VOĐA ALKATRAZA UBIJEN U RATU ZA JUŽNU TRIBINU: Godinu i po dana je prošlo od likvidacije Kiće Markovića, a egzekutor se još traži!

Posle godinu i po dana otkako je ubijen Ljubomir Kića Marković, bivši vođa partizanove navijačke grupacije “Alkatraz”, klupko zločina polako se odmotava i sve je izvesnije da je do ubistva došlo zbog prevlasti na južnoj tribini.

Nažalost, ovo nije bio ni prvi, a ispostaviće se kasnije ni poslednji slučaj u kojem su pojedinci glavom platili pripadnost odredenoj navijačkoj frakciji crno-belih. Svojevrsni rat za južnu tribinu traje duže od jedne decenije, a prvi je zbog njega glavom platio još 2011. godine Ivan Perović, 20-godišnji mladić član grupe “Zabranjeni” koji je ubijen na Novom Beogradu.

DESET GODINA SUKOBA

U narednih deset godina menjale su se sukobljene grupe, ali su nastavljani i oružani obračuni, pa se tako još od avgusta prošle godine kao “nestala osoba” vodi takode jedan od voda frakcije “Partizanovci, Goran Goksi Veličković. Ipak, prema dosadašnjoj policijskoj istrazi, on je, po svemu sudeći, jedna od žrtava klana Veljka Belivuka, i jedan od surovo ubijenih u kući strave u Ritopeku.

Ubistvo Ljubomira Kiće Markovića je prethodnih meseci bilo nekako u drugom planu, pošto se radilo o klasičnoj sačekuši na beogradskim ulicama, ali je aktuelizovano nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “nadležni znaju i ko je izvršio ubistvo i ko ga je naredio, ali da čekaju da sakupe sve neophodne dokaze”.

POŠTOVALI GA NA JUGU

Iako su podele i sukobi dozlogrdili svim navijačima Partizana, nikakve “mirovne misije” nisu dale rezultata, sa jedne strane jer nekima nisu odgovarale, sa druge jer nije bilo ličnosti kojoj bi većina verovala. Međutim, nakon što je Marković izašao iz zatvora uveliko je počelo da se priča o svojevrsnom objedinjavanju crno-belih tifoza.

– Kića je na južnoj tribini uživao veliko poštovanje i to skoro svih zaraćenih strana. Čak i onih kojima nije bio po volji. Mnogima je bilo već preko glave činjenice da su se pojedine vode više bavile kriminalom nego navijanjem, pa su baš od Kiće očekivali da to promeni – ispričao je čovek decenijama upućen u dešavanja na južnoj tribini.

Marković je navodno nameravao da formira novu navijačku grupu i krenuo je u realizaciju tog plana. O tome se dogovarao sa Goran Klještanom, zvanim Boske, vodom navijačke grupe “Šedouz” koji je, međutim, preminuo u teretani od srčanog udara. Bosketovu ulogu trebalo je da nasledi njegov brat Darko, navodno su im prišli pripadnici mnogih navijačkih grupa, što se pojedincima nikako nije svidelo. Da bi sprečili formiranje te nove grupe na jugu, pričalo se nezvanično, pojedine vođe navijača crno-belih čak su i surovo pretukle Darka Klještana.

Ljubomir Marković Kića, transparent
foto: Starsport©

– Napad nije prijavljen policiji, tako da samo možemo da pretpostavljamo da li je to istina ili ne. Ukoliko je to istina, moguće je da se Marković posle toga napada, osetio ugroženo te je počeo da nosi “tetejac” – ispričao je svojevremeno naš izvor.

PET HILJADA EVRA I DROGA

Ostalo je bilo samo realizacija. Prvog novembarskog dana 2019. godine, u večernjim satima, bvši voda “Alkatraza” likvidiran je kada je sa prijateljima izašao iz balona za fudbal na Voždovcu i čekao da pređe ulicu. U tom trenutku sleđa mu je prišao mladić, a sudeći po Markovićevoj reakciji, poznavao ga je ili je znao šta mu se sprema.

Kića se u trenutku dao u beg i pojurio je preko ulice ka benzinskoj pumpi, a ubica je, ne mareći za brojne svedoke, počeo da puca u njega. Egzekutor je u Markovića ispalio šest hitaca, a kada je ranjen pao na asfalt prišao mu je i “overio ga” još jednim metkom. Kako se mesecima zatim špekulisalo ubica je bio jedan od mladih “vojnika” sa tribine koji je za to dobio 5.000 evra i drogu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *