VUČIĆ S PAHOROM: želimo dijalog s Prištinom, vidite šta se dešava kad imate zamrznuti konflit

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u poseti Srbiji.

Program radne posete slovenačkog predsednika predviđa najpre tet-a-tet susrete, zatim će se članovi delegacija dve zemlje sastati sa Vučićem i Pahorom, a nakon toga su planirane izjave za medije dvojice predsednika, najavila je služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Posle “tet-a-tet” sastanka Vučića i Pahora, predsednici su se obratili javnosti posle čega sledi sastanak i sa članovima delegacija Srbije i Slovenije.

Na početku obraćanja Vučić je rekao da je sa predsednikom Slovenije imao duge razgovore u četiri oka što mu je veoma drago, a da su ključne teme bili bilateralni odnosi koji su poslednjih godina odlični sa Slovenijom, zatim EU integracije i regionalni procesi poput procesa Brdo-Brioni koji je izuzetno važan, a održava se u ponedeljak na Brdu kod Kranja. 

Predsednik Srbije je dodao da se izuzetno ceni uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana. Vučić je naglasio i da je politika Srbije politika mira i stabilnosti u regionu.

– Želimo da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela, uvek smo spremni za dijalog, niko ne želi zamrznut konflikt jer vidite šta se onda dešava na svakih pet godina, kazao je Vučić.

PAHOR – MIR I STABILNOST U INTERESU SVIH

Mir i stabilnost je u interesu svih bez obzira na razlike između nas – rekao je Pahor. Očekujem konstruktivan razgovor i da ćemo doći do zaključaka kao i da će sa našeg samita otići jedna sveža deklaracija, koja će nadahnuti proširenje EU i reformama. Zahvaljujem se VBučiću za njegove savete i upozorenja, sve je to bitno za nekoga ko priprema samit koji će se održati u ponedeljak na brdu kod Kranja – naglasio je predsednik Pahor.

VUČIĆ – SRBIJA SE NALAZI NA EVROPSKOM PUTU

– Naša država podržava i sve ostale koji žele da uđu u EU. Podržavamo i Albaniju i Severnu Makedoniju ka evropskom putu. Mi smo svi jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ne postoje idealni odnosi, ali mi smo tu i to je najbolji put za Srbiju. Prvo smo dobili fajzer, pa kinesku vakcinu, ali i dalje imamo sve četiri. Ako neko nije vakcinisan od vas, imate švedski sto pa možete da se vakcinišete i dođete na revakcinu u Srbiju – pozvao je predsednik Srbije.

VUČIĆ – NEMA PROMENE GRANICA

– Saglasan sam sa Pahorom da nema promene granica, rekao sam da je pozicija Srbije zasnovana na međunarodnom pravu, ono na čemu insistiramo je da se poštuju granice zemalja i odluke Ujedinjenih nacija. Srbija više nije na kolenima i nije džak za šutiranje kao pre 10 godina. Nemojte da nam govorite o principima i moralu, jer toga nema. To je odgovor ne Pahoru, već onima koji pokušavaju da nam pričaju da treba da menjamo granice, jer smo mali. Stav velikih je da je Srbija zgažena, ali mi ćemo se držati pravnih principa, čuvaćemo mir i stabilnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *