Vučević: Novi Sad je dobio novog prijatelja – francuski grad Taverni

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnica francuskog grada Taverni Florans Porteli potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje između dva grada. Događaju je između ostalih prisustvovao i ambasador Francuske Nj.E. Žan-Luj Falkoni.

FOTO: GRAD NOVI SAD

Sporazum podrazumeva da će strane potpisnice uspostavljati i razvijati partnerske odnose na osnovu uzajamnosti i ravnopravnosti u sferi delatnosti koje su od obostranog interesa, i to u oblastima ekonomije, privrede, kulture, obrazovanja sa posebnim akcentom na visoko obrazovanje, ekologije, socijalne politike, kao i u oblastima informacionih tehnologija, turizma i sporta.

FOTO: GRAD NOVI SAD

– Zahvaljujem se prijateljima iz Tavernija i iz celog Departmana Val dž Oaz na uloženom trudu da uspostavimo ovaj nivo saradnje. Ponosan sam što Novi Sad širi mrežu svojih prijatelja u svetskim i evropskim okvirima. Danas smo potpisali sporazum sa prvom od tri opštine Departmana Val dž Oaz sa kojima ćemo uspostaviti takve odnose, a reč je o jednoj od najrazvijenijih regija Francuske. Novi Sad je dobio novog prijatelja, a ranije se to zvalo grad pobratim. Saradnja između naših institucija već postoji i to na nivou privrednih komora, univerziteta i pokrajinskih organa. Grad Novi Sad takođe ima komunikaciju sa Centrom umetnosti u Dengien Lebenu i predloženo je da odaberemo jednu od sedam oblasti koja bi bila na listi UNESKO, a to su gastronomija, dizajn, književnost, muzika, stari zanati, digitalizacija i numeričke umetnosti. Potpisivanjem ovog Sporazuma naši prijatelji u Novom Sadu, Srpskoj Atini i Evropskoj prestonici kulture dobijaju snažnog partnera, i nastojaćemo da zajednički sprovedemo projekte u korist svih građana. Posle lokalnih izbora u Francuskoj i izbora u Srbiji završićemo proces bratimljenja sa još dve opštine iz Departmana Val dž Oaz – naglasio je gradonačelnik Vučević i zahvalio se ambasadoru Francuske na podršci u realizaciji potpisivanja Sporazuma.

Gradonačelnica Florans Porteli je i potpredsednica Pariske regije zadužena za kulturu, a kako je izjavila, dolazi kao iskreni prijatelj srpskog naroda.

FOTO: GRAD NOVI SAD

– Prijateljstvo između Srbije i Francuske traje dugo, a bilo je najsnažnije između 1915. i 1930. godine. Grad Taverni se nalazi blizu Pariza i kultura je prioritet njegove politike. Mnogo radimo sa Udruženjem Srba u Francuskoj, koje i finansiramo, i nama je cilj da razvijemo saradnju između srpskih umetnika u Francuskoj i srpskih umetnika u Srbiji. Takođe sam predsednica Orkestra Pariske regije koji je vezan za Parisku filharmoniju i želja mi je da uspostavimo veze sa Novim Sadom i na tom planu – rekla je Florans Porteli. Ona je ocenila da je potpisivanje Sporazuma sa Gradom Novim Sadom nova potvrda francusko-srpskog prijateljstva.

INFO 24 / Foto: Grad Novi Sad

One thought on “Vučević: Novi Sad je dobio novog prijatelja – francuski grad Taverni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *