Vučić: Demokratija na udaru samozvanih lidera opozicije

Demokratija u Srbiji je na udaru samoproklamovanih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot izbora, ističe predsednik Vučić za briselski portal Euroaktiv i dodaje da se na taj način uskraćuje pravo građanima na političku zastupljenost.

Istovremeno, u autorskom tekstu za taj portal, Vučić navodi da je uveren da bojkot neće uspeti i da očekuje veliku izlaznost.

Vučić ocenjuje da pravi srpski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i de fakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca koji tvrde da ih predstavljaju.

Predsednik Srbije u tekstu ocenjuje da se pretnja bojkotom nikada nije odnosila na izborni proces, već da se uvek radilo o strahu lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče sa biračkim telom.

Ti samoproglašeni lideri opozicije iskoristili su bojkot kako bi pokušali da delegitimišu aprilske izbore i narednu vladu, navodi Vučić.

“Neće uspeti. Ubeđeni smo da će građani Srbije prozreti šta predstavljaju pozivi na bojkot. Jedini značajan bojkot mogao bi da bude bojkot izbora građana Srbije, a ne lidera bez pristalica“, naveo je Vučić.

On je istakao da će očekivana visoka izlaznost birača potvrditi izbore i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot.

Vučić je naveo da stranke koje se zalažu za bojkot nisu uspele da osvoje srca i um glasača, a da je to uspela vlada, koju predvodi SNS, koja je spremna da se suoči sa biračkim telom na slobodnim i fer izborima.

Predsednik je rekao da Srbija, pod aktuelnom vladom, ima jaku ekonomiju sa rastom BDP od četiri odsto, da je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, dok je nezaposlenost spuštena ispod deset odsto, u odnosu na 25 odsto, koliko je ostavila prethodna vlast.

Javni dug se konstatno smanjuje, investicije, uključujući i strane, rekordno rastu, dok su plate i penzije više nego ikad.

Vučić kaže da je Vlada Srbje u prethodnih godinu dana radila sa nevladinim organizacijama, OEBS-om, ODIHR, Evropskim parlamentom i političkim strankama u Srbiji kako bi osigurala pravo građana da glasaju na demokratskim i fer izborima. Kako kaže, vlada se nije samo uključila u razgovore i debate, već je tražila i primila zahteve i preporuke svih stranih i domaćih aktera, uključujući i opozicione stranke, o tome kako da se poboljšaju zakoni i regulative u vezi sa izbornim procesom.

Podsetio je da je Vlada Srbije prošlog avgusta formirala radnu grupu za saradnju sa OEBS-om i ODIHR sa ciljem da se usvoje zakoni i pravila koji će omogućiti slobodne i fer izbore na proleće.

Radnu grupu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji će, navodi Vučić, uskoro OEBS, ODIHR i javnosti predstaviti šestomesečni izveštaj radne grupe.

„Bez želje da se utiče na njegov izveštaj, slobodno se može naslutiti da će izveštaj potvrditi da su svi važni i značajni zahtevi i preporuke koje je vlada primila, prihvaćeni i da su usvojeni neohodni zakoni“, rekao je Vučić.

Usvojene su ključne mere i potrebni propisi poput zakona o finansiranju izborne kampanje, zakona o funkcionisanju Agencije za borbu protiv korupcije, pravila koja regulišu političke aktivnosti izabranih zvaničnika i državnih službenika, pravila koja regulišu pristup medijima tokom izborne kampanje, pravila koja regulišu upravljanje izbornim spiskovima i procedurama glasanja, kao i prava birača i domaćih i stranih posmatrača izbora da pažljivo nadgledaju i nadgledaju izbore.

Takođe, smanjen je i izborni cenzus sa 5 na 3 odsto kako bi se obezbedili zastupljenost šireg spektra političkih stranaka i zagarantovana mesta predstavnicima nacionalnih manjina.

Obe mere će smanjiti broj mesta koja SNS potencijalno može da dobije, navodi Vučić.

On je dodao i da će, s obzirom na pravičan pristup medijima za kandidate i opozicione stranke, jer je to bio fokus žalbi najglasnijih opozicionih lidera, Regulatorni organ za elektronske medije (REM) odmah usvojiti nova pravila o tome kako javni servisi moraju, a komercijalni mediji treba da obezbede zastupanje bez diskriminacije svih registrovanih političkih partija, koalicija i kandidata tokom izborne kampanje.

REM će biti ovlašćen da pažljivo nadgleda poštovanje ovih pravila i preporuka od strane javnih službi i komercijalnih medija i da izveštava na nedeljnoj osnovi na svojoj veb stranici otvorenoj za javnost, podsetio je Vučić.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *