Vučić: Evropljani ne vole da vide da Balkanci sami određuju svoju sudbinu

Nemamo baš tako oduševljenu podršku unutar Evropske unije kada je reč o „malom-Šengenu“, kaže predsednik Vučić i ističe da nije isključeno da ova inicijativa propadne pod pritiskom spolja.

„Nije lako Evropljanima da kritikuju četiri slobode koje su deo same EU: slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. Ali, ne vole ni da vide da Balkanci sami određuju svoju sudbinu. To su radili od uspostavljanja prvih oblika moderne državnosti Srbije, prvih hatišerifa i Ustava, do dana današnjeg“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić televiziji O2 na konstataciju da  je njegova ideja ekonomskog povezivanja zemalja Zapadnog Balkana naišla na podršku EU.

On je ocenio da će se svi, pre ili kasnije, priključiti toj ideji mini Šengena jer će ona biti nukleus nečega što je stvorilo snažne ekonomije, pre svega Srbije pa onda i Albanije i Severne Makedonije, ali nije mogao da isključi mogućnost da mini Šengen pod pritiskom spoljnih sila propadne.

„Mini Šengen nije pravljenje Velike Srbije ili male Jugoslavije. Mi pravimo ekonomski prostor a ne veliku Srbiju“, poručio je Vučić.

Vučić je naglasio i da ulazak Srbije u EU više ne zavisi samo od Beograda i dodao da, čak i ako Srbija sve uradi, jednog dana postigne kompromisno rešenje sa Albancima na Kosovu, da on nije siguran da će nas EU primiti.

No, dodao je Vučić, mi smo na evropskom putu i reforme koje sprovodimo radimo zbog nas, a ne zbog njih.

Gledaćemo da gradimo što bolje odnose, ko god da u Hrvatskoj pobedi

Srbija će, ko god da pobedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobedniku i gledati da radi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako toga ne bude, čuvaćemo mir i stabilnost, rekao je predsednik Vučić.

Vučić je, u emisiji „Stav“ na TV O2, rekao da je pratio izbore u Hrvatskoj i da je za razliku od drugih nešto bolje prognozirao ishod, te da je i drugačije doživeo završnu debatu.

„Relacija Beograd-Zagreb moraće da se popravlja u budućnosti, ko god pobedio“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji „Stav“ na televiziji O2.

„Pratio sam izbore u Hrvatskoj i nešto bolje prognozirao rezultate. Bio sam siguran da će Milanović biti prvi u prvom krugu. Mada, mislim da je nedostajalo tri dana kampanje, pa da Škoro postane predsednik Hrvatske“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo na dosadašnje posete Hrvatskoj. „Nikada nisu dobili nikoga, osim mene, ko će im reći nešto iz drugačijeg ugla, ne prelazeći granice pristojnosti“, istakao je.

Šta god da kažemo mešamo se u unutrašnju politiku

Predsednik Srbije prokomentarisao je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i odvajanje od SPC.

„Naši odnosi su vrlo kompleksni“, rekao je Vučić.

„Da li smo srećni zbog toga zakona – naravno da nismo, ali nismo mi nadležni za njihove zakone. Mi smo u teškoj poziciji, šta god da kažemo može da bude mešanje u unutrašnje stvari“, objasnio je predsedniik Srbije.

„Ja sam na pristojan način tu temu pokrenuo sa gospodinom Đukanovicem. On ima svoj stav, ja svoj“

„Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. god, ali ne možete posle sto godina da kažete, sad mi imamo druga pravila“, dodao je predsednik.

On je rekao da je Srbija pravo da odlučuje u Crnoj Gori izgubila mnogo davno, a na kraju formalno 2006. godine, kada, zahvaljujući tvrdokornosti naše tadašnje vlasti, nije bilo dogovora i Crna Gora je raspisala referendum o nezavisnosti, koju je potom i proglasila.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *