Vesić: Prva deonica Moravskog koridora gotova do kraja aprila

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić ukazao je danas na to da je Moravski koridor, čija će prva deonica od Pojata do Makrešana biti otvorena do kraja aprila, prva pametna saobraćajnica u našoj zemlji, izgrađena sa kompletnom optičkom infrastrukturom.

Vesić je napomenuo da je ukupna dužina Moravskog koridora 110 kilometara i da on povezuje dva auto-puta, i to auto-put Beograd–Niš, kod petlje Pojate, i auto-put „Miloš Veliki” kod petlje Preljina.

On je precizirao da je deonica od Pojata do Makrešana duga 16,9 kilometara, a njen završetak će omogućiti da se Kruševac skoro priključi na auto-put Beograd–Niš.

Do kraja septembra ili oktobra, kako je dodao, završiće se dodatnih 10 kilometara do Koševa, tako da će Kruševac u potpunosti biti priključen na glavnu saobraćajnicu.

Vesić je najavio da će do sredine sledeće godine biti završen deo od Adrana do Preljine, što znači da će Kraljevo skoro potpuno biti priključeno na auto-put „Miloš Veliki”, dok ćemo do sredine 2025. godine spojiti Adrane i Koševo.

U narednih desetak godina pametni putevi komuniciraće sa vozilima, što znači da će ona čitati saobraćajne znake i usporavati brzinu. Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, sva vozila koja nailaze automatski će usporavati brzinu kako se ne bi stvarale gužve, čime ćemo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, omogućiti komforniju vožnju i bolje korišćenje puteva, objasnio je ministar.

On je, govoreći o 47. sajmu građevinarstva, koji je juče otvoren, rekao da je ova manifestacija veoma bitna jer je građevinarstvo značajno za bruto domaći proizvod zemlje.

Ministar je izneo podatke da je prošle godine građevinarstvo činilo 6,4 odsto BDP-a Srbije, u 2021. godini je to iznosilo šest odsto, a 2013. približno tri odsto.

Predstavljeno u brojkama, to znači da je 2013. godine vrednost svih građevinskih radova iznosila 1,6 milijardi evra, a 2021. godine 4,4 milijarde evra, precizirao je Vesić i podsetio na to da smo prošle godine imali direktnih stranih investicija u vrednosti 4,4 milijarde evra.

Prema njegovim rečima, to govori o tome koliko je građevinarstvo značajno i koliko je važno da pomognemo da se zaustavi pad te industrije, koji je prošle godine zadesio gotovo čitavu Evropu, pa i Srbiju, i da imamo trend rasta ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *