Vučić: Jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu od pre 10 godina

Završena je još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

-Jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu od pre 10 godina. Prvi put smo došli do zida, od trenutka kada je predstavljan nacrt upravljačkog tima, način na koji su pokušavali da unize ove žene koje su ga predstavljale. Oni su nastavili da ne žele Republiku Srpsku i tako dalje iako u svim članovima se poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. godine. Nema nijedne tačke što već nije dogovoreno i potpisano i to je suština. Treća tačka, jednako važna, trenutna situacija posle sramnih i nelegitimnih izbora na severu Kim, gde je glasalo 3,4 odsto stanovništva, kako da se prevaziđe…, rekao je na početku obraćanja direktno iz Brisela predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je potom rekao da je EU izašla sa svojim predlogom, što je Beograd prihvatio, ali je Priština odbila.

-Nadam se da će do naredne runde na tehničkom nivou, već krajem meseca, biti reakcija nekih drugih koje bi mogle da utiču na promenu ovakvih stavova, inače smo u velikom ćorsokaku, rekao je Vučić i obećao da će dati sve od sebe da sačuva mir, stabilnost.

Dijalog će se nastaviti, ističe Vučić, jer narod to očekuje. Podsetio je da do kraja meseca oni koji su osvojili tri posto na njihovim izborima treba da uđu u institucije, znaju to i ljudi iz EU.

On je, odgovarajući na pitanje novinara istakao da mora da bude primenjeno ono što je ranije potpisano.

Delegacija Beograda predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu je održala sastanak sa delegacijom Prištine.

Vučić je istakao da apsolutno postoji iskrena volja da se nađe kompromisno rešenje i da se nađe svaki nestali čovek.

-Ako nam ukažu gde postoje tela Albanaca, u roku od 24 sata će Priština moći da pristupi lokaciji. Isto smo mi tražili i Priština nije dozvolila, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da, ukoliko Priština ne prihvati da sprovede briselske sporazume iz 2013. i 2015. godine, onda nema smisla nastaviti sa pregovorima.

-Mi smo razgovarali o nečemu gde i jedni i drugi moramo da učinimo kompromise kako bi do dogovora došlo. Isa Mustafa i ja smo 2015. godine potpisali principe. Oni se sad odriču svih principa i kažu da ne može nijedan, zato što im je tako rekao Ustavni sud. Ali nema problema. Ako ćete tako da se igrate onda nema potrebe ili nema smisla da na ozbiljan način prihvatamo argumentaciju tako da je to besmislen pristup. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega, poručio je Vučić.

Usvojena je Deklaracija o nestalima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da Evropska unija očekuje da će obe strane postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama.

U saopštenju se navodi da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno razmatrati postignuti napredak.

“Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je počeo malo posle 18 sati, a na njemu su predsednik Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarali o statutu ZSO i Deklaraciji o nestalima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

– Uoči početka još jednog teškog sastanka u Briselu. Interesi Srbije i srpskog naroda na KiM su uvek i zauvek iznad svega – napisano je na Instagramu u opisu fotografije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *