Vojni lekari Ruske Federacije posetili Valjevo

Vojni lekari Ruske federacije, epidemiolozi i infektolozi,  boravili su danas u Valjevu, gde su se sastali sa članovima Štaba za vanredne situacije. Upoznli su se sa organizcjom zdravstvene zaštite u gradu Valjevu, kao i sa načinom dijagnostike sumnjivih i suspektnih na COVID – 19 i načinu trijaže i slanja takvih pacijenata za Beograd.

Dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva

“Takođe su se interesovali za kapacitete Opšte bolnice u Valjevu, a najviše su ih zanimali  trenutni kapaciteti infektivnog odeljenja, koji mogu biti stavljeni na raspolaganje u najkraćem roku, kao i broj respiratora u Opštoj bolnici.  I direktori Doma zdravlja i Opšte bolnice su izneli svoje viđenje stvari i načina organizacije”, izjavio je za Info2 4 gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

U toku dana, ruski medicinski stručnjaci obišli su zdravstvene ustanove u Valjevu, pre svega Kovid-19 ambulantu u Novom naselju, u kojoj se pregledaju pacijenti za koje postoji sumnja da su zaraženi virusom, a potom i Opštu bolnicu Valjevo.

“Ono što je najbitnije, o čemu smo razgovarali, jeste jedan pokretni rendgen, što se  verovatno i nalazi u ovoj donaciji koja je stigla iz Ruske Federacije, a koji bi bio od izuzetne pomoći kada je u pitanju dijagnostika u samoj Kovid ambulanti u Novom naselju. Mislim da je ovo veoma korisno i da će  lekari imati šta jedni drugima da kažu i da prenesu  iskustva, pogotovu ruski lekari koji su imali mnogo takvih situacija, ne konkretno sa ovim virusom, ali u suzbijanju epidemija i u Rusiji i širom sveta”, zaključio je prvi čovek Valjeva.

Podsetimo , Valjevo je i dalje jedno od najvećih žarišta Kovida-19 u Srbiji. Do danas, potvrđeno je 55 obolelih od koronavirusa, a i dalje se oko 600 osoba nalazi u izolaciji, među kojima brojni zdravstveni radnici. Na infektivnom odeljenju valjevske bolnice nalazi se pet pacijenata, od kojih jedan, pozitivan, sa srednje teškom kliničkom slikom čeka prevoz za Beograd. Reč je o osobi staroj 50 godina, sa pridruženim oboljenjem, arterijskom hipertenzijom.

INFO 24 / Foto: Željko Bošković, Đorđe Stevanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *