Vučić: Napravljen istorijski korak, odnosi na istorijskom maksimumu

Sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijerka Ana Brnabić i njen mađarski kolega Viktor Orban, kao i članovi vlada dve zemlje, završena je, i počelo je potpisivanje niza sporazuma.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je rekao da je danas napravljen istorijski korak, i da nije on tvorac te misli, već Viktor Orban.

– On je rekao da smo prešli jednu liniju ili granicu koja je očekivana, čak i kada sa nekim gradite ovako sjajne odnose. Naši odnosi danas su na istorijskom maksimumu. I politički odnosi, i odnosi između ljudi. Naši ekonomski odnosi su na maksimalnom nivou. Naša trgovinska razmena je pet puta veća nego pre 10 godina – rekao je on.

Vučić ističe da su danas potpisani važni sporazumi iz oblasti bezbednosti i odbrane, iako je Mađarska članica NATO, a Srbija nije.

– Došli smo do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži. Sinoć sam dugo razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, i pričali smo kako da zaštitimo naše zemlje, i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak – kazao je predsednik.

On kaže da nemamo problem sa gasom, i imamo ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i Mađarskoj.

– To su ogromne količine, čime garantujemo sigurnost našim ljudima. Imamo i rezerve nafte i dizela. Potpisali smo i ugovor o izgradnji najvećeg terminala u ovom delu Evrope, da napravimo nešto veliko i prelepo, da ne bismo imali problema sa čekanjem na Horgošu. To su sve velike stvari koje će olakšati život običnim ljudima – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da smo ostvarili takav nivo poverenja da će mađarske diplomate deliti prostorije sa našima u Kinšasi i na Malti.

– To je jedna od stvari koja pokazuje koliko je poverenje između Mađarske i Srbije. Oformili smo 10 radnih grupa, od toga kako da uvozimo pileće i svinjsko meso, do renoviranja etnografskih muzeja. Kako da izgradimo naftovod što brže između Novog Sada i Mađarske, kako da i putarinu bolje i jedinstveno naplaćujemo za čitav prostor regiona – kazao je on.

Vučić je dodao da je posebno važno istinsko poverenje koje postoji između nas.

– Hoću da ljudi u Srbiji znaju, kada god je neka rasprava u bilo kom telu u Evropi. Ja ne znam kakva su to tela, ali znam sigurno da su Mađari uvek uz nas, i da nam pokazuju poštovanje. Ono na šta Mađari mogu da računaju je da ćemo biti lojalni i iskreni prijatelji, i veoma pouzdani u situacijama kada nije lako. A baš takvi prijatelji su svima potrebni – dodaje predsednik.

On se posebno zahvalio Ištvanu Pastoru zbog truda i energije koju je uložio da se postigne ovako dobra saradnja Srbije i Mađarske.

– Mi od Mađarske imamo podršku na evropskom putu, ali i podršku da čuvamo svoju nezavisnost. I zahvalan sam mađarskim prijateljima što su uvek razumeli poziciju Srbije. Mi nismo deo evropskog kluba, nismo ni u NATO, ali smo se trudili da pokažemo da jedan mali narod i zemlja nije mala po snazi, ponosu i dostojanstvu. Hvala im što su uvek imali razumevanja za našu politiku – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je sa teškom situacijom na KiM upoznao naše goste.

– Govorio sam o svemu, šta rade Srbima svaki dan bez ikakvog razloga, a šta Srbija poštuje. Sinoć smo nas dvojica pričali dugo o situaciji u regionu. Imali smo jedan zajednički razgovor sa predsednikom Dodikom. Hvala našim mađarskim prijateljima, m

Vučić se potom zahvalio Ištvanu Pastoru koji se trudio da prijateljstvo Mađarke i Srbije bude onakvo kakvo jeste.

– Imamo od Mađarske podršku na evropskom putu i podršku u čuvanju naše nezavisnosti – naveo je Vučić.

Obraćanje predsednice Katalin Novak

Predsednica Katalin Novak kaže da je odrasla u Segedinu, i da joj je drago što može da bude među prijateljima u prijateljskoj zemlji.

– Posebno mi je drago što smo radili na tome da naši odnosi budu još sadržajniji. Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i to je tako u odnosu na Mađare i Srbe. Imamo mnogo uspeha iza sebe, i posebno se zahvaljujem za to – kaže ona.

Katalin Novak ističe da su Mađari plakali sa Srbima, zbog ubistava u školi Vladislav Ribnikar, i selima oko Mladenovca, i rekla je da je u ime svih Mađara izrazila saučešće.

– Bilo je teško preživljavati sve. Takođe je teško zamisliti sve što se događa na Kosovu. A saosećamo sa Srbima i zbog poplava koje su se desile. Ali pošto smo prijatelji, tu smo da pomognemo bilo u dobra, bilo u zla vremena. Pružićemo vam pomoć kada god to bude bilo potrebno – rekla je predsednica Mađarske.

Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske, i da naše zemlje razmišljaju dugoročno.

– Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je 12 radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate – kazala je ona.

Predsednica Novak kaže i da je razgovarano o ratu u Ukrajini, i o šansama za mir.

– Naša pažnja usmerena prema Ukrajini ne sme da nas dovede u situaciju da zanemarimo šta se dešava na Balkanu. Srbija može da računa na podršku Mađarske u pregovorima sa EU, i da postane deo Šengen zone. Bez obzira na članstvo u EU, mi ćemo sarađivati sa Srbijom po svim pitanjima. Mi imamo zajedničke planove, i želimo da olakšamo prelaz granice između dve zemlje – rekla je predsednica.

Tema je bio i prirodni priraštaj, i Katalin Novak je istakla da se rađa sve manje dece, ali da se vide neki pozitivni pomaci.

Obraćanje Ane Brnabić

Premijerka Srbije je rekla da je ovo istorijski dan, i da su naši narodi danas bliži nego ikada.

– Vlada će predano i marljivo raditi da dalje unapređujemo saradnju. Prva zajednička sednica dve vlade održana je 2014. godine, i nepunih devet godina kasnije na dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog rada. To pokazuje kada odgovorno radite na nečemu, možete da izgradite istorijski najbolje odnose – kazala je Ana Brnabić.

Ovaj posao je počeo da radi Aleksandar Vučić, nedugo nakon što je preuzeo funkciju predsednika Vlade, podseća ona.

– Meni je ogromna čast što sam mogla da nastavim da radim na tome. Ovakve stvari ne padaju sa neba. Želim da kažem nešto što za mene pokazuje zašto je ovo danas važno. Sigurno postoje ekonomski i trgovinski razlozi. Ali je stvar u prijateljstvu i partnerstvu, i poštovanju. Predsednik Vučić je danas rekao da je Srbija u teškim trenucima obično usamljena. Ali od kada imamo ovakve odnose sa Mađarskom to više nije tako – kazala je premijerka.

Ana Brnabić ističe da se Mađarska prva ponudila da pomogne zbog poplava.

– Hvala vam za prijateljstvo, i hvala predsedniku Vučiću i premijeru Orbanu zato što su pokrenuli ovaj proces i istrajali, i svima nama dali mogućnost da učestvujemo u tome. I hvala gospodinu Pastoru što je pokrenuo sve ovo – kazala je ona.

Obraćanje Viktora Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban je na početku obraćanja rekao da vrednost placa zavisi od vrednosti placa suseda.

– Zato smo zainteresovani za Srbiju, jer to je dobro i za Mađarsku. U našem DNK imamo slične stvari. Sloboda, suverenitet, nezavisnost, to je kodirano u našem DNK. To je tako i sa Srbima i Mađarima. Kada je predsednik Vučić govorio o poštovanju koje Mađari pokazuju prema Srbima, to je zbog zajedničkog DNK. Ovo je 31. susret sa predsednikom Vučićem, i prijateljstvo se u politici postiže samo tvrdokornim radom – kazao je Orban.

On dodaje da se seća prvog razgovora, i da ga je interesovalo kako je tadašnji premijer Vučić razmišljao o prošlosti.

– Da li je taoc prošlosti, ili razmišlja o budućnosti, koju ćemo da formiramo ne kao taoci budućnosti već kao slobodne zemlje. Vučić je jasno rekao da želi da gradimo svoju budućnost – kazao je mađarski premijer.

Orban dodaje da moramo tražiti mogućnost saradnje sa što više zemalja, i kaže da je Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana.

– Na kraju, dragi predsedniče, ja bih pomenuo jednu osetljivu stvar. Mi pratimo događaje na Kosovu i Metohiji pomno, i vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je neprihvatljivo da izbore sa učešćem od 4 odsto prihvata međunarodna zajednica kao legalne. Mi Mađari to vidimo, i jasno nam je. A što se tiče hapšenja tri kosovska policajca, ja vas molim da razmislite o tome. Vaši neprijatelji hoće da vam naude, a ja mislim da bi bilo dobro da poslušate našu molbu i vratite tu trojicu policajaca Kosovu. Zato vas molim da razmislite o tome – zaključio je Viktor Orban.

Potpisivanje bilatelarnih sporazuma

Srbija i Mađarska danas su na Paliću u prisustvu državnog vrha obe zemlje potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.

Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksnadar Vučić, Mađarske Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Potpisani su sporazumi za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastruture, oblasti odbrane i unutrašnjih poslova.

Potpisani su i sporazumi o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *