Vučević u Briselu učestvuje na “Šuman forumu” o partnerstvu u bezbednosti i odbrani

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević učestvuje danas, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, na prvom „Šuman forumu” posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane, koji se održava u Briselu.

Vučević će učestvovati u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanjem novih partnerstava i jačanjem međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize.

Tokom održavanja ovog skupa, koji okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija sa kojima Unija sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane, potpredsednik Vlade Srbije imaće i više bilateralnih sastanaka.

Partnerstvo Srbije i EU u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno u doprinosu vojnim operacijama i misijama Unije.

Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Učešće na „Šuman forumu” prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija Unije, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija sa kojima Srbija zajedno radi na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *