Vučić: Kažu da sam kukavica jer neću da priznam Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je  svoje političke protivnike koji ga, kako je rekao optužuju da je kukavica jer štiti KiM i srprski narod na KiM, da jednom kažu kome je to navodno obećao da će priznati Kosovo, pošto to pričaju od 2012.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu Borka Stefanovića koji ga je optužio da je kukavica i da sada neće ispuniti ono što je obećao Zapadu, Vučić je rekao da je on kao potpredsednik vlade, Vučić, jedini se od svih naših ministara u delegaciji u Briselu suprotstavio tome da Kosovo uđe u UN.

„Oni od 2012. govore kako ću da priznam Kosovo i nešto da izdam. Sram vas bilo, vi ste pustili da nam tuku i ubijaju narod i lome i pale krstvo na crkvama i manastirima, i da nam pale svetinje. I tada ste samo izdali saopštenje“, poručio je Vučić opoziciji.

Dodaje da Albanci u Prištini zbog toga podižu „spomenike Jeremiću, Ðilasu i ostalima“.

Vučić ističe da je ova vlast za razliku od toga uspela da vrati pitanje Kosova za pregovarački sto.

„I onda (Borko) kaže da sam obećao da ću da izdam Kosovo i da sam kukavica jer čuvam KiM i srpski narod na KiM. Jesam li kukavica“? E, sva ti čast junače što si ranije molio Amerikance da sačekaju i posle izbora da priznaju Kosovo“, naglasio je predsednik Srbije.

Dodaje da je to tako kada neko na lažima zasniva svoju politiku.

Vučić navodi da se bori koliko može iako je vrlo teška situacija, kao i da je jedini stao u odbranu prava na drugačije mišljenje Vladimira Kostića, predsendika SANU, dok su svi ti „junaci“ ćutali kao zaliveni ne bi li se nekome dodvorili.

Kaže da opozicija stalno govori i o broju lečene dece o trošku države i naveo podatak da je država od između 2008. i 2012. godine platila lečenje za 84 dece, a da je to od 2015. učinila za 423 dece.

Takođe, zapitao je koju su to bolnicu novu napravili za12 godina vlasti.

Težak period pred nama, biće velikih pritisaka o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić očekuje velike pritiske na Srbiju i težak predstojeći period, po pitanju Kosova i Metohije.

On je istakao da će na predstojećim izborima na KiM verovatno pobediti snage koje su za tzv. “Veliku Albaniju”, da bi nakon toga krenuli sa ucenama – kako bi kompromis bio da Srbija prizna Kosovo, što bi od Beograda, ističe, tražili i stranci.

“Očekujem velike pritiske na Srbiju. Za nas je važno da pokušamo da stabilizujemo Srpsku listu, da joj sačuvamo snagu i pripremimo se za teške pritiske”, rekao je Vučić za TV Prvu.

On je rekao da će na izborima na KiM, raspisanim za 14. februar, verovatno pobediti snage koje su za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Za Ramuša Haradinaja kaže da je “opasan čovek, ali i ozbiljan političar”, i dodaje da on (Haradinaj) očekuje da Aljbinu Kurtiju, kojeg vidi kao pobednika, zafali jedna partija za većinu i tu vidi mesto za sebe.

“Onda biste imali tu koaliciju za “Veliku Albaniju“. I da ljudi znaju kakva se “kaša“ sprema Srbiji – onda će izaći sa idejom o “Velikoj Albaniji“ i početi da nas ucenjuju i da institiraju da je kompromis da Srbija prizna Kosovo”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da Haradinaj već i spominje da bi to trebalo da bude kompromis, Vučić odgovara da ga ne brine to šta pristinski političari kažu, već što će sa tom idejom doći i stranci.

“To je ono što mogu da kažem i što očekujem. Čeka nas užasno teško proleće, leto, jesen. Ali, borićemo se”, poručio je predsednik Srbije.

Suviše sam odgovoran da obmanjujem javnost

Predsednik  Vučić izjavio je  da mu je bilo jasno i bez izjava Danijela Servera i Boda Vebera da će američki predsednik Džozef Bajden raditi na „pomirenju“ Zapadnog Balkana.

„Jasno mi je bilo i bez njihovoh izjava, a odlično ih znam. Server je onaj koji je rekao da zna dobro šta Vučić hoće i šta neće, zato što zna koliko sam odgovoran čovek“, rekao je za TV Prva u vezi njegove ranije izjave da dok je predsednik Srbije neće priznati Kosovo.

Vučić je naglasio da Server dobro zna da je on suviše odgovoran da bi takvom stvari obmanjivao javnost.

Vučić o izjavi Izetbegovića: Naš interes dobri odnosi u regionu

Najlakše je uvrediti Bakira Izetbegovića, ali kada vodite državu brinete o miru i stabilnosti, a naš interes je da imamo dobre odnose u regionu, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zato prećutite i kažete da su Bošnjaci veliki narod i to je to. Oni govore o sebi“, poručio je Vučić na tv Prva, upitan da prokomentariše izjavu Izetbegovća o Srbima kao lošem narodu.

On je istakao da je naš interes da se nastavi saradnja sa svima u regionu, razvoj i ulaganje.

Vučić je napomenuo da je lako uvrediti Izetbegovića, ali da smo mi najveći i najbrojniji narod na Zapadnom Balkanu, mada i sve druge, kako je rekao, smatra velikim i ozbiljnim narodima.

„Kada je tako onaj ko je veliki mora da vodi računa. Malima je lako, kao i opoziciji, da pričaju gluposti, jer ne snose odgovornost“, napomenuo je Vučić.

Vučić je dodao da je važno da se nastavi ekonomski razvoj i napomenuo da je Srbija po tome minus jedan, a BiH minus šest.

“Mi ćemo morati da ulozimo jos novca u Republiku Srpsku, jer je takva situacija“, najavio je on..

On je ukazao da na žalost mnogi u regionu zive na osnovu istih izjava, deo u Crnoj Gori, u BiH, kod Albanaca, da je Srbija losa, hegemon, ali mi moramo, kako kaže, da imamo raumevanja za njihovu emociju, a drugo su političke laži.

Srbija će biti uskoro prva u regionu i po prosečnim platama, navodi Vučić i ističe da nemamo problem da pomognemo, i nećemo da se svađamo.

Istakao je i da se nada poboljšanju odnosa sa Crnom Gorom, ali je ukazao i da nema razloga zašto se naš ambasador ne bi vratio.

„Nemojte da kazete da ne mozete da povučete odluku, to nije ni po Bečkoj konvenciji“, kazao je predsednik.

Dodaje i da veruje u bolje odnose sa Crnom Gorom i podseća da je Srbija kupila 5 odsto prenosne mreze u Crnoj Gori.

„Mi smo zainteresovani za širenje u regionu, zelimo da ulazemo ogroman novac u Crnu Goru, BiH.. Biće to u redu“, rekao je predsednik.

Nemaju šta da nađu i ucenjuju,radim da bih stvarao,a ne krao

Predsednik Aleksandar Vučić nije želeo  da govori detaljnije o prisluškivanju njega i članova njegove porodice, jer kako kaže, nadležni rade svoj posao i dodaje da je on ponosan što oni koji su to radili nemaju šta da izvuku iz tih razgovora.

“Neću da govorim o tome, nadležni organi rade svoj posao. Ni reč neću da kažem, to je za mene lično bilo veoma bolno, ali prevazišao sam to. A, ponosan sam na činjenicu da oni koji su to radili nemaju šta da izvuku iz tih razgovora”, rekao je Vučić za TV Prva, upitan zna li ko ga je prisluškivao.

Mediji su juče objavili da su predsedniku predati diskovi na kojima je zabeleženo čak 660 minuta njegovih nezakonito prisluškivanih razgovora, među kojima su i oni sa sinom Danilom i rođenim bratom Andrejom.

Vučić je rekao i da ne živi da bi krao, niti da bi bio prebogat, “kao neki”, već da nešto ostane iza njega.

“Da sa ovom energijom koju imam, pojurim sa prugama, putevima, platama, penzijama, Hilandarom, kao sa Hramom Svetog Svet, sa filmom o Jasenovcu, sa spomenikom Stefanu Nemanji…”, naveo je Vučić.

Kako kaže, ima problem sa neodgovornom politikom neodgovornih ljudi, kao i sa tim što je njegovom starijem sinu uništen život, što, kaže, lično ne može da oprosti onima koji su to radili, ne želeći da se i njihovoj deci to vrati na takav način.

“Nisam zabrinut, nemaju oni više ništa…Mislili su da mogu nečim da me ucenjuju… Zaboravite na to mene da ucenjujete. Pustite te razgovore i da vidite da nema ništa. A drugima, pitajte ih koliko su zarađivali tokom njihove vladavine i koliko su baknovne račune uvećali. To kod mene nećete da nađete. A, sve drugo – tražite koliko hoćete”, rekao je Vučić.

Zašto trošiti pare na razdvajanje izbora samo zbog mog imena

Zašto da trošimo narodne pare samo da ne bi bilo imena Aleksandra Vučića na listama, upitao je danas predsednik Srbije povodom zahteva dela opozicije da se predstojeci izbori,na tri nivoa razdvoje.

„Ja to slušam već godinama, 30 godina imamo demokratske izbore i visestrancki sistem. Uz sve anomalije oni su pobedlili 2000. godine, a samo jednom imali smo razdvojene parlamentarne, lokalne i predsedničke izbore u 30 godina i to zbog njihovih trzavica“, rekao je Vučić na tv Prva.

Vučić je ukazao da bi ako se na izbore ide i u januaru i u aprilu bilo potrošeno na milione evra narodnih para koje mogu da se upotrebe za vakcine ili magnentne rezonance.

„Zbog čega, da ne bi bilo imena Aleksandra Vučića“, rekao je predsednik i ironično upitao zašto im to ime toliko smeta kada kažzu da je najgori i nesposoban.

„Nema na to odgovora“, kaže.

Podseća i da je Boris Tadić bio ranije na svim listama, kao i Ivica Dačić i mnogi drugi, a njima sada smeta njegovo ime, koje kaze, neće da promeni.

Upitan da li ga odluka SNS da njegovo ime bude na svim listama i ocena da je to prednost zabrinjava, kaže da ga zabrinajva.

Misli da u stranci imaju najbolje ljude, bolje nego ostali, ali da ima i losih, koji ne upravljaju dobro.

„Ceo smisao svega je da ne bude imena Aleksandar Vučić, zato što im to kažu u stranim ambasadama, jer oni čitaju istraživanja i znaju. Ja ne smem da vam kažem koliko bi SNS bio a da nema Aleksandra Vucicća“, naveo je predsednik.

Povodom izjave Ivice Dačića povodom istraživanja javnog mnjenja da građani samo Vučiću i njemu veruju, kaže da je u pravu.

Na konstataciju novinarke da po istraživanju Ipsosa Vučić na 40, Dačcih 3,6, a jedini iz opozicijen kojin prelazi jedan je Saša Radulović.

Vucicć kaže za Radulovića da je i takva politika koja je loša, je politika, ali da od njih nećete čuti kmecanje, kao od onih koji ne nude nikakvu politiku.

Ocenjuje da Radulović ne moze da prođe kod drugih jer je inteligentiji od tajkuna koji bi upravljali opozicijom.

Poručuje da će SNS napraviti najboljem liste, ponuditi najbolju politiku narodu, i da je ponosan na napredak, i što je Srbija u vrhu Evrope, sto ćemo izgraditi puteve, pruge…

„To su vazne stvari. Kad dođu izbori kanidovaćemo ljude koji će nuditi garancije za nastavak uspeha i pobede Srbije, a ne za povratak u proslost“, zaključio je Vučić.

Film o Jasenovcu važan za našu decu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da je Predrag Gaga Antonijević pokazao veliku hrabrost time što je snimio film „Dara iz Jasenovca“, dodajući da je film važan ne samo zbog sveta, već je važniji zbog nas, jer naša deca više ne znaju za Jasenovac.

Vučić je, za TV Prva, kazao da su režiser Antonijević i Nataša Drakulić koja je napisao scenario za ovaj film veoma  hrabri što su prihvatili da urade ovaj film.

“Molio sam mnoge ljude da naprave taj film uz podršku države, ali niko neće, jer postoji bivša jugoslovenska mafija koja ne da da se priča o srpskim žrtvama. Ta mafija postoji u regionalnoj kinematografiji I kod nas“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je pogledao radnu verziju filma, u kojoj su glumci fantastični i preporučio građanima da ga pogledaju.

„Ranije sam mislio da je takav film o Jasenovcu važan zbog sveta, a sada mislim da je važniji zbog nas, jer naša deca više ne znaju za Jasenovac, šta je srpska istorija. Stefan Nemanja je konačno došao iz rodne Ribnice kući, konačno se neko setio heroja sa Košara“, dodao je on.

Vučić je kazao da moramo da gajimo kulturu sećanja, ne da bismo druge mrzili, jer mi smo veliki što ne mrzimo, i što želimo da budemo sa narodom u okruženju.

Ne razmišljam o izborima, ima do tada mnogo većih briga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je  da još uvek ne razmišlja o izborima, koji su najavljeni za sledeću godinu, te da ne zna da li će se ponovo kandidovati za predsednika, jer su mu sada, kaže, u fokusu pitanja od značaja za zemlju i građane.

Vučih je za TV Prva naveo da samo u ovoj godini imamo mnogo briga – vakcine, novi soj korone, KiM, pa čak i Republika Srpska.

“Ne znam da li ću se kandidovati za predsednika. To nije samo moja odluka, to je delimično moja odluka, a delimično sklop okolnosti. Ako budem video da postoji mogućnost da neko drugi pobedi u prvom krugu, kandidovaćemo nekog drugog”, rekao je Vučić.

Ističe da ne bi voleo za tri godine da bude umoran, te da želi da građani Srbije imaju predsednika ko ima punu energiju i može da se bori za njihove intrese.

“Pratićemo situaciju, ali daleko su nam izbori. Imamo brigu oko vakcine, britanskog soja, KiM, imaćemo i brigu oko Republike Srpske. Imaćemo dakle mnogo briga i sve će to da nam se na grbaču natovari ove godine…”, rekao je Vučić.

Zbog svega toga, kaže da mu ne pada na pamet da razmišlja o izborima.

Na konstataciju novinara da opozicija ipak razmišlja o izborima i da deo opozicije predlaže platformu za izborne uslove, a Vučić je na to odgovorio da o izborima razmišljaju oni koji su ih bojkotovali.

“Ministarstvo za izbore neće da se dogododi, da dalje i ne pričamo o njihovim uslovima, sramota me je da komentarišem. To nigde u svetu na postoji”, rekao je Vučić.

Dodao je da tom delu opozicije nije dovoljno što imaju dve televizije na kojima se vodi kampanja protiv sadašnje vlasti, kao i to što gostuju u tri ili četiri emisije na RTS iako nemaju nijednog člana u parlametnu.

Vučić kaže da i “izmišljaju” istraživanja po kojima bi velika većina građana glasala za njih, a prema pravim istraživanjima, dodaje da se ne bi mnogo hvalio narodnom voljom da je na njihovom mestu.

Kaže da predstavnici tog dela opozicije imaju i po dva puta više posmatrača na svakom biračkom mestu i da su na prošlim izborima u Šapcu poništavali izbore sedam puta “misleći da će da pobede”.

Govoreći o izveštavanju RTS, Vučić kaže da i on nije zadovoljan kako javni servis izveštava i dodaje da on mora da bude objektivan i nepristrasan, a ne da ima partijska uredništva.

“Dragan Bujošević kao je nekoga podržavao to su Demokratska stranka i LDP, što ste mogli kroz njegove tekstove da uočite, a svakako nije SNS ili bilo koga slično. A zamislite diktaturu u kojoj je drugi čovek te televizije, žena Borka Stefanovića, koja ima od narodnih para, veću platu od predsednika Republike”, rekao je Vučić.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort