Vučević: Dalje unapređenje saradnje sa Kiprom i Egiptom u oblasti odbrane

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se juče na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023” u Abu Dabiju sa komandantom Nacionalne garde Republike Kipar general-potpukovnikom Dimokritosom Zervakisom.

Vučević je tom prilikom iskazao zahvalnost Kipru za podršku teritorijalnom integritetu, kao i evrointegracijama Srbije.

Tokom susreta je obostrano konstatovano da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane veoma dobra i razvijena, kao i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

Razmotrene su i mogućnosti daljeg jačanja vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje.

General Zervakis je preneo da je vojno-vojna saradnja sa Vojskom Srbije među prioritetima Nacionalne garde i ukazao na posvećenost realizaciji aktivnosti definisanih planom bilateralne vojne saradnje, koji je nedavno potpisan u Nikoziji.

Potpredsednik Vlade je imao i odvojene susrete sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Egipta general-potpukovnikom Osamom Askerom i ministrom odbrambene industrije te zemlje Mohamedom Mustafom, koji je potvrdio opredeljenje Egipta za dalje unapređenje vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje u narednom periodu.

Tokom razgovora, konstatovano da je postoji prostor za dalje unapređenje inače vrlo dobre bilateralne saradnja u oblasti odbrane, kao i da je posebno razvijen segment saradnje u vojnoekonomskom i vojnotehničkom domenu i da se saradnja analizira i godišnji planovi usaglašavaju tokom zasedanja Mešovitog vojnog komiteta, koji ove godine treba da se održi u Kairu.

Nakon razgovora sa Vučevićem, koji se odnosio na vojno-vojnu saradnju, general Asker je sa delegacijom obišao postavku i eksponate na štandu Ministarstva odbrane i “Jugoimport-SDPR”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *