Vučić: Masovna vakcinacija od presudnog značaja

Vakcinacija je od presudnog značaja za Srbiju, jer bez toga nikada nećemo pobediti koronu, ne samo u zdravstvenom smislu, već ćemo i u ekonomskom pogledu zemlju „doterati do ivice provalije“, istakao predsednik Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je na početku sednice državnog vrha i operativnog tima za imunizaciju najavio da danas počinje masovna vakcinacija građana Srbije kineskom vakcinom i zatražio da se ona što brže obavlja.

Danas je, kaže, jedan od najvažnijih sastanaka, o budućnosti Srbije, životu Srbije.

„Danas treba da donesemo odluke i da u skladu sa tim postupamo u narednom periodu, tiče se vakcinacije, opstanka i napretka zemlje i građana“, rekao je Vučić.

Predsednik je uputio zahvalnosti svima iz zdravstvenog sistema, koji su, kaže, davali sve od sebe da pomognu građanima i zemlji da se izbori sa ovom opakom bolešću.

„Hvala penzionerima, koji su trpeli i bili najizloženiji udaru ove bolesti, ali i mladima, kojima smo svim donošenim odlukama, napravili život težim. Ali, bili smo primorani da zaštitimo živote starijijh“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da stiže još 250. 000 doza ruske vakcine „sputnjik v“.

Takođe, rekao je da će biti potpisan ugovor sa Poljskom i „Astrazenekom“ o 800.000 doza vakcine koju proizvodi ta kompanija.

Predsednik je rekao da danas počinje masovno vakcinisanje kineskom „sinofarm“ vakcinom.

Istakao je da je važno da se svi u prosveti, MUP-u i vojsci što pre vakcinišu.

„Svaki dan kada damo vakcinu, zaštitili smo nečiji život“, rekao je Vučić.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju i ministri Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanovic, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Marija Obradović, Nenad Popović i Branko Ružić.

Tu su i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, kao i gradonačelnici, među kojima, gradonacelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević…

Vakcinacija od 11 sati na Sajmu i Torlaku

Masovna vakcinacija građana počinje danas na Beogradskom sajmu i na Institutu Torlak, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je kazao na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju da će se na Institutu Torlak, na primer, vakcinisati ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je potvrdio da će primiti na Torlaku kinesku vakcinu.

Ne držite vakcine u frižideru

Predsednik Vučić rekao je da  u Srbiji počinje masovno vakcinisanje kineskom Sinofarm vakcinom i zamolio nadležne ustanove da vakcine ne stoje u frižiderima, već da ih daju na vakcinisanje.

Vučić je, na sednici džavnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, podsetio da je Srbija bila među onim zemljama, kojih nije bio veliki broj, koje su učestvovale pri EU na donatroskoj konferenciji za izradu vakcina.

„Srbija je donirala dva miliona evra za vakcine. Čini mi se da smo ne malim delom učestvovali u podršci pravljenju leka za izlazak iz krize. Prvi smo iz regiona uplatili novac za Kovaks program, specijalizovan program u okviru EU, preko kojeg bi trebalo od Unije da dobijemo značajne količine vakcina, koje još nismo dobili“, kazao je.

Vučić je izrazio uverenje da će na sastanku u četvrtak u Briselu razumeti potrebu i nas na Zapadnom Balkanu, kao i da ćemo ubrzo moći da računamo i na te vakcine.

Rekao je da bi danas ili sutra trebalo da dobijemo 250. 000 Sputnjik V vakcine, od kojih su 200. 000 prve doze, a 50. 000 druge doze, jer je jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza.

Takođe najavio je da će Srbija potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i Astra Zenekom za oko 800.000 vakcina, da preko Varšave dobijemo i te vakcine.

Time bi Srbija imala četvrtu vakcinu, kojoj se nada da ćemo uskoro dobiti.

„ALIMS će imati još posla, moraćete još dokumentacije i materijala da čitate“, ukazao je on.

Vučić je kazao da je kineska vakcina pokazala najmanje kontraindikacija, što su mu potvrdili i stručnjaci.

Pozvao je ministarstva, pre svega prosvete, odbrane, unutrašnjih poslova, zdravlja da se vakcinišu zaposleni.

Ukazao je da su policajci ti koji rade na ulicama, koji su u kontaktu sa ljudima, kao i vojnici.

Prema njegovim rečima, važna je vakcinacija prosvetnih radnika, kako bi bili zaštićeni, jer deca nemaju simptome, ali nastavnici mogu biti ugroženi.

„Zamolio bih institut Torlak da kada dobijemo vakcine one ne stoje u frižideru, da ne moramo da pitamo zašto ruska vakcina nije podeljena, a onda dobijemo odgovor da jeste, ali zahvaljujući sistemu videimo da je podeljeno 388 vakcina. Nemojte da brinite da li ćemo ostati bez vakcine, to je naš posao“, objasnio je on.

Svaki dan kada damo vakcinu zaštitili smo nečiji život, ne samo tog koji je dobio, već u lancu transmisije bolesti smo uspeli da izbacimo jednu kariku, nagalsio je Vučić.

Takođe je rekao da i zaposleni u javnim preduzećima terba da se vakcinišu, pre svega psostari koji donose penzije starijima.

Ukazao je da i u gerontološkim centrima treba završiti vakcinaciju.

S tim u vezi je naveo značaj vakcine, rekavši da je u Šapcu u jednom domu za stare od 118 korisnika 79 zaraženo posle Nove godine, a da zahvaljujući vakcini nemamo umrle jer su stvorili antinela.

Prijavite se i vakcinišite što brže

Predsednik Srbije pozvao je građane da se što pre prijavljuju za vakcinaciju i da se što pre vakcinišu, jer je to suštinska zaštita.

Dan ranije kada primite vakcinu je spas. Za nas od ključnog značaja da se građani ubrzano prijavljuju. Što pre primite vakcinu spasićete živote i svoj i drugih“, naglasio je Vučić na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju.

Ukazao je da primer oboljenja u domu za stare u Šapcu to najbolje dokazuje, jer da štićenici nisu bili vakcinisani, uveren je, imali bi užasnu tragediju.

„Molim sve da se prijave što je moguće pre, da se vakcnišu, a ako ne moraju da biraju da ne biraju. Radi se o kvalitetnim vakcinama, reč je samo o detaljima“, podvukao je on.

Pozvao je građane da se zaštite od opakih bolesti ne od vakcine, jer ako se zaštite od opake bolesti neće moći da je prenose.

„Kada se vakcinište čak i ako budete zaraženi u 90 odsto slučaja nećete teže oboleti. To je suštinska zaštita“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da u nekom trenutku neće moći da se bira.

„Naručili smo dovoljno vakcina za svakog građanina Srbije. Naručićemo dvostruko više, a neke zemlje su petostruko više. U svakom slučaju borimo se na tržištu na kojem je 10 zemalja dobilo 95 odsto svetskih vakcina do sada. Hoću da građani znaju koliko je naša zemlja uspešna u borbi i sa takvim zemljama“, naglasio je on.

Zamolio je da se zaštite svuda tamo ljudi koji rade sa narodom.

Nadležne vlasti je zamolio da sa svim opštinama lično kontaktiraju i vide šta im je potrebno.

Posebno i sa deset opština na KiM, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dodajući da je tamo situacija teška je pokušavaju da nas spreče, hapse direktore domova zdravlja.

„To ćemo na poseban način uz podršku različitih službi da radimo“, najavio je on. Agenciju za lekove (ALIMS) je pozvao da što pre odobre ostale vakcine.

Vučić i Brnabić predstavili moderan sistem za praćenje vakcinacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas najmoderniji Sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imuniacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces od nabavke vakcina do vakcinacije.

Vučić je istakao na sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, u Palati Srbija, da je reč o najmodernijem infrmacionom šitemu i da se putem njega za svakog ko se vakciniše zna koju vakcinu je primio, kada i gde je vakcinisan.

Kaže da se više neće dešavati situacija kao sa vakcinom za sezonski gripom da se ne zna ni koliko ima vakcina po frižderima i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.

Predsednik se našalio rekavši da su momci koji su pravili sistem u prezentaciju ubacili jednu šalu – odlomak iz Otpisanih kada Mrki govori Tihom i Prletu da ovo više nije 1941. godina i da se sada sve radi kroz matematičke proračune.

Vučić je rekao da jedan tim, od jednog lekara i dva medicinska radnika mogu da daju 75 vakcina za pet sati i da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Apleovao je da se što pre obavi vakcinacija kako bi i privreda mogla da radi brže i da bi mogli da nastavimo da podižemo zemlju.

Vučić je istakao da će novi sistem e-vakcina još jedan dokaz da naše zdravstvo napreduje, ali i još jedan od načina, posle izgradnje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, da naša država ide u korak sa najrazvijenijim zemljama.

Taj sistem, ističe Vučić, u rangu je elektronskih sistema kakve imaju najrazvijenije zemlje sveta.

Brnabić je rekla da danas krećemo u masovnu vakcinaciju i da se otvara prvi veliki punkt za to na Sajmu.

„Krećemo sa MUP-om, vojskom, ostalim bezbednom službama. Primili smo i dodatne količine Fajzerove vakcine juče i nastavjamo imunizaciju za gerontološkim centrima.

Danas kreće masovna vakcinacija i zato je bilo važno da imamo ovaj sistem, koji je proveren i radi, navela je Brnabić.

Verovatno ću se vakcinisati za vikend, kineskom vakcinom

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će se on verovatno vakcinisati za vikend, kineskom vakcinom.

On je, na sastanku o imunizaciji, preneo da je bio bolestan, pa će morati još malo da sačeka kako bi dobio vakcinu.

„Bio sam nešto bolešljiv, pa mi je Lončar zabranio do vikenda, tako da ću verovatno za vikend da primim kinesku vakcinu“, rekao je Vučić.

Sednice Operativnog tima ubuduće svakog dana

Predsednik najavio da će se sednice Operativnog tima za vakcinaciju održavati svakog jutra u periodu od 7.30 i 8.00 časova.

Sednice će se, kaže, održavati kako bi i državni vrh i građani bili izveštavani o tome šta je urađeno po pitanju vakcinacije, ali i šta je „u hodu“ još moguće uraditi kako bi se vakcinacija ubrzala.

Vučić je pozvao građane da se odazovu vakcinaciji u najvećoj meri.

„Vakcinacijom čuvamo zdravlje naših ljudi, ali i stvaramo priliku da radimo još više i napornije kako bi i 2021. bili prva ekonomija u Evropi“, rekao je Vučić.

Idemo u korak s najboljima, a 10 zemalja kupilo 95 odsto vakcina

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve da se vakcinišu i zamolio građane da razumeju od kolikog je to značaja za celu zemlju.

„Mi time menjamo budućnost“, poručio je Vučić nakon sastanka državnog vrha sa Operativnim timom za vakcinaciju.

Ukazao je da se mora ići u korak sa najboljima u svetu, uprkos činjenici da je tek 10 najbogatijih zemalja kupilo čak 95 odsto količina vakcine koje su u ovom trenutku raspoložive u svetu.

Predsednik je naglasio da je Srbija zahvaljujući politici koja je vođena, zahvaljujući odgovornosti, odovornom ponašanju vlade, uspela da obezbedi značajne količine vakcine.

„To moramo da iskoristimo na najbolji mogući način, da najbrže i matematički precizno sprovedemo vakcinaciju. To je od presudnog značaja za ekonomiju, za životnui standard ljudi“, rekao je Vučić.

On je preneo i da je tokom sednice dobio informaciju da je dvoje ljudi u Gerontološkom centru Šabac preminulo, ali da nije sigurno u kom talasu, pa će se ta činjenica dodatno proveriti.

Ko bi mogao da me kritikuje zbog nabavke kineskih vakcina

Nije bilo reagovanja iz Brisela na nabavku kineskih vakcina za Srbiju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da ne vidi šta bi mogli i da mu prebace tim povodom.

„Jedan čovek i jedan ljudski život u Srbiji mi je preči od svih pohvala, svih novinara, Brisela i političara na svetu“, rekao je, upitan da li je bilo nekih reagovanja iz EU zbog kineskih vakcina.

Kazao je da je Srbija pametno postupila, jer on zna mehanizme uprave, ne samo u našoj zemlji, već i u Briselu i celom svetu.

„Tačno sam znao kako ovo funkcioniše i zato smo krenuli na vreme u razgovore sa Amerikancima, Britancima, Rusima i Kinezima“, dodao je on.

Nije, kaže, ni oceckivao bilo kakvu reakciju iz Brisela, a nije je ni bilo.

„Sa čim ćete da dođete i šta da mi kažete ? Da mi kažete: što si uzeo kinesku vakcinu? Inače, odličnu vakcinu. Znači, trebalo bi da mi bude važnije da li će neko da me pohvali u Briselu od života građana Srbije?“, kazao je on.

Istakao je posao države da se bori za budućnost Srbije i živote građana, a ne za pohvale.

“To što će da me kritikuju što spasavamo živote – ljudi samo napred. Očekujemo od EU veliku podršku i pomoć preko Kovaks programa, kao i da preko Poljske dobijemo Astra Zeneka vakcine. A ne očekujemo nikakve probleme. Nikome nismo pravili probleme već naprotiv“, objasnio je Vučić.

Vučić je upitao šta da rade oni koji vakcinu još nisu videli, ukazujući da sa vakcinacijom ne može da se krene odmah, čim stigne vakcina.

To, dodaje, pokazuje šta dobijanje vakcina znači za našu ekonomiju u odnosu na njihove.

„Ja sam na to ponosan, i kada su mene građani birali, kada su birali vladu, oni su birali nekog ko će da štiti njihov interes, a ne nekih drugih zemalja i svoje interese“, poručio je Vučić.

Kada je reč o tempu vakcinacije, rekao je da su procene različite, i da bi sve preko 10. 000 dnevno, a postoji procene da je moguće i 30. 000, bilo izvanredno.

„To bi značilo da svakog dana po nekoliko života spašavamo. Nemerljivo je po pitanju zdravlja i života ljudi, ali i povratka ljudi na posao, vraćanju Srbije u život, ekonomskog rasta naše zemlje, i zato ćemo gledati da to ubrzamo“, naglasio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će, i pored mogućih problema, Srbija u organizacionom smislu biti među najboljima u Evropi.

Kineska vakcina nema ograničenja za godine starosti

Kineska vakcina Sinofarm jedina je koja nema ograničenje vezano za dob i godine, i biće jedina u svetu koju mogu i deca da prime, preneo je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je dodao i da je kineski Sinofarm, vakcina sa najmanje neželjenih kontraindikacija u svetu.

Kada je reč o ruskoj Sputnjik V vakcini, premijerka Ana Brnabić je precizirala da prvi kontigent koji je stigao u Srbiju, od 2.400 doza, kod nas nije bio registrovan za starije od 60 godina, ali će druga tranša, znatno većih količina koja se očekuje, biti registrovana i za sve starije od 60 godina.

Postoji plan i za vakcinaciju Srba na KiM

Predsednik Srbije izjavio da postoji plan i za vakcinaciju Srba na KiM i dodao da je Srbija spremna, koliko bude bila u mogućnost, da i za albansko stanovništvo izdvoji vakcine.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li postoji plan vakcinacije za Srbe na KiM, kazao da država traži „hibridni način“ za to, što podrazumeva da će deo građana biti vakcinisan na severu Kosova, deo u opštini Raška, deo u Vranju i Bujanovcu, ali da predstoji da se nađe način gde će biti vakcinisani građani iz centralnog Kosova.

„U svakom slučaju, poseban deo Operativnog tima za vakcinaciju zajedno za Kancelarijom za KiM brinuće o našem narodu“, rekao je Vučić.

Istakao je da će Srbija uvek naći način da pomogne svom stanovništvu na KiM, kao što je to činila i do sada, iako to, podseća, nije lako zbog poltike koju Priština vodi.

Pomoć koju Srbi, kaže Vučić, dobijaju od svoje države ne ugrožava nikog, već je deo „nacionalnog ključa“.

„Kao što je za njih Kosovo nezavisna država, tako je ono za nas deo Srbije, posebno zbog brige za srpski narod koji tamo živi i koji Kosovo doživljava kao svoju teritoriju“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li očekuje da će biti problema sa dostavom vakcina, s obzirom na ranije iskustvo kada je Priština pokušala da zabrani vakcinaciju našeg stanovništva na KiM, Vučić je kratko odgovorio „politika je čudo“ i dodao da će Srbija naći način.

Podsetio je da su iz Prištine izdali crveni nalog za hapšenje ljudi koji su dostavljali vakcine, pa je Srbija, dodaje, morala da ih skriva, kao i lekove, vakcine…

„Sklanjali smo sve da ne bi uništili… Da su hteli vakicne da daju Albancima, mi bismo rekli „u redu je“, ali oni su hteli da ih unište“, rekao je Vučić.

Srbija će, naglašava, naći način da pomogne svom narodu, isto onako kako je uspevala da u vreme taksi napuni prodavnice robom.

Vučić o vakcinama za S.M: Valjda se pomaže kada je teško..

Pomoć Severnoj Mekodoniji – 8.000 Fajzerovih vakcina je bratski i prijateljski potez Srbije prema toj zemlji i pokazuje odgovornost Srbije, koja zna da ne živi u „zatvorenom sudu“, već joj je stalo i do komšija, izjavio je danas predsednik Aleksadnar Vučić.

„Da odgovorim na prirodan i pristojan način. Šta bi nama vredelo da svi budemo zdravi, ako ljudi u komšliku imaju bezbroj problema? Mi možemo da budemo srećni i zadovoljni, ako su nam komšije zadoovljne“, rekao je Vučić upitan za 8.000 vakcina kojiam će Srbija snabdeti Severnu Makedoniju.

„Kada da pomognemo? Kada je lako? Valjda se pomaže kada je teško“, dodao je Vučić.

On je rekao da će Srbija onoliko koliko može da pomogne – pomoći, dodajući da je i makedonski premijer Zoran Zaev bio dovoljno snalažljiv, tražio i borio se za svoju zemlju.

„To je ne samo prijateljski i bratski potez prema Severnoj Makedoniji, već pokazuje našu odgovornost, da ne živimo u zatvoreom sudu, već da moramo o komšijama da pomognemo, kao što bi i oni nama, siguran sam“, rekao je Vučić.

On je dodao da je siguran da bi u Severnoj Makedoniji bile popularne i kineske i ruske vakcine, a u Albaniji Fajzer i Astrazenela, zbog drugačijeg političkog odnosa, ali i istakao da Srbija nema problem da pomogne i Albaniji, i kome god treba.

„Ako nam sutra neko bude tražio iz RS, BiH, kako da odbijemo? Normalno je da pomognete“, rekao je Vučić.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort