Vučić na instagramu Politiko: Može i Tači,dijalog mora da ide

Spreman sam da se sastanem sa Tačijem, ako lideri u Prištini odluče, da i on bude deo delegacije za buduće razgovore, mada ne verujem da će to odlučiti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za briselski Politiko.

View this post on Instagram

Predsednik Vučić u intervjuu za @politicoeurope

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

U apdejtovanoj verziji intervjua za briselski portal, na koju se danas ukazuje na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“, Vučić je istakao da dijalog sa Prištinom mora da se nastavi, uprkos optužnicama za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

On je taj intervju dao u petak, tokom boravka u Briselu, gde je imao sastanke sa liderima EU, a nije želeo da komentariše samu optužnicu Specijalnog suda protiv Tačija.

Ali je, konstatuje portal, jasno kazao da želi pokretanje dijaloga uz posredovanje EU o odnosima Beograda i Prištine, koji je u zastoju više od godinu dana.

EU je, podseća Politiko, signalizirala da namerava da restartuje dijalog u julu.

„Ne želimo da potpaljujemo još više politicke ili fizičke sukobe između Srba i Albanaca a to je i najbolji način da zašittimo sigurnost i bezbednost Srba koji žive na Kosovu“, rekao je Vučić na pitanje o optužnici protiv Tačija.

On je rekao da Beograd treba da nastavi proces dijaloga sa bilo kim koga albanska strana izabere za svog predstavnika.

„Mora da se nastavi. U protivnom, šta bi moglo da se desi? Šta bi bila perspektiva čitavog regiona?, zapitao je Vučić.

Na pitanje da li će se sastati sa Tačijem ako on bude uključen u razgovore, Vučić je rekao:

„To ne zavisi od mene. Uvek mogu da kažem da neću da razgovaram sa nekim ko je optužen za ratne zločine, ali nisam ja taj, to će izabrati albanski lideri, to zavisi od njihovog naroda“.

Kada je reč o evropskim integracijama, Vučić je rekao da je njegov cilj da Srbija postane članica EU 2026. a da razgovore završi 2024. godine.

Na pitanje da li ima ikakve sumnje u cilj članstva u EU i da li bi umesto pridruživanja možda radije birao bliskost sa EU, Vučić je odgovorio:

„Istinu da kažem, mi bi želeli da postanemo članica kluba“.

INFO 24 / Tanjug / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *