Više od 300 usluga koje pruža MUP od danas mogu da se plate elektronski

Građani Srbije od danas sve uplate za više od 300 usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova vezane za lična dokumenta, ali i druge usluge koje pruža MUP moći će da plate elektronskim putem, preko portala eUprava “Plati”, kreiranjem jedinstvene uplatnice.

Usluga “Plati” dostupna je na adresi www.plati.euprava.gov.rs, kao i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs u rubrici građani – dokumenta građana.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u policijskoj stanici u Ljermontovljevoj ulici prisustvovao prezentaciji ove usluge, istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prvi organ državne uprave koji je građanima omogućio da takse i naknade za usluge koje pruža MUP plate jednostavno i lako, bez čekanja u redovima, elektronskim putem.

“Kada sledeći put budete bili ljuti zato što su redovi ispred nekog šaltera dugi ili mislite da previše čekate u redu, treba da znate da imate alternativu i da plaćanje možete da obavite od svoje kuće onlajn”, rekao je ministar Vulin i istakao da redovi mogu da postanu prošlost ukoliko građani to žele.

Ministar je naveo da je ova nova e-usluga Ministarstva unutrašnjih poslova, značajna ne samo za građane, već i za privredu i firme.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović istakao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova prvi organ državne uprave koji je građanima ponudio ovaj novi način plaćanja.

“Ovaj sistem će značiti građanima jer će vrlo jednostavno, elektronski, moći da plate usluge MUP-a putem interneta, e-bankinga, mobilnih aplikacija i po prvi put, prilikom podnošenja zahteva, neće morati da nose papirni dokaz o uplati”, objasnio je Jovanović i dodao da će se dalje raditi na tome da ovaj vid plaćanja počnu da koriste i svi ostali državni organi.

On je ukazao da će uspostavljeni sistem biti od velikog značaja za javnu upravu, jer po prvi put svaki nalog dobija svoj jedinstveni poziv na broj, na osnovu koga se rasknjižava svaki nalog o uplati.

Direktor Uprave za trezor Marko Gvero istakao je da je digitalizacija naša sadašnjost i da će ovaj servis omogućiti poboljšanje usluga državnih organa i značajno olakšati razna plaćanja građanima.

Prema njegovim rečima, sistem je uspostavljen na zahtev građana i potrebe da se olakša i pojednostavi plaćanje.

Usluga “Plati” omogućiće građanima da umesto popunjavanja nekoliko uplatnica, preko portala eUprave kreiraju jedinstvenu uplatnicu i uslugu plate elektronski Dina, Viza, Master i Maestro karticom i integrisanim elektronskim bankarstvom.

Takođe, uplatu će moći da obave i na šalterima policijskih stanica, a biće im omogućeno i da sa jedinstvenom uplatnicom koju su dobili preko usluge “Plati” plaćanje obave u bankama i poštama.

INFO 24 / RTV/ Foto: MUP Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *