Vlada odredila Morović, Šid i Miratovačko Polje za izolaciju građana: Dijaspora prvo u karantin

Vojna ustanova „Morović“, Šid i Miratovačko polje tri su lokacije za našiedržavljane koji žive stižu iz najrizičnijih zemalja – Italije, Švajcarske, Španije i Austrije.

Vojna ustanova „Morović“, Šid i Miratovačko polje – tri su lokacije koje su određene za karantinski smeštaj u koji će biti upućeni naši državljani koji žive i rade u inostranstvu, a stižu iz najrizičnijih zemalja – Italije, Švajcarske, Španije i Austrije.

Vlada Srbije usvojila je takav zaključak na sednici 17. marta, a u sklopu mera čiji je cilj da se spreči širenje virusa korona u našoj zemlji. Istovremeno, Ministarstvo zdravlja naredilo je kontrolu i zdravstveno upozorenje za sve putnike na aerodromima i drugim graničnim prelazima u Srbiji, kao i određivanje Referentne laboratorije za identifikaciju i potvrdu SARS-CoV-2. Svim državljanima koji stižu iz zemalja, a koje nisu na listi najugroženijih virusom korona, određuje se kućna izolacija od najmanje 14 dana.

U ovom trenutku nadležni državni organi razmatraju i mogućnost da se uvede privremena zabrana dolaska u zemlju pripadnicima srpske dijaspore. Traži se mehanizam da se to sprovede u delo, a da se pritom uvaže sve ustavne odredbe, jer je glavni cilj da se zaštiti stanovništvo u našoj zemlji, i da se spreče bilo kakvi rizični kontakti.

Uprkos apelima nadležnih, naši sunarodnici koji žive i rade u inostranstvu već su pohrlili ka Srbiji. Premijerka Ana Brnabić iznela je frapantan podatak da je samo za dva dana, dakle u trenucima kada je u našoj zemlji uvođeno vanredno stanje, ovde doputovalo više od 35.000 ljudi iz inostranstva!

Samo 15. i 16. marta u zemlju je ušlo 35.276 naših građana iz inostranstva, najveći deo iz Nemačke, Austrije i Švajcarske – precizirala je Brnabićeva.

Naš državni vrh u više navrata ukazivao je da veliki izazov tek predstoji, jer se bliže katolički i pravoslavni Uskrs, kada mnogi naši zemljaci tradicionalno dolaze kod rođaka u Srbiju. Upravo zato se razmišlja i o „spuštanju rampe“ kako bi se izbegla realna opasnost da se virus naglo proširi.

I iz Ministarstva spoljnih poslova juče su još jednom apelovali na na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.

INFO 24 / Novosti / Foto: S. Kostić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *