Vučević i Mojsilović prisustvovali primopredaji dužnosti episkopa vojnog

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas primopredaji dužnosti episkopa vojnog između dosadašnjeg episkopa niškog Arsenija i novopostavljenog episkopa lipljanskog Dositeja, vikara patrijarha srpskog Porfirija.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prethodili su sveta arhijerejska liturgija i molitveni čin blagodarenja u niškom Sabornom hramu Svete Trojice, koji su, uz episkopa Arsenija i episkopa Dositeja, sasluživali vojni sveštenici Vojske Srbije.

Vučević i Mojsilović su tom prilikom čestitali novopostavljenom episkopu vojnom Dositeju stupanje na novu dužnost i ukazali na njenu važnost, kao i na značaj verske službe za pripadnike naše vojske.

U znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju i podršku verskoj službi u Vojsci Srbije, episkop Arsenije je najviše odlikovanje Eparhije niške – Orden svetog Romana Đuniškog prvog stepena dodelio Ministarstvu odbrane, a koje je uručio Vučeviću.

Najviše odlikovanje Eparhije niške episkop Arsenije dodelio je i Mojsiloviću.

Vučević je, uručivši episkopu Arseniju plaketu Ministarstva odbrane, iskazao zahvalnost u ime Ministarstva odbrane na svemu što je radio za vojsku, crkvu i otadžbinu, ali i za ceo srpski narod tokom četiri godine službovanja kao episkopa vojnog.

Mojsilović je episkopu Arseniju uručio oficirsku sablju i tom prilikom izrazio zahvalnost u svoje i u ime pripadnika Vojske Srbije na izuzetnoj saradnji koja je učvrstila odnose Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije i doprinela jačanju moralne snage njenih pripadnika.

Episkop Arsenije je Vučeviću i Mojsiloviću uručio ikone Gospoda Isusa Hrista i nastolne Biblije.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić.

Episkop Dositej hirotonisan je 11. decembra 2022. godine u Hramu Svetog Save, nakon što je na redovnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za vikarnog episkopa patrijarha srpskog sa titulom episkopa lipljanskog i tom prilikom, imajući u vidu njegovu oficirsku karijeru, određen i za episkopa vojnog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *