Vučić: Evropski poreski obveznici uložiće u Srbiju ogroman novac

U narednih sedam godina Srbija i region dobiće osam milijardi evra u grantu, i još 20 miliona više kroz različite projekte, što je za Srbiju od ogromnog značaja, istakao je  predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheijem.

Vučić je, tokom zajedničkog obraćanja, izrazio iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara Varheija, za kojeg je istakao da je iskreni prijatelj Srbije, koji je uložio napore da unapredi pregovarački proces koji Srbiju vodi ka punopravnomk članstvu u EU.

Preneo je da se najkonkretnije govorilo o budućnosti Srbije i ekonomskom paketu.

„Veoma sam zahvalan EU na velikoj podršci, koju će u narednih sedam godina, a naročito od 2023. godine, pružiti Srbiji i regionu. Zahvalan sam evrooskim poreskim obveznicima koji će uložiti veliki novac u region“, istakao je Vučić.

On je naglasio da ćemo za tih sedam godina dobiti, kao region, 8 milijardi u grantu i još 20 miliona preko toga kroz različite projekte.

„To je za Srbiju veoma važno“, istakao je Vučić.

Naveo je da je najznačajniji projekat da se napravi kompletna interent mreža u seoskim područima, da svaka seoska škola ima kompjuter, što je, kaže, iako na prvi pogled mali projekat, vredan čak 73 miliona evra,

„Mi jurimo da izgradimo najviše puteva i pruga i verujem da ćemo imati još veću podršku EU“, dodao je Vučić.

Naveo je da je Srbija zahvalna na 40,3 miliona izdvojenih za izgradnju autoputa Niš-Merdare, koji mnogo znači Srbiji.

Izrazio je nadu da će Srbinja posle 2023-2024. godine moći da računa na pomoć za izgradnju pruge Kravljevo – Rudnica, autoputa Beorgad – Sarajevo, pruge Beograd – Šid – Zagreb.

„To su veoma važni projekti, veliki stavr koje radimo sa EU“ rekao je Vučić.

Prihvatam „krivicu“,spreman da odgovaram samo svom narodu

Predsednik Vučić rekao je  na pres konferenciji sa komesarom EU Oliverom Varhejijem da prihvata krivicu za sve ono što je u političkom delu izveštaja Evropske komisije zabeleženo kao nedostatak.

Vučić je tonom, kojim je govorio na pres konferenciji o ovoj temi, stavio do znanja da to što mu se prebacuje ima svoje objašnjenje, i istakao da je spreman da odgovara samo svom narodu i objasni mu za šta je „kriv“.

On je, nakon razgovora sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Verhejijem, preneo novinarima da su razgovarali i o onome što je negativno ocenjeno u Izveštaju EK.

“Najotvorenije sam govorio o mojim propustima, onome za šta sam ja kriv. Ne moraju da optužuju svi drugi nekog drugog, ja preuzimam sve na sebe. Biću spreman uvek i u svakom trenutku da odgovaram svom narodu i objasnim za šta sam kriv”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da ima posebnih kritika na njegov račun u Izveštaju EK – da je koristio funkciju predsednika Republike i time pridobijao glasove za svoju stranačku listu, te dodao da je tokom kovida… ali nije nastavio tu temu.

„Odgovaraću kada dođe vreme. Prihatio sam svu krivicu I rekao da sam odgovoran. Spreman sam da snosim svaku vrstu posledica, pre svega kod građana Srbije. Ali, neću od njih kriti da sam za te stvari odgovoran“, dodao je on.

Vučić je rekao da je uvek dobro videti izveštaj Evropske komisije, političke i ekonomske stvari.

„U ekonomiji nisu imali šta da kažu, jer smo bolji od njihovih zemalja. Ovo je godišnji izveštaj i ne mogu da analiziraju prethodnih 100 godina, gde bi našli što šta, a u proteklih godinu dana Srbija je jedna od najboljih u Evropi“, istakao je Vučić.

Kazao je da je što se tiče drugih stvari, za koje smo negde pohvaljeni, negde kritikovani, ima dobrih stvari, kao što je sve ono što je napredovalo u parlamentu.

Izveštaj, kaže, prihvata, kao vrlo dobro.

Ključno opredeljenje je EU, priče o suspenziji glupost

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je  da je ključno opredeljenje Srbije put u Evropsku uniju, a da, kako je rekao, špekulacije o suspenziji pregovora, ne može da komentariše.

„To što bi želeli neuspešni političari i u čemu vide jedini spas, neću da komentarišem“, rekao je Vučić na konstataciju da njegovi politički oponenti kažu da je u Izveštaju Srbija loše ocenjena, da nije na evropskom putu, i da neće biti.

Ima jedan projekat, direktno uperen protiv interesa Srbije

Predsednik Vučić otkrio je  da je evropskom komesaru Oliveru Varhejiju ukazao na jedan projekat u regionu, koji konkuriše za sredstva iz paketa pomoći EU, za koji smatra da je direktno uperen protiv interesa Srbije.

On na zajedničkoj pres konferenciji nije precizirao o kojem projektu je reč.

„Mislim da je saslušao šta sam imao da kažem“, rekao je Vučić.

Varhejiju je izrazio zahvalnost na poseti i velikoj borbi da bi obezbedio veći novac za naš region.

„Radujemo se svakom evru koji dolazi“, istakao je Vučić i dodao da je Srbija zadovoljna i kada komšije dobiju novac, jer je to, kaže, dobro za ceo region i razvoj naše zemlje.

„Verujem da ćemo uspeti veću bliskost da uspostavimo sa njima“, dodao je on.

Zahvalio se i Ursuli fon der Lajen, Šarlu Mišelu i svima koji su, kako kaže, ozbiljno radili da se Srbiji i regionu pomogne.

Varheji: Ekonomska pomoć deo slagalice nove strategije prema regionu

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji izjavio je  posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da EU želi dugoročno više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu i da je Ekonomsko investicioni plan za region deo slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.

„Putujem po regionu u pokušaju da svima objasnim da ispunjavamo ono što smo obećali“, rekao je Varheji i podsetio da je to obećao još u febraru, kada je poslednji put boravio u Beogradu.

Kaže da će EU ekonomski pomoći regionu i Srbiji i da će upravo kod Srbije to biti najvidljiviji deo, kao i da je cilj da region i Srbja iz krize izazvane kovidom izađu kao pobednici.

„Srbija je bila veoma fokusirana na borbu protiv ove pandemije i sada možemo da se fokusiramo na drugoročni privredni opravak i zato sam ovde da vam prenesem dobre vesti“, kazao je evropski komesar.

Istakao je da je ekonosko – investicioni plan „težak“ devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

Varheji:Kinezi pokazuju interesovanje,mi imamo bolju ponudu

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji rekao je da nije uloga EU da govori o saradnji Srbije sa „trećim zemljama“, da vidi da KIna pokazuje zanimanje za inveatiranje u Srbiju, ali da EU ima „bolju ponudu“.

Varheji je, odgovarajući na pitanje novinara šta EU zamera Srbiji zbog saradnje sa Kinom, podsetio da EU I njene članice predstavljaju najvećeg investitora u regionu, pa I Srbiji.

“Pokrivamo 70 odsto investicija I još više trgovinske razmene I to se ne menja, I ne očekujem da će se menjati. Naprotiv, sa ekonomsko investicionim planom očekujem još dublju integraciju Srbije sa EU. Na tome radimo I to nam je cilj”, poručio je on.

Varheji je kazao da nije uloga EU da govori o odnosima Srbije sa trećim zemljama.

„Naravno da bismo voleli da se Srbija nama pridruži i zato smo na sto izneli privlačnu ponudu. Uvek je bolje imati pozitivan plan. Vidim da kineski investitori pokazuju zanimanje, ali mislim da imamo bolju ponudu”, zaključio je on.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *