Vlada usvojila više uredbi za podršku privredi

Vlada Srbije  je usvojila Uredbu o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije COVID-19 kao i nekoliko drugih uredbi za podršku privredi i poljoprivredi.

Na sednici Vlade usvojena je i Uredba koja se odnosi na pomeranje rokova za dostavljanje godišnjih i konsolidovanih finansijskih izveštaja privrednih društava, zadruga, drugih pravnih lica i preduzetnika, kao i rokova za podnošenje prijava za porez na dobit i porez na prihod od samostalne delatnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tom uredbom se rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja sa izveštajem revizora za sve obveznike čije je izveštavanje uređeno Zakonom o tržištu kapitala, Zakonom o investicionim fondovima ili Zakonom o alternativnim investicionim fondovima sa javnom ponudom, pomera na rok od 60 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Za izveštavanje koje je uređeno Zakonom o računovodstvu, propisano je da se rok za redovne godišnje finansijske izveštaje pomera na rok od 90 dana od ukidanja vanrednog stanja, a rok za konsolidovane finansijske izveštaje na 120 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Pored toga Vlada je donela i Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i Uredbu o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije covid-19.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, usvajanjem ovih uredbi zaokružen je Program ekonomskih mera za podršku privredi. Ministar ističe da je Uredba o utvrđivanju garantne šeme glavni oslonac celog ekonomskog programa Vlade Srbije.

Zaposlenima u socijalnoj zaštiti 100 odsto naknade zarade

Zaposleni u socijalnoj zaštiti imaće pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto, ukoliko odsustvuju sa rada zbog potvrđene bolesti Kovid-19 ili zbog mere izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa epidemijom tog virusa, odlučila je Vlada Srbije.

Ministar za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, u skladu sa ovlašćenjem Vlade, potpisaće Poseban kolektivni ugovor o dopuni Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji sa reprezentativnim sindikatima u oblasti socijalne zaštite, saopštila je pres služba Ministarstva.

U pitanju su dva sindikata, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Republike Srbije.

Pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto ostvareno je današnjim Zaključkom Vlade Srbije, kojim je prihvaćen pomenuti Poseban kolektivni ugovor, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

INFO 24 / Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *