da garantuje mir i da neće podržavati secesiju bilo gde u regionu.

Vučić je, na pitanje kakvu odluku Srbija sada treba da donese i da li je tačno to što tvrdi Zdravko Ponoš da ima saznanja da je on obećao Zapadu da će uvesti sankcije Rusiji odmah posle izbora, odgovorio pitanjem da li je Ponoš “intimus” zapadnih ambasadora pa ga obaveštavaju o tome.

“Kako i na osnovu čega”, zapitao je Vučić i dodao kako to da se Ponoš kreće u tim krugovima pa ima saznanja, kada nije bio visoki funkcioner nijedne partije.

Vučić je rekao da svi koji ga poznaju dobro znaju da on nije tako nešto obećao.

“Jedino što sam rekao, na najtežem mestu i u najtežem razgovoru je bilo – garantujem vam mir, što se tiče umešanosti Srbije u bilo šta što može da se zbiva na prostoru Zapadnog Balkana. Ni na koji način nećemo podržavati secesiju bilo gde u regionu samo zato što tamo žive Srbi. Čuvaćemo granice u skladu sa međunarodno-javno pravnim normama. Hoćemo napredak ekonomije i da Srbija ide napred, hoćemo što više investicija, i imate moju reč”, naveo je Vučić.

Vučić je istakao da svi u svetu znaju da njegova reč znači više nego kada se stavi potpis i pečat.

“A onda sam dodao, a za ovo o čemu mnogi govore, a neću da kažem da li je bilo u direktnom razgovoru sa njom (šeficom nemačke diplomatije) – za tako nešto (sankcije) nisam spreman da vam pružim garanciju”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je njegov posao da štiti interese naroda i da bi voleo kada bi moglo nebo da se sruči na njega, a ne na našu zemlju.

“Vi ne razumete šta se zbiva, to ne mogu da vam objasnim, to nisam nikad doživeo”, napomenuo je Vučić.

Vučić je istakao  da niko ne zna šta sutra nosi i da će biti najteža situacija u svetu od 1945. godine.

“Ovo danas je dečija igra u odnosu na ono što će se desiti kada Marijupolj padne i dese se još neke stvari”, dodao je Vučić.

 Situacija užasna, dani koji slede biće samo gori

“Naša pozicija je trenutno užasna”, napomenuo je Vučić u vezi sa krizom u Ukrajini, i istakao da je suštinsko pitanje – da li neko želi prekid rata, uz kompromis, ili želi pobedu, dodajući da ga plaši to što će naredni dani i nedelje biti samo gore.

Govoreći o pritiscima koje Srbija trpi, a prisećajući se 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum, Vučić je rekao da je tada bio veliki pritisak na Beograd da u tom dokumentu budu i dve tačke – da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija i da broj albanskih policajaca na severu Kosova i Metohije  budu u odnosu na srpske 76 prema 33.

“Bio je veliki pritisak, tadašnji premijer i dvoje ministara su prihvatili. Pritisak je bio težak. Suzana Vasiljević je ušla i rekla mi da će mi to uništiti život, karijeru, zemlju, sve… Gotovo sam sam doneo drugačiju odluku, uz dvojicu Srba sa Kosova i Marka Đurića i odbili smo. I na kraju, i pored pritisaka, oni su prihvatili da sporazum bude bez te dve tačke”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da to nije uradio jer je bio hrabriji, već zato što je procenio, uprkos pritiscima, da to možemo da izguramo, i to je, kaže, bila racionalna procena da se to može.

“Danas su stvari mnogo teže”, rekao je Vučić.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, a praveći paralelu sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji, Vučić je primetio da mi uvek pronađemo krivca u nekom drugom, ali je za ratni sukob, kako god da se dogodi, uvek, pa makar i sa jedan odsto krivice, potrebno dvoje.

“Ako mi kažete da Milošević nije kriv za Rambuje, nije. Verovatno niko ne bi prihvatio pritisak. Ne mogu da ga krivim za sukob, ali je njegova obaveza, kao predsednika, bila da izračuna posledice i danas bih isto rekao i Putinu i Zelenskom, da li ste izračunali posledice?”, rekao je Vučić.

Vučić je upitao da li je nešto moralo da traje 78 dana, ili smo pogrešno čekali da se neko umeša, te da li i danas u Ukrajini neko računa da će neko drugi da se umeša, a na kraju će isti sporazum da se postigne, samo će zemlja da bude više devastirana nego danas.

“Ključno je pitanje, i to sam postavio svima, a jedan sam od retkih koji je govorio da će se ovako desiti – hoćete li prekid rata ili pobedu? Plašim se da niko nije spreman na prekid uz kompromisno rešenje, već da svi žele pobedu”, ukazao je Vučić.

Zato je, napominje Vučić, zabrinut, i plaši se da će sve biti samo lošije, a dan i nedelje pred nama samo gore, što će za nas biti teško.

“Naša pozicija je trenutno užasna”, rekao je Vučić, dodajući da nafte imamo dovoljno, ali da je recimo problematično i hoćemo li imati hemikalije u Rafineriji za preradu nafte, budući da je ruska.

“Imamo dovoljno nafte, nabavili 34.000 tona dizela, 40.000 sirove nafte, plus još benzin, avio gorivo, 25.000 tona mazuta i do čepa ćemo da napunimo i poslednje skladište. Imamo gas, to je borba na dnevnom nivou, uspevamo, ali brinemo šta će biti sutra”, rekao je Vučić, dodajući da ludilu više nema kraja.

Razlog za to vidi u činjenici da niko ne čeka pobedu, već poraz i slom drugog – Rusija Zapada, Zapad slom Rusije, Ukrajina čeka da se Zapad umeša, a svi manji stradaju.

Vučić je dodao da i hrane ima dovoljno, uz primedbu da je Egipat, čijeg predsednika očekuje u poseti Srbiji, ima problem jer su najveći uvoznici, a nema pšenice iz Ukrajine, ni Rusije.

“Zato sam protiv ”tri karte za Holivud”… Moramo da se bavimo svojim teškoćama, i to je važnije nego da budemo ideološki na jednoj ili drugoj strani”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je Rusija u poslednjih deset godina uvek bila na strani Srbije, a uvođenjem sankcija, naša zemlja se dovodi u situciju da izgubi jedinog saveznika u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz Kinu koja nikad nije bila protiv Srbije.

“Ne smete takve stvari da zaboravljate”, napominje Vučić.

Mir je nama najvažniji

“Hoću da Srbija ima petnaest godina mira i najvećeg prosperiteta i pored najvećih muka sa kojima se suočavamo”, poručio je Vučić, uz konstataciju da mu ne pada ni napamet da Srbija ratuje.

“Rekao sam, a znaju svi da Srbija ima najjaču vojsku na prostoru bivše Jugoslavije, da Srbija ne namerava da vojsku koristi agresivno protiv bilo koga u regionu. To garantujem svojom rečju. Oni to znaju i zato su zadovoljno odlazili“, preneo je Vučić svoje stavove u razgovoru sa stranim sagovornicima.

Vučić je ukazao da postoji bezbroj raznih priča o tome šta će se desiti narednih dana, i da svakog dana mora da izgovara da garantuje da neće biti rata.

“Mir je nama najvažniji. Našu zemlju ćemo čuvati i sačuvati, kako i koliko će biti teško druga je stvar. Nešto zavisi od nas, ali ne sve”, istakao je Vučić.

Hoću da ostanem zapamćen po fabrikama, brzim prugama

Vučić je naglasio da nikada ne bi dozvolio da Srbija ratuje i da on živi za fabrike, za njihovo otvaranje kao i za brze pruge.

“Da li mislite da bi dozvolio da Srbija bude napadnuta, nikada… Živim za otvaranje fabrika, ako stavim svoju decu po strani, fabrike su mi kao usvojena deca, ja živim za te fabrike, za brze pruge. Hoću da ostanem zapamćen po tome a ne da nekome vraćam decu mrtvu u sanducima”, rekao je Vučić.

Vučić je poručio građanima da zaborave potrebu da navijaju u sukobu Rusija-Ukrajina, jer treba da gledamo da iz ove teške situacije izađemo sa što manje štete po Srbiju.

“Srbiji se dogodilo i mnogo toga goreg nego što se trenutno dešava Ukrajini. Zato sad treba drugačije da se ponašamo”, napominje Vučić.

Vučić je dodao da Srbija poštuje međuunarodno-javno pravo.

“To samo mogu da kažu Srbija i Ukrajina, dve nesrećne zemlje koje su stradale” istakao je Vučić i dodao da neće ukidati rusku kulturu u Srbiji.

Vučić je dodao da to sve govori, jer zna gde sve to ide.

Takođe, Vučić je ponovio da put Srbije ka Evropskoj uniji nikad nije bio sporan.

“Srbija je jasno rekla koja joj je pozicija”, rekao je Vučić na poziv aktiviste za ljudska prava Milana Antonijevića koji je takođe bio gost u emisiji, da je bitno da se kaže u kom pravcu ide Srbija.

Borimo se svaki dan da bude što manji porast cena

Vučić je istakao da nije realno da cene ostanu na duži rok ograničene, ali da će se država truditi da učini sve što je moguće da ih kontroliše i na taj način brine o građanima.

“Ulje kod nas košta 180-190 dinara za litar, pogledajte u susednim zemljama, te cene su puta dva ili tri. Srbija, ne računajući Belorusiju i Ukrajinu, ima ubedljivo najnižu cenu struje u Evropi”, napominje Vučić.

Vučić je dodao da je na akcizama na nafti zasnovan deo funkcionisanja i finansiranja države, a država se dela odrekla da građani ne bi osetili poskupljenja, a tu smo, kaže, ispod većine u regionu.

“Borićemo se da to ostane tako. Ove cene da ostanu uvek iste, nije moguće, ali brinemo o građanima, gledaćemo da to kontrolišemo”, rekao je Vučić.

Izneo je podatak da je u februaru inflacija u Evropskoj uniji 6,2 posto, dok je prošle godine u februaru bila 1,3 posto.

“Ludilo je svuda, jer niko ne zna šta nosi sutra. Potrošnja je ogromna, potražnja je ogromna”, ukazao je Vučić.

Vučić je dodao da mi ne možemo da utičemo na cene, jer u cenu svakog proizvoda na svetu ulaze i cena nafte i cena struje.

“Borimo se svaki dan da bude što manji porast cena”, rekao je Vučić.

Da gledamo svoj interes, sačuvamo svoj brod i držimo do morala

Vučić je izjavio da Srbija u ovoj teškoj situaciji u svetu treba da gleda svoj interes, čuva mir i drži do morala, kao i da bar jednom u istoriji sačuva svoj “mali brod i posadu” i ne bude u vrtlogu oluje.

“Moramo da sačuvamo mir i našu zemlju, jedanput da je sačuvamo i ne budemo u grotlu i u vrtlogu te oluje, bar jedanput to da izbegnemo. I da manevrišemo i radimo sve što možemo dok nam ne bude pretnja direktno oko vrata – kada čuvamo narod. Verujem da je to jedino moguća politika. Sve drugo je besmisleno i neodgovorno”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da kao narod treba da se držimo zajedno u ovim teškim trenucima u svetu i gledamo interes svoje zemlje.

“Jedni nas doživljavaju kao male Ruse, a drugi kao male Evropljane. A mi smo samo građani Srbije, imamo jednu zemlju koju volimo najviše na svetu i koja je za nas najlepša i najbolja – njeno ime je Srbija. Naš mali brod se nalazi na putu ka EU. Taj mali brod mora da čuva i svoju krmu i pramac, ali i svoje bokove i svoj obraz”, poručio je Vučić.

Kaže da taj “mali brod” ne sme da zaboravlja kako su se prema njemu odnosili u prošlosti.

Vučić ističe da u odnosima između država postoji i ono što je bilo ranije, a ne samo ono što je danas, kao i da iako svi drugi nemaju morala, mi ma koliko smo mali treba da pokušamo da sačuvamo moral.

“Ali, moramo da izbegnemo, kada oluje krenu da tuku da nam brod ne iskidaju i da u potpunosti ne ostanemo bez broda, posade i porodica posade. To je za nas najvažnije”, naglasio je Vučić.

Kaže da ne treba da pričamo samo junačke priče već da pokušamo da se borimo za svoju zemlju i razumemo težinu pozicije u kojoj se nalazimo.
Vučić je dodao da gleda razne analitičare u Srbiji koji su na jednoj ili drugoj strani kada je reč o sukobu u Ukrajini, kao i da bi oni koji rade u državnim institucijama i dobijaju i po 2.500 ili 3.000 evra platu kada bi ostali samo jedan dan bez nje odmah ga pitali zašto nije uveo sankcije Rusiji.

“Junače se, a država nije igračka. Mnogo je to ozbiljnija stvar nego što ljudi misle”, zaključio je Vučić.

Strane službe stoje iza dojave o bombama na letu Er Srbije

Vučić je rekao da mu je “na nos izašao” let Er Srbije Beograd – Moskva i dodao da iza dojava o bombama stoje strane službe.

“Da li znate kakvi su pritisci za taj let”, pitao je Vučić.

“Na nos mi je izašao taj avion, svakoga dana, a šta ćemo ako svakoga dana taj jedan jedini avion moramo da vraćamo od Subotice do Beograda. Imaćemo tri puta veće troškove” rekao je Vučić i dodao da sve tako postaje besmisleno.

“To rade strane službe, uvek rade sa neke druge teritorije, Ukrajine, Poljske, i na kraju će sve tako uraditi i zabraniti nam i naftu i gas. De fatko se suočavamo sa sankcijama a nemamo ih”, rekao je Vučić i dodao da onda i ne treba da nam uvode sankcije.

Naveo je i da čeka da čuje sve “moralne gromade” da kažu šta imaju, a ocenio je da je sve to “zato što žele slabu Srbiju”.

Vučić je komentarisao i pismo iz OEBSA i rekao da je razgovarao sa Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom.

“Možete li da razumete gnev nekog iz Srbije kada čuje da je njima dozvoljeno da trguju sa Rusima nafu i gas, ali da Srbiji nije dozvoljeno”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi se promenio taj “ligal akt” mora da postoji 27 zemalja koje bi to promenile, što je nemoguće, jer će, kaže, uvek postojati neka Hrvatska, Holandija,…”i da vratimo to ne možemo, već su Mađari podneli zahtev”.

“Zato danonoćno radimo na tome, jer ta odluka neće biti povučena”, rekao je Vučić.

Mnogi u regionu vide sada šansu za obračun sa Srbijom

Vučić je istakao da su mnogi u regionu u trenutnoj situaciji videli šansu za obračun sa Srbijom, ali da on nema nameru da im odgovara, jer je Srbiji interes da sačuva mir i bezbednost.

Vučić je to istakao odgovarajući na pitanje zašto mnogi u regionu napadaju Srbiju, kao i povodom izjave bošnjačko-albanskog lobiste Janoša Bugajskog da je Beogradu potreban drugi Majdan.

Vučić je rekao i da ne može da govori sve što zna i misli, jer je i dalje predsednik Srbije.

“A da li si usrećio one sa prvim Majdanom? Da li im je lepo danas? Da li lepo žive? Da li je iko radostan? Još jedanput biste ovu zemlju da unesrećite, malo je bilo 1999. i 2000. godine? Ponovo da imamo lance i katance na fabrikama i pljačku imovine? To je želja? Zbog čega?”, upitao je Vučić.

Vučić je primetio da su mnogi ovo dočekali kao priliku protiv Srbije zato što su uvereni u poraz Rusije i njenih saveznika i primetio da kada je reč o poziciji Kine, da Kina čeka kongres Komunističke partije i da Si Đinping bude izabran za doživotnog predsednika i da joj je u interesu da čuva mir.

“Oni će zato biti oprezni, ali neće ići uz američku matricu. Predsednik Si Đinping to neće prihvatiti. Ne verujem da će ići uz zapadnu matricu”, ocenio je Vučić.

Vučić je istakao da i Đukanović i Kurti i deo bošnjačkog rukovodstva, kao što je Komšić napadaju Srbiju, ali da ne želi da im odgovara, ni Komšiću koji je govorio o Srbiji u Briselu ovih dana,kao i da je oćutao i na intervju Mila Đukanovića kome su, kaže, za sve krivi Vučić i SPC.

“Pustili smo ih da govore da bismo sačuvali mir i bezbednost, a oni su sigurni da mogu Srbiji da naštete. Toliko je laži rečeno o Srbiji. Nije valjda Srbija na Kosovu i Metohiji bila gora nego Rusija danas u smislu agresije? Svi zapadnjaci će reći da nije. Što sad svetski mangupi ne bombarduju Moskvu kao Beograd? Zato što nema morala i nema principa”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da međunarodno pravo, vrednosti, principi i moral više ne postoje.

“Mi moramo da se ponašamo tako da sačuvamo glave ljudima i unapredimo ekonomiju. Zbog toga, moramo da poštujemo pravo jačeg i kako i na koji način mi da preživimo. Između svega toga moramo da poštujemo međunarodno javno pravo i da sačuvamo svoju državu. Da li će biti moguće da mi sve izdržimo? Ne mogu to da vam kažem danas, jer ne znam šta nas čeka sutra”, rekao je Vučić, ali je napomenuo da između svih tih principa moramo da pronađemo svoju poziciju.

Vučić je poručio i da bombardovanje Srbije više nikad ne može da se desi i da je Srbija danas mnogo jača.

“Ne bih dozvolio da Srbija bude napadnuta od bilo koje velike sile. Živim za fabrike koje smo izgradili i za prugu koja će biti otvorena sutra. Znate li koliko sam truda u to uložio”, napomenuo je Vučić.

Vučić ističe i da se ne plaši, ali da neće da “sprži” svoju zemlju.

Vučić je građanima poručio i da ne navijaju za druge, već za Srbiju kako bi sa što manje štete prošli.

Pozicija Srbije u ovom sukobu mora da se tumači drugačije

Vučić je izjavio da pozicija Srbije u odnosu na sukob Rusija Ukrajina mora da bude tumačena na drugi način, ne zbog odnosa prema Rusiji, već zato što se Srbiji dogodilo mnogo i goreg od onoga što se događa u Ukrajini, a akteri su bili drugačiji.

Ako ni zbog čega drugoga zato neko mora da se ponaša drugačije prema Srbiji, rekao je Vučić.

To niko neće da uzme u obzir, dodao je Vučić u polemici sa Milanom Antonijevićem koji je naveo da je na zapadu bilo mnogo rasprava o bombardovanju Srbije i da je (švedska političarka) Ana Lind osudila bombarodovanje jedne beogradske bolnice.

Na taj Antonijevićev komentar, Vučić je primetio da je potom usledilo bombardovanje RTS-a i da je ubijeno 16 ljudi.

Antonijević je uzvratio da je bombardovanje RTS-a bilo najavljeno.

“Nemojte kad Vas molim, Milanović (direktor RTS) nikoga nije ubio, da li to znači kada najaviš da ćeš nekoga bombardovati da imaš pravo nekoga da ubiješ”, pitao je Vučić.

“Moja majka je bila to veče tamo, bila je urednik vesti, pa sam hteo da ubijem svoju majku, pa ju je raketa bacila 20 metara, da li to hoćete da kažete”, pitao je Vučić Antonijevića.

Takođe je pitao da li je NATO imao pravo ubije i Bojanu Tošović, Milicu Rakić…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet

- mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort