Vučević predao ključeve Omladinske prestonice Evrope gradonačelnici francuskog Amijena

Ceremonija zatvaranja Omladinske prestonice Evrope i predaje ključeva francuskom gradu Amijenu, koji je tu titulu poneo za 2020. godinu, održana je na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Događaju su prisustvovali predstavnici Grada, Pokrajine, Republike, diplomatskog kora, omladinskih organizacija, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević predao je ključeve Omladinske prestonice Evrope gradonačelnici Amijena Brižit Fur.

Ovo nije kraj, za nas je ovo tek početak. Predaćemo Amijenu ključeve, ali novosadska vrata ostaju otvorena za sve ljude dobre volje, za mlade, za one koji imaju energiju i koji veruju. Poverenje je bilo ključ uspeha u ovoj divnoj priči. Počeli smo da verujemo jedni drugima i da uklanjamo barijere. Ujedinili su se administracija i omladinske organizacije, vladin i nevladin sektor. Počeli smo da slušamo i da razumemo jedni druge, i onda je sve postalo jednostavno i uspešno. Ova priča ne zavisi od generacije koje je iznela OPENS 2019, ova priča mora biti legat budućim generacijama. Na ovaj način smo bar malo uverili one koji razmišljaju da odu iz svoje zemlje, da ovo jeste i može biti dobar grad za život, i dobra država. Kakav će nam Novi Sad biti, zavisi od nas samih. Ako radite kao što su radili ovi sjajni mladi ljudi, stvari se mogu promeniti na bolje- naglasio je Miloš Vučević.

Deo programa zatvaranja Omladinske prestonice Evrope bio je i Dijalog mladih i premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, koji je organizovala Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) uz podršku OPENS-a i u okviru OPENS projekta Premijerka otvara vrata – Mladi na Vladi.

Prisutnima na Ceremoniji obratili su se i koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, predsednica Evropskog Omladinskog Foruma Karina Autengruben i gradonačelnica Amijena Brižit Fur. Prema rečima Vukašina Grozdanovića u proteklih 365 dana stalo je 1440 aktivnosti u kojima je učestvovalo 291440 mladih iz cele Srbije. Reč je o velikom broju programa, od Ceremonije otvaranja godine prestonice i besplatnog koncerta za 6000 mladih, preko OPENS-a na putu koji je poklonio šest murala, obišao gradove u regionu i kamperom se predstavio pred gotovo 3000 mladih, 3×3 Challengera u centru grada sa 16 ekipa iz 10 zemalja sveta i jednom od najvećih posećenosti FIBA događaja, do multimedijalnog kviza Mladi ljudi velika dela u kojem je učestvovalo skoro šest hiljada ljudi.

Takođe, kako se moglo čuti, održani su OPENS youth fair, OPENS day@EXIT i OPENS play@EXIT sa preko 40 bendova iz 15 gradova i tri države, OPENS Festival boja za Međunarodni dan mladih, OPENS Social lab sa preko 200 učesnika iz celog sveta, a prvi OPENS distrikt je za dva dana uključio preko 16000 mladih i doveo svetske zvezde akcionih sportova u Novi Sad.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *