Vraćanje skulpture „Pobednika“

Kao deo završnih radova na rekonstrukciji i restauraciji spomenika „Pobednik“ na Beogradskoj tvrđavi, u periodu od 12. do 14. februara predviđeno je vraćanje bronzane figure iz ateljea vajara Zorana Kuzmanovića i postavljanje na postament.

U sredu 12. februara predviđeno je vraćanje skulpture na Beogradsku tvrđavu, plato Gornjeg grada. U četvrtak, 13. februara bronzana skulptura biće izložena na platou oko spomenika za sve posetioce Beogradske tvrđave u terminu od 10 do 16 časova kada će biti moguć pristup svim zainteresovanim medijima i građanima. U petak, 14. februara planirano je postavljanje bronzane skulpture na postament. Ovi radovi počeće u  11 sati, a  planirano je da se skulptura postavi do 13 časova. Gornji grad Beogradske tvrđave će toga dana biti zatvoren od 6 do 13 sati.

Po podizanju skulpture na postament, oko 13 časova u svečanoj sali Zavoda planiran je koktel i druženje sa medijima.

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Radovi na rekonstrukciji i restauraciji su počeli 2. septembra prošle godine, skulptura je demontirana 10. oktobra kada je odneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića gde su preuzeti kompleksni radovi na restauraciji. U međuvremenu su završeni radovi na statičkoj sanacija temelja spomenika i  konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu. Krajnji rok za završetak svih radova je početak marta.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *