Vučić: Iz Izraela poruka protiv mržnje, ponosan na ugled Srbije

Vrednosti nacizma i fašizma ne smeju nikada da budu deo vrednosti bilo kojeg društva i treba se boriti protiv svake vrste jednostanosti i mržnje- poruka predsednika Vućića povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic.

Vučić, koji se  poklonio žrtvama Holokausta u Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu, kaže da je imao čast da predstavlja Srbiju na važnom događaju obeležavanja ulaska Crvene armije u Aušvic i de fakto pobede nad fasizmom, kao i obeležavanja teških i užasnih godina Holokausta.

„Mislim da ste svi vi, kao i mi u delegacijama, bili ponosni na ugled koji naša zemlja ima u Izraelu i na posebno poštovanje koje smo dobili od predsednika Izraela Rivlina i premijera Netanijahua“, rekao je Vučić novinarima po završetku posete Jerusalimu.

Kaže da je Srbja posebno poštovanje dobila i od izraelske javnosti i da su i obični ljudi, na primer, oficiri za vezu, novinari, bezbednjaci i svi drugi, videli vesti o zastavi sa Davidovom zvezdom koja je postavljena na zgradi Predsednistva Srbije.

„I svi su to komentarislai i govorili hvala, hvala, mi to nećemo da zaboravimo. Čini mi se da teško da smo mogli nešto bolje da uradimo za bolje poznavanje Srbije“, napomenuo je Vučić.

Ističe da se na ceremoniji govorilo o vrednostima i šta mora da se uradi i za šta da se bori u budućnosti.

„Da vrednosti nacizma i fašizma ne budu nikada deo vrednosti bilo kojeg, ne samo našeg, već i bilo kojeg društva u našem okruženju. I da se borimo protiv svake vrste jednostranosti, mržnje i borbe protiv ljudi samo zato što drugačije misle ili mi mislimo da drugačije izledaju ili mislimo da su grugačiji od nas. Mislim da je to jedinstvo poruke koju smo danas mogli da vidimo, što je od ogromnog značaja za budućnost“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije dodaje da je, sa druge strane, video i snažne poruke Izraela i SAD, kako je rekao, protiv jedne zemlje.

„Nešto drugačije poruke drugih predsednika i insistiranje Putina da se ne zaboravi da je 27 milona Sovjeta stradalo, a Amerikanci da je dva miliona njih učestvovalo u borbi i oko 125.000 poginulo u Drugom svetskom ratu“.

Vučić kaže da je svako isticao neku svoju ulogu.

„Nemački predsednik Frank Valter Šatajnmajer govorio je kako se stidi i kako nikada neće prihvatiti da je bilo ko i bilo šta u ime Nemačke ispravno uradio protiv Jevreja ili bilo kog drugog naroda tokom Drugog svetskog rata“, kazao je Vučić.

On je preneo i da je tokom boravka u jerusalimu imao mnogo važnih kontakata i dodao da je na kratko razgovrao i sa Pensom, kao i sa Putinom, dok je sa Markonom nešto duže razgovrao.

Dodao je da je i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom ponovo danas razgovarao, kao i sa svim ljudima iz regiona.

„Verujem da su i ovo prilike u kojima gradite poziciju svoje zemlje na jedan dobar i decentan način i da Srbiju bez obzira koliko smo mali u odnosu na velikeĆ, istakao je Vučić.

On je naveo da je Putin govorio o velikoj petorci u UN, neki drugi su govorili o nekim drugim velikim silama, a da Srbija nije ni u jednoj od te dve grupe.

„Ali sam ponosan sto je Srbija vidljiva i uočljiva i prepoznatiljiva njena politika, politika budućnosti i verujem da smo naš posao obavili na dobar profesionaln i ozbiljan način, vodeći računa o interesima našeg naroda i naše države“, zaključio je Vučić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *