Vesić: Ulaganjem u energetsku efikasnost ulažemo u budućnost

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je Osnovnu školu „Vuk Karadžić” u Sremčici, gde su u toku radovi na energetskoj sanaciji fasade vredni 26 miliona dinara.

Ovaj školski objekat obišli su i gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić, predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, a domaćin im je bila direktorka škole Ana Bošković.

Vesić je istakao da bez obzira na smanjenje budžeta, koje je izazvano pandemijom kovida-19, Grad Beograd nije odustao od projekata energetske efikasnosti.

–  U okviru našeg projekta, koji sprovodimo već nekoliko godina, javne objekte koji su uglavnom energetski neefikasni prilagođavamo novom vremenu i činimo ih energetski efikasnima. Ove godine izdvojili smo više od 300 miliona dinara, odnosno više od dva miliona evra, kako bismo uredili nekoliko objekata, a trenutno radimo na četiri objekta. To su objekat Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Sremčici, Starog DIF-a u Deligradskoj ulici, Osnovne škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević” i Opštine Zemun. To znači da potpuno menjamo fasade i fasadnu stolariju, kako bi objekti trošili manje energenata i na taj način bili ekološki prihvatljiviji, što i jeste naš cilj – istakao je Vesić.

On je precizirao da ova škola ima 1.937 učenika i 86 zaposlenih, a ovo je bila možda i najvažnija stvar koju je trebalo uraditi. Sledeće godine objekat će biti priključen na gas, što je veoma važno, budući da se škola sada greje na lož-ulje.

Vesić je podsetio da Grad Beograd u ovom trenutku radi sanaciju krova na Tehničkoj školi u Železniku, što je veliki posao, jer je krov bio u lošem stanju.

– Počinjemo da radimo i fiskulturnu salu u Ostružnici, na zahtev Opštine Čukarica. Trudimo se da ulažemo u školske objekte jer je to ulaganje u budućnost. Naredne godine nastavićemo da ulažemo u energetsku efikasnost i da sprovodimo 43 mere za smanjenje zagađenja, a ovo je upravo deo tih mera. Podsetiću da smo jedini grad u regionu koji je izašao sa ovakvim merama i nastavićemo da ih sprovodimo bez obzira na smanjenje budžeta i situaciju sa virusom korona, jer to znači da ulažemo u budućnost – istakao je Vesić.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *