Vučić: Izborićemo se sa svim teškoćama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je  da uprkos lošim vestima koje stižu iz sveta građani ne treba da sumnjaju u svoju državu koja će se izboriti sa svim poteškoćama.

Vučić je rekao, tokom posete fabrici za proizvodnju turbopunjača nemačke kompanije “BMTS Technology” u Novom Sadu, da taman kada misli da su prošle loše vesti stignu nove.

“Ljudi ne treba da sumnjaju da ćemo da se borimo i izborimo sa svim teškoćama”, poručio je Vučić.

Od čelnika fabrike je saznao da će fabrika ove godine zaposliti još radnika i imati ukupno 311 zaposlenih, a do kraja 2024. godine ukupno 454 radnika.

Istakao je da je u fabrici sve automatizovano i da će fabrika iako nema puno zaposlenih imati povećan izvoz, što je značajno za srpsku ekonomiju.

“Sve veći deo tržišta zahvataju. Novi Sad do pre neku godinu nije imao nijednu novu fabriku, a sada postaje centar”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da je svaka fabrika kao dete za koje se treba boriti i da je srećan za svaku novu fabriku koju je država pomogla.

 I u teškim danima za svet, Srbija otvara fabrike i bori se

Vučić je izjavio je tokom posete fabrici za proizvodnju turbopunjača nemačke kompanije “BMTS Technology”  u Novom Sadu da je taj grad zahvaljujući velikom broju novih fabrika postao najznačajniji centar auto-industrije u Srbiji i da je srećan što može da obilazi nove fabrike u zemlji čak i u ovoj situaciji.

Istakao je da se Srbija bori i otvara nove fabrike čak i u vreme teških dana za ceo svet i poručio da će država nastaviti da se bori za nove investitore i daje im podršku.

Vučić je rekao da “BMTS” planira dugoročno da ostane u Srbiji, sve dok se budu proizvodili klasični automobili i ne bude potpuno prešlo na električna vozila.

“Važno je da oni dugoročno razmišljaju o Srbiji. A kako je krenulo i koliko vidim evropski ministri su rešili da vrate i ugalj i nuklerke, sve što su nama zabranjivali do pre tri meseca. Tako da bi onda za neke stvari mogle da traju i duže”, navela je Vučić.

Ističe da Srbija u teškim danima za Evropu i ceo svet otvara nova fabrike, povećava broj zaposlenih i izvoz.

Investicije ne prestaju da dolaze u našu zemlju, poručio je Vučić.

Vučić je poručio da kinesko-nemačka kompanija BMTS može i dalje da računa na podršku države Srbije.

Rekao je da nije mala stvar što planiraju da zaposle do 2024. godine 454 radnika i ukupno više od 500 radnika da imaju do 2026. godine.

Vučić je rekao da će biti čak otvorena i dodatna autobuska linija kako bi kompanija mogla da preveze sve radnike.

Novi Sad je postao najznačajniji automobilski centar za celu Srbiju, istakao je Vučić i dodao da je industrijska zona u tom gradu postala impresivna i da će zahvaljujući tolikim investitorima biti više novca za razvoj lokalne infrastrukture.

“Za Srbiju je važno da razumemo da je naš najvažniji zadatak da dovodimo investitore i radujemo se zato svakoj novoj fabrici i borimo za njih i u ovim užasnim uslovima. Moramo da radimo i pet puta više sada da bi mogli da idemo napred i obezbeđujemo sigurnost za našu decu”, istakao je Vučić.

Poželeo je kompaniji “BMTS” da povećaju broj turbina i izvoz sa 14.000 na dva miliona godišnje i poručio da će im Srbija obezbediti najbolje uslove za rad.

Nismo naivni da očekujemo reakciju Zapada

Vučić je izjavio da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika kosovske policije ROSU u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, jer će Priština reći da je to u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, iako im je cilj sasvim drugačiji.

Cilj Prištine je, ističe, da “očiste” Sirinićku župu, da bi jug Kosmeta bio oslobođen prisustva Srba, da ne mogu tamo da opstanu, a sve prikriveno iza lažne brige za poštenje u odnosu na upravljanje Brezovicom.

“Meni je to sasvim jasno, a da li će i drugima biti jasno, to je druga stvar… A, da li da očekujemo da neko nešto kaže? Nemojte da ste naivni. Davno smo prevazišli taj stepen naivnosti da verujemo da će neko na Zapadu da kaže bilo šta protiv maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji”, poručio je Vučić.

Podsetio je da se sutra navršava 18. godina od pogroma Srba, 17. marta 2004. godine, pitajući koliko je ljudi, za tih 18 godina, odgovaralo, za uništavanje srpskih svetinja i ubijanje ljudi, dodajući da se oni koji su u Beogradu tada ćutali i ništa nisu preduzimali, danas hvale time što su ćutali i ništa nisu preduzimali.

“Ali, to nam je nauk da brinemo da nam se makar u takvoj razmeri, tragedije na Kosovu i Metohiji više ne događaju”, rekao je Vučić.

Pregovori posle izbora, siguran u najbolju cenu

Vučić je rekao da se trenutno ne vode suštinski pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa, da će ih biti nakon izbora, i izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi.

Vučić je, na pitanje o izjavi direktora “Srbijagasa” koji je najavio početak pregovora sa Rusijom o novom ugovoru oko isporuke gasa, i pitanje kakva je pozicija, šta se može očekivati, imajući u vidu da je Srbija podržala po prvi put sankcije u vezi Ukrajine, rekao da su zabrinuti za naše odnose oni koji govore o uvođenju najgrubljih sankcija.

Vučić je istakao da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.

“Što se gasa tiče neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moćiće da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.

“Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas danas bi mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje sa najpovoljnijom cenom”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao je da ga raduje kada otvara fabrike, pokreće pogone, dovodi investitore, jer je to važno u ovoj situaciji.

Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se suočava zemlja u obezbeđivanju robe.

“Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da da garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada budemo dobro proučili narednih dana obavestiti ljude”, rekao je Vučić dodajući da se radi o stvarima koje su plod sankcija Evropske Unije.

Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno, i da će se truditi da te cene budu među najnižima na evropsko kontinentu.

Odluke Evropskog saveta biće komplikovane za Srbiju ako ne bude izuzeta

Vučić je rekao da će se posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i “Gaspromnjeft”, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

Vučić je to rekao u Novom Sadu na pitanje da li je odluka Evropskog saveta po pitanju “Gaspromnjefta” stigla i šta bi to značilo za Srbiju i koliko bi je pogodilo.

“Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom saveta. Šefovi vlada Evropske Unije su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa našim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa “Gaspromnjeftom”, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

“To će reći, nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas”, konstatovao je Vučić.

Vučić je rekao da ne želi da priča o svim reperkusijama, ali da se radi na rešavanju tog problema.

“Mučili smo se celu noć, gledamo kako da rešimo te probleme i rešićemo. Jutros smo razgovarali sa Rusima, tu imamo tri opcije i ako Srbija ne bude izuzeta iz tih odluka u roku od 48 sati obavestiću vas o tome”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je u svakom slučaju za Srbiju veoma komplikovana situacija, ali poručuje da građani ne brinu i da će biti rešena.

Otvaranje brze pruge u subotu, odloženo četiri dana zbog Mađarskog rukovodstva

Vučić je najavio da će brza pruga od Beograda do Novog Sada biti zvanično otvorena u subotu i da je otvaranje koje je prethodno bilo planirano za 15. mart odloženo četiri dana kako bi prisustvovalo državno rukovodstvo Mađarske.

Vučić je tako odgovorio na pitanje zbog čega se sada kasni sa otvaranjem pruge i zašto su probijani i ranije rokovi za tu prugu koji su davani prethodnih godina.

Vučić je rekao da je njegova želja bila da pruga bude što pre završena, ali da nije mogla brže da bude gotova zbog eksproprijacije zemljišta i drugih problema.

Napomenuo je da je srećan što će svi građani, kao i oni koji ga politički ne podržavaju i sada daju podršku opoziciji, moći konačno da uđu u brzi voz.

Vučić je rekao da za vreme prethodne vlasti građani nisu mogli čak ni bezbedno da putuju bilo kojim vozom.

Moći ćete da uživate u blagodeti dobrog rukovodstva države, poručio je Vučić novinaru koji mu je postavio pitanje.

Vučić je napomenuo da pruga nije mogla brže da se otvori zbog složenog testiranja pošto je rađena u dve deonice, kao i da je pruga za brzinu od 200 km/h morala da prođe posebne testove, analize šine i vozova…

Mnogo sam srećan što smo to uradili, jer to pokazuje razliku između moderne i uspešne Srbije i Srbije za koju se zalažu oni koje podržavaju pojedini mediji u zemlji.

Od 20. marta neću učestvovati u predizbornoj kampanji

Vučić je izjavio da od 20. marta neće učestvovati u predizbornoj kampanji i da će se posvetiti svom poslu, kako je rekao, bez kamera.

Na pitanje novinara zašto je posetio fabriku “BMTS” u Novom Sadu pošto ona nije danas otvorena i da li je to funkcionerska kampanja, Vučić je rekao da je prvi put posetio tu fabriku, iako je država odvojila velike subvencije, kako bi video da li može dodatno da joj se pomogne.

“Što se tiče funkcionerske kampanje, ja sam jedini koji se od 20. marta neće pojavljivati ni u čemu što je ”funkcionerska kampanja”, rekao je Vučić i dodao da jedino kao predsednik neće moći da preskoči obeležavanje početka NATO agresije na Srbiju 24. marta.

Poručio je da pojedini žive van realnosti kada misle da je razlika između Srpske napredne stranke i opozicije 5 ili 10 odsto i da će navodno “funckionerska kampanja” nešto da pomogne.

Vučić je istakao da je došao u fabriku jer je zabrinut zbog situacije u svetu i kako bi video kako država može dodatno da pomogne zbog otvaranja novog pogona i nove opreme koju će “BMTS” imati, i zaposliti nove radnike.

Izrazio je nadu da građani vide ko koliko radi i dodao da sve može da se vidi po rezultatima.

Poručio je novinaru koji mu je postavio pitanje da veruje da će i on glasati za modernu Srbiju koja ima budućnost, a ne za prošlost.

Izvor: Tanjug/TV Pink

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet

- mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort