Vesić: Prijateljstvo Srbije i Kine pozitivno utiče na razvoj Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je Kineski novogodišnji vašar na Kalemegdanu.

Kineski novogodišnji vašar otvoren je  u prisustvu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo. Tu manifestaciju organizuju Ambasada NR Kine i Vlada Republike Srbije, dok su sponzori manifestacije Kancelarija za kulturu i turizam provincije Šandong i Grad Beograd.

Vesić je izrazio nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna i istakao da svaki Kinez u Beogradu i Srbiji može da se oseća kao kod kuće.

To jeste tako i ponosni smo na veliki broj Kineza koji žive u našem gradu i našoj zemlji. Oni na taj način postaju deo našeg grada i daju doprinos razvoju našeg društva. Srećni smo što sa kineskim prijateljima posle internacionalne i srpske, proslavljamo i Kinesku novu godinu. To je Beograd koji želimo, grad koji je otvoren prema svima i koji želi da razmenjuje iskustva i pokaže svoju lepotu – rekao je Vesić.

Vesić je naglasio da je srećan što je Srbija zemlja koju, kako je rekao, naši kineski prijatelji mogu da smatraju drugom domovinom.

U Beogradu se gradi najveći Kineski kulturni centar u Evropi, mnoge investicije u našu zemlju stižu iz Kine, kineske kompanije učestvuju u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, a Kina je našoj zemlji pomogla veliki broj puta na najrazličitije načine. Zbog svega toga našim kineskim prijateljima u ime Grada Beograda čestitam kinesku Novu godinu – dodao je Vesić.

Ministar Ljajić je rekao da će manifestacije posvećene Kineskoj novoj godini trajati ove godine u Beogradu i Novom Sadu bezmalo mesec dana.

Ove godine Novi Sad je prvi put uključen u proslavu, što je i logično budući da najveći deo turista iz Kine dolazi u ova dva grada. Na ovaj način pridružujemo se velikim i značajnim turističkim  destinacijama poput San Franciska, Londona ili Sidneja koji godinama unazad imaju proslavu Kineske nove godine, dok u regionu time mogu da se pohvale Budimpešta i Atina. Svi se bore za veći broj kineskih turista, kojih je u Srbiji u godini za nama boravilo oko 150.000 sa 300.000 ostvarenih noćenja. Činimo sve kako bismo uspešno prezentovali Srbiju kao turističku destinaciju i očekujem da u 2020. godini stignemo do brojke od 200.000 Kineza koji su posetili Srbiju – rekao je Ljajić.

Ambasadorka Čen Bo je podsetila na 4.000 godina dugu istoriju proslave Kineske nove godine.

Ovaj praznik u Kini zovemo i Festival proleća, a definitivno je  pitanju najveći praznik u Kini. Kineski novogodišnji vašar se organizuje prvi put u Beogradu i nadam se da će Beograđani osetiti atmosferu Kineske nove godine. Svim našim srpskim prijateljima želim mnogo sreće u Novoj godini – rekla je Čen Bo.

Događaju je prisustvovao i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

INFO 24 / BeoInfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *