Vučić: Ipsilon krak za dodatno približavanje dva naroda

Otvorena obilaznica oko Subotice, poslednja deonica Ipsilon kraka Koridora 10, koji će povezati granični prelaz Kelebija sa autoputem Horgoš – Novi Sad i značajno rasteretiti saobraćaj kroz Suboticu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Ipsilon krak Koridora 10 ne samo olakšati saobraćaj u i oko Subotice, već da će još približiti Srbiju i Mađarsku.

„Mnogo sam srećan što sam u Subotici i što smo završili veliku stvar za Subitičane. Ljudi koji žive u ovome gradu neće morati više da trpe i gledaju kamione koji prolaze kroz grad. Neće morati da popravljaju asfalt svake dve godine, kao do sada. Biće više prostora za decu da se igraju“, rekao je on na svečanom otvaranju Ipsilon kraka.

Vučić je kazao da nas ovaj put povezuje još bliže sa severnim susedom Mađarskom, velikim, kako je dodao, i iskrenim prijateljima naše zemlje.

„Povezali smo se još bliže sa severnim susedom Mađarskom, sa velikim i iskrenim prijateljima. Posle izgradnje pruge Segedin-Subotica i Beograd-Subotica-Budimpešta, ćemo biti još bolje povezani i ne mislim samo saobraćajno, već će narodi biti još bliži. Ako je to moguće, jer u novijoj istoriji nikada nismo imali bolje odnose, moćićemo kao narodi da se dodatno približimo i štitimo zajednički vrednosti centrale Evrope i baštinimo zajednički budućnost“, kazao je on.

Vučić je preneo da je često u prošlosti slušao o Ipsilon kraku, ali da nije razumeo značaj koji ima.

Ranije vlasti, prema njegovim rečima, nikada nisu istinski „zalegle“ da rade na ovoj saobraćajnici, a ono što su i započele – moralo je iznova da se radi.

Izrazio je zadovoljstvo što je ovaj put radila srpska kompanija, i dobro je, kaže, obavila posao, pokazujući da naši radnici mogu da obave tako nešto.

„Nastavićemo da radimo još mnogo važnih stvari koje su pred nama“, najavio je on ukazujući da je jedan od investicionih projekata buduće pokrajinske vlade brza saobraćajnica Sombor-Kula-Srbobran-Kikinda.

U međuvremenu, kako je ukazao, mora da se završi deo puta Bezdan-Bački Breg od 12 kilometara, što košta oko pet miliona evra.

Vučić je kazao da je Ipsilon krak koštao 24 miliona evra, što nije mali novac, ali je velika stvar za Srbiju.

Ukazao je da je sam učestvovao u otvaranju pet fabrika u Subotici, te da ima još jedna fabrika koja se gradi, što će voditi ka tome da neće biti nezaposlenosti, ali će sigurno biti borbe za radnu snagu, odnosno za radnike, što bi trebalo da doprinese povećanju plata.

Prisutne je pozvao da sutra poslušaju plan za narednih pet godina „Srbija 2025“:

„Mi ćemo gledati da radimo još više i ne stidimo se svojih rezultata. Neki mogu da nas napadaju svakoga dana, ali mi možemo svakog dana da pokažemo šta smo uradili za zemlju i građane i to ne može da se pobije šta god da se izgovara“, naglasio je Vučić.

Razgovarao sam sa Orbanom o pruzi Subotica -Segedin

Predsednik Srbije rekao je da je sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom razgovarao o potrebi izgradnje pruge na pravcu Segedin – Subotica – Baja, kao i da je cilj da se prugama i putevima što bolje poveže sever Vojvodine.

Vučić je tokom obilaska završenog Ipsilon kraka putnog Koridora 10 rekao da bi nas izgradnja 24 kilometara pruge koštala 65 do 70 miliona evra.

Predsednik je podsetio da se, pored izgradnje puteva, radilo i na reknstrukciji pruga u prethodnom periodu, kao što su Beograd – Vršac, Resnik – Valjevo, Subotica – Senta i drugih.

„Ostaje nam da izgradimo put (brzu saobraćajnicu) koji bi povezao sever Vojvodine, od Sombora preko Srbobrana i Bečeja do Kikinde“, rekao je Vučć i dodao da će izgradnja tog puta biti predviđena programom razvoja Srbije do 2025. godine.

Kazao je da petogodišnji plan razvoja predviđa i izgradnju autoputa od Mladenovca i Lazarevca do Aranađelovca i dalje do Topole, Rače, Despotovca i Bora.

Vučić je rekao da bi trebalo uraditi i put od Bezdana do Bačkog Brega u dužini od 12 kilometara i da bi to koštalo oko pet milina evra.

Nije neralno, uradićemo 5.000 kilometara puteva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nije neralno, kako smatraju njegovi kritičari, da se u narednih pet godina izgradi 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva u Srbiji i ponavlja da će u njih biti uloženo 900 milona evra.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako vidi ocene pojedinih ekonomista za list Danas, da su ti planovi nerealni, u šali rekao da je i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak tražio više novca, odnosno milijardu evra, ali da su se Putevi Srbije posle saglasili sa cenom od 900 miliona evra.

A kritičari, kaže, uvek govore da je nerealno, šta god da on najavi.

„Da podsetim, govorili su da je moja fantazmagorija i to što sam najavljivao izgradnju Beograda na vodi“, kazao je i dodao da su se tada pojedini novinari slikali pored restorana u Beogradu na vodi, Sava nove, i rekla da je to Beograd na vodi, samo jedna kafana, te da je to sve fantazija.

To su govorili i za autoput u Grdeličkoj klisuri i autoput prema Bugarskoj, kao i za autoput Miloš Veliki, kaže Vučić.

Tako su, navodi, govorili i da prosečne plate neće biti 500 evra i istakao da će u januaru, febraru i martu biti i veće od 500 evra, što je mnogo više nego 340 evra u vreme prethodne vlasti.

Predsednik je rekao da će, inače, deo novca za 5.000 kilometara puteva izdvojiti Putevi Srbije od svog prihoda, a deo država iz budžeta.

Najavio je da će sutra biti predstavljena kompletna mreža puteva, kako je rekao, kao krvotok u organizmu sa krvnim sudovima.

„Prikazaćemo koje su arterije i vene u putnoj mreži, a šta ćemo da uradimo, i tih dodatnih 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva“, zaključio je.

Pomoći ćemo našem narodu, ne rušeći mostove

Predsednik Vučić izrazio je zabrinutost zbog situacije u Crnoj Gori i nadu da će srpske svetinje biti sačuvane.

„Mogu da izrazim našu zabrinutost i nadu da će svetinje naše crkve biti sačuvane, a mi ćemo, u sladu sa diplomatskim mogućnostima, striktno vodeći računa o našim pravima i obavezama, ne urušavajući prava jedne druge zemlje, da pokušamo da pomognemo našem narodu i crkvi“, rekao je on.

Vučić je kazao da će se pomoći znanjem i stručnošću naših pravnika, kao i na sve moguće druge načine.

„Verujem i nadam se, pre svega, da će se uzavrela atmosfera prevesti u mirnije tokove, da naše svetinje neće biti ugrožene i da ćemo moći da se posvetimo rešavanju drugih problema u regionu“, naglasio je on.

Pomoćićemo našem narodu ne rušeći mostove sa našim susedima, zaključio je on.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *