Vesić: Spomenik Stefanu Nemanji naša obaveza prema slavnoj istoriji

Budući spomenik Stefanu Nemanji predstavlja poštovanje srpske istorije i tradicije i slavu srpskih vladara i heroja, a to je i naša obaveza jer je ta istorija „više nego slavna”, istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući na TV Pink, podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić predložio da se podigne ovaj spomenik te da to podrazumeva da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da je jaka, kao i da je sposobna da štiti svoje interese.

–  Mi imamo obavezu da slavimo našu srednjovekovnu istoriju, ali nažalost kao narod se ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine. Između ostalog nijednog srednjovekovnog vladara nemamo na novčanici – istakao je Vesić.

Govoreći o dinamici postavljanja spomenika on je rekao da je do sada stiglo osam kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji, prvi kamioni su stigli 14. avgusta, drugi prošlog četrtka a poslednji kamioni stižu 15. septembra.

– Ovaj spomenik je jedinstven po tome što nema običan postament već je on napravljen kao neka vrsta muzeja na otvorenom. Unutar njega će moći da bude pedeset ljudi koji će biti u prilici da vide reljefe koji su posvećeni životu Srefana Nemanje. Ovaj spomenik će biti dominantan na Savskom trgu koji se rekonstruiše i koji će imati 32 hiljade kvadrata – istakao je Vesić.

Govoreći o izgradnji unutrašnjeg magistralnog prstena Vesić je naglasio da svi građani koji koriste Most na Adi znaju kako izgleda skretanje kada silazite sa mosta prema Rakovici.

–To je zato što kada je završen Most na Adi nisu završene i pristupne saobraćajnice. Mi smo prvo završili skretanje od mosta do Tošinog bunara, zatim smo pustili tramvaj preko Mosta na Adi i povezali Banovo brdo sa Novim Beogradom i sada sledi da uradimo taj silazak prema Rakovici. Počeli smo da radimo Bulevar patrijarha Pavla još pre dve godine, pa smo morali da izmestimo korito Toipčiderske reke kako bismo dobili prostor za četiri trake. Do marta završavamo potez od Ulice Pere Velimirovića  do Košutnjaka, tu će biti četiri saobraćajne trake i dve tramvajske baštice u sredini. U aprilu ćemo raspisati tender, i do kraja završiti i deo od Košutnjaka do Mosta na Adi, koristićemo staru železničku trasu tako da nećemo nećemo ulaziti u Topčiderski park što je veoma važno. Tako da ćemo do marta 2022. godine  povezati Most na Adi sa ulicom Pere Velimirovića – istakao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da se projektuje i nastavak saobraćajnice prema opštini Rakovica, a u međuvremenu se radi na pravljenju naše unutrašnje obilaznice koja treba da poveže Most na Adi i Most na Adi Huji.

– To su ulice Bulevar patrijarha Pavla koji s trenutno radi, Pere Velimirovića čije smo proširenje na četiri trake počeli da radimo, a sledeća je Borska ulica. U narednih mesec do dva počinjemo da radimo rekonstrukciju Ulice Save Maškovića i Crnotravske, širimo ih na četiri trake,  projektujemo već i spuštanje ka naselju Stepa Stepanović i petlju preko auto-puta i mi ćemo do 2022. godine imati spojen auto-put sa Mostom na Adi unutrašnjom obilaznicom sa četiri trake – istakao jue Vesić.

On je najavio da će 2021. godine početi izgradnja mosta na Adi Huji koji će koštati više od 200 miliona evra.

– Taj most treba da rastereti Pančevački most i onda ćemo povezati taj unutrašnji magistralni preten sa mostom na Adi Juhi i tog časa će Beograd dobiti pravu unutrašnju obilaznicu – zaključio je Vesić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *