Vesić: U petak počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava

Izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, u okviru zajedničkog projekta Grada Beograda, Evropske investicione banke i Evropske unije, počinje u petak, 25. februara, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

“Kanalizacija na levoj obali Dunava gradi se iz sredstava Grada Beograda, koji obezbeđuje 20 miliona evra, i Evropske investicione banke, koja daje 35 miliona evra kroz kredit. U petak počinjemo da radimo prvi deo kanalizacije koji se plaća iz budžeta Grada Beograda. To je izgradnja pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže sa 450 kućnih priključaka za deo naselja Krnjača i u mesnoj zajednici Dunavski venac na području oko Ulice Jovice Vasiljevića”, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je Grad Beograd već završio izgradnju preko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku Braće Marić u naselju Krnjača, te da je u toku izgradnja kanalizacione crpne stanice “Krnjača 2”. 

“Ova kanalizaciona crpna stanica prihvataće najveći deo otpadnih voda leve obale Dunava i potiskivaće ih ka postrojenju za prečišćavanje u Krnjači, za koji smo raspisali tender koji se realizuje na osnovu ugovora između Grada Beograda i Evropske investicione banke”, objasnio je Vesić. 

Vesić je rekao da tender obuhvata projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda “Krnjača” sa planiranim proširenjem kapaciteta fabrike u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav. 

“Do petka naredne nedelje, po dobijanju saglasnosti Evropske investicione banke na tendersku dokumentaciju, raspisujemo javnu nabavku za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, Borči i Kotežu i rekonstrukcijom kanalizacionih crpnih stanica. Čekali smo mesecima da konsultanti Evropske investicione banke završe posao, koji su mogli da urade i ranije, kako bismo raspisali tender. Izveštaj su završili pa će naš partner Evropska investicione banka sada konačno da raspiše tender. Ukoliko to ne budu iz bilo kog razloga uradili, Grad Beograd će raspisati tender samostalno. To je moja definitivna odluka koju sam saopštio predstavnicima Evropske investicione banke. U svakom slučaju, građanke i građani sa leve obale Dunava ne treba da brinu jer će tender za taj deo kanalizacije biti raspisan”, poručio je Vesić.

Vesić je rekao da su građane leve obale Dunava decenijama lagali svi obećavajući kanalizaciju, a nisu imali ni projekte niti novac da to urade. 

“Svoje obećanje je jedino ispunio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i sadašnje rukovodstvo Grada. Izgradnja kanalizacije počinje u petak”, rekao je Vesić.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *