Vučević: Saradnja sa Italijom u oblasti odbrane razvijena i sadržajna

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Italije Gvidom Krozetom, koji sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje te zemlje Antonijom Tajanijem boravi u zajedničkoj poseti Srbiji.

Vučević je ukazao na to da je strateško partnerstvo naše dve zemlje dodatno ojačano snažnom ekonomskom saradnjom, budući da je Italija jedan od vodećih investitora u Srbiji.

Osim italijanske podrške evrointegracijama naše zemlje, saradnja u oblasti odbrane je razvijena i sadržajna, uz realizaciju velikog broja aktivnosti, naglasio je Vučević.

Ističući da Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga, ministar odbrane rekao je da smo duboko zabrinuti razvojem situacije na Kosovu i Metohiji.

On je iskazao zahvalnost italijanskim vojnicima koji u okviru KFOR-a imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica u južnoj srpskoj pokrajini, istakavši da su svojim angažovanjem, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani, zadobili snažno poverenje srpskog stanovništva.

Potpredsednik Vlade je pozitivno ocenio redovnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i profesionalnost italijanskih generala, koji su na dužnosti komandanata ove operacije od 2013. godine.

Tokom današnjeg sastanka, Vučević je preneo opredeljenje naše strane da se u narednom periodu nastavi sa realizacijom aktivnosti u težišnim oblastima saradnje.

On je istakao značaj zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, posebno zajedničkog angažmana u UN misiji u Libanu (UNIFIL), što je kruna bilateralne saradnje u oblasti odbrane i od velikog je vojnog i političkog značaja.

Potpredsednik Vlade je podvukao da će Vojska Srbije sa svojim vojno-medicinskim kapacitetima nastaviti sa aktivnom podrškom naporima Italije i Evropske Unije u misiji EUTM Somalija.

Vučević je posebno izdvojio potrebu zajedničkog iznalaženja mogućnosti za intenziviranje vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje u obostranom interesu.

Za to postoje značajni industrijski i naučni potencijali, rekao je on i ukazao na to da početkom sledeće godine predstoji i potpisivanje tehničkog aranžmana dvaju ministarstava odbrane o saradnji u oblasti borbene tehnike, naoružanja i odbrambene industrije.

Krozeto je istakao da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati i izrazio nameru Italije da se snažnije angažuje u političkom procesu koji će voditi iznalaženju zajedničkih rešenja.

On je, takođe, izrazio podršku Italije procesu evrointegracija naše zemlje, ističući da italijanska strana ceni konstruktivnu ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i trud koji zvanični Beograd ulaže u dijalogu sa Prištinom.

Ministar je potvrdio nastavak angažovanja Oružanih snaga Republike Italije u okviru KFOR-a, s obzirom na to da je uloga KFOR-a da bude nepristrasni garant mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Krozeto je najavio da će italijanska delegacija, prilikom posete Prištini, preneti snažno protivljenje preduzimanju jednostranih poteza i nepoštovanju međunarodnih sporazuma od strane privremenih institucija samouprave u južnoj pokrajini, što direktno ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Italijanski ministar odbrane istakao je da, osim zajedničkog angažmana u multinacionalnim operacijama, od kojih se posebno ističu operacije u Libanu i Somaliji, postoje mogućnosti za unapređenje i proširenje saradnje i u drugim oblastima, a naročito u oblasti vojne industrije, kroz zajedničke projekte i transfer tehnologije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *