Vesić: Potvrđen kreditni rejting Grada Beograda „Ba3 pozitivan”

Američka kreditna agencija „Mudis” potvrdila kreditni rejting Grada Beograda „Ba3 pozitivan” za 2020. godinu, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Studio B i ističe da isti kreditni rejting ima Republika Srbija.

Kreditni profil Grada Beograda („Ba3 pozitivan”) ukazuje na promišljeno fiskalno upravljanje koje je rezultiralo zdravim fiskalnim učinkom, kaže se u analizi agencije „Mudis” koja je objavljena na zvaničnoj prezentaciji ove agencije i dodaje se da će nezabeleženi šok zbog epidemije virusa korona i pad privredne aktivnosti uticati na prihod Grada u 2020. godini.

Kreditne snage i zdrav učinak poslovanja pre krize amortizuju ekonomski šok nastao usled epidemije. Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat, bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu centra nacionalne privrede, napisano je u izveštaju.

„Razborito upravljanje budžetom Grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje pozitivne izglede”, kaže američka agencija. Očekujemo da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou. Prosečan gotovinski saldo na računima Grada je u 2019. godini iznosio 12,1 milijardu dinara (2018. godine je iznosio 13 milijardi dinara), što čini 14 odsto prihoda iz poslovanja. Gotovinske rezerve Grada veće su za 3,4 puta od zahteva za servisiranje duga, koji dospeva 2020. godine, i pružaju Gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu, navodi se u izveštaju.

Direktni dug Beograda čini 43 odsto prihoda iz poslovanja i predstavlja nivo koji je sličan onom u prethodnoj godini, mada je znatno niži u odnosu na 87 odsto, koliko je zabeleženo pre pet godina. Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB, „Aaa stabilan”) u septembru 2019, kojim će se investirati u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 miliona evra, ocenjuje „Mudis”.

Na kraju svog izveštaja američka kreditna agencija „Mudis” hvali finansijsko poslovanje Grada Beograda.

Aspekti uprave su značajni za kreditni rejting Beograda. Beograd primenjuje razborito finansijsko planiranje, koje mu omogućava da unapred predvidi ključna kretanja, čime se Gradu omogućava da predvidi i moguće pritiske i što daje dovoljno vremena da svoje planove izmeni tako da se smanji uticaj na njegov kreditni status, napisano je u ovom izveštaju.

Vesić je za Studio B rekao da je kreditni rejting potvrda da gradska vlast domaćinski upravlja budžetom i da je Grad finansijski stabilan.

– Ne zaboravimo da je naš grad pre samo osam godina bio zadužen 1,2 milijarde evra, a da smo imali dva puta manji budžet, te da se trudnicama, penzionerima i porodiljama dugovalo oko 400 miliona dinara. Danas u gradskoj kasi, i posle smanjenja budžeta, imamo više od milijardu evra i sve svoje obaveze plaćamo u dan. Tako se domaćinski posluje –  rekao je Vesić gostujući na našoj televiziji.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *