Vučić iz Sočija poručio: Čuvamo bratske i prijateljske odnose sa Rusijom

Po dolasku u Soči predsednik Vučić navodi da ga očekuje izuzetno važan sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom kojeg će se razgovarati o Kosovu i Metohiji, regionu, bilateralnoj saradnji. Uoči sastanka dvojice predsednika u centru Sočija postavljen veliki video bim koji svedoči o bratstvu srpskog i ruskog naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Soči, gde će se u sredu sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Aleksandar Vučić je za RTS, po dolasku u Soči, istakao da će sa Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima – od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

„Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je izuzetno važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su – Kosovo i Metohija, region, biletaralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupnepolitičke situacije  Vladimira Putina o događajima širom sveta“, navodi Vučić.

Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saranji i unapređenju trgovinske razmene.

Vučić je izneo podatak da je robna razmena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će u prvih deset meseci ove godine preći nivo iz prošle godine, pre svega zbog toga što Srbija uvozi energente, usled ekonomskog i industrijskog rasta.

Dodao je da će važan deo razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja železničke mreže u Srbiji.

Komentarišući činjenicu da je poseta Rusiji usledila nakon afere „ruski špijun“, Vučić je rekao da je on to zatvorio u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

„Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti sa razvojem najboljih odnosa sa Rusijom. Ako imaju sta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim“, rekao je Vučić.

Na podsećanje da su uoči njegovog odlaska u Rusiju, u Srbiju stigli ruski helikopteri MI 35, Vučić je ponovio da je reč o letelicama koje spadaju u najbolje na svetu.

„Vidim to kao dodatni gest prijateljstva i pruženu ruku Srbiji pred posetu Sočiju“, rekao je Vučić.

Dodaje da je Srbija čuvala i da će čuvati bratske i prijateljske odnose sa Rusijom.

Vučić će sa šefom ruske države razgovarati u rezidenciji „Bočarov ručej“, što će biti njihov 17 susret, treći za godinu dana.

Dvojica predsednika će, prema Tanjugovim infiormacijama, najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti sa delegacijama na radnom ručku, koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

Po završetku sastanka, predviđene su izjave Putina i Vučića.

Glave teme, prema očekivanjima, biće bilateralna saradnja dve zemlje, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja, a kako Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere „ruski špijun“, to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

„Braća zauvek“- video bim u centru Sočija, od dijaspore u čast dolaska Vučića

Video, koji je poklon pripadnika naše dijaspore, postavljen je u centru Sočija, u Vučićevu čast, objavio je Alo.rs.

„Braća zauvek“, kaže se u kratkom videu na kome se smenjuju zastave Srbije i Rusije, kao i fotografije predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

INFO 24 / Tanjug / Foto: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *