Vesić: Od danas dve nove linije BG voza, od centra grada do Lazarevca za 63 minuta

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sa saradnicima provozao se Bg vozom čije su dve nove linije, koje građanima Lazarevca i Barajeva omogućavaju direktnu vezu sa centrom Beograda, puštene danas u saobraćaj.

Događaju su prisustvovali glavni gradski urbanista Marko Stojčić, članovi Gradskog veća Zoran Adamović, Elena Bilić, i Miloš Dangubić kao i gradski sekretari za saobraćaj i za javni prevoz Dušan Rafailović i Jovica Vasiljević.

Upitanju su linije Lazarevc-Ovča-Lazarevac i Lazarevac-Resnik-Lazarevac, a prema rečima Gorana Vesića od danas je od centra grada do Lazaravca BG vozom potrebno 63 minuta.

– Obezbedili smo brzu i kvalitenu vezu građanima Barajeva i Lazarevca sa centrom Beograda. Putovanje od centra Lazarevca do Vukovog spomenika će trajati tačno 63 minuta, a od centra Lazarevca do BAS-ove stanice se putuje 80 minuta pod uslovom da nije saobraćajni špic. Obezbedili smo šest polazaka dnevno radnim danima, vikendom četiri polaska, a uvedene su dve nove linije, Lazarevc-Ovča-Lazarevac i Lazarevac-Resnik-Lazarevac – rekao je Vesić.

On je dodao je da će BG voz radnim danima polaziti iz Lazarevca u 6:08, 7:49, 11:08, 14, 16:50 i 18:40, a ka Lazarevcu u 04:47, 6:30, 7:50, 12:30, 14:50 i 17:40.

Obuhvaćena su oba špica i ovo omogućava da građani Lazarevca i Barajeva žive u uređenom gradu, da imaju obezbeđen prevoz do centra grada. Ovo znači da Beograd postaje prava prestonica, a to ne može da postane dok se ne obezbedi kvalitena saobraćajna veza za sve građane Beograda bez obzira u kom delu grada žive – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je uvedena i kružna autobuska linija od železničke do autobuske stanice u Lazarevcu dužine oko 2,5 kilometra što omogućava građanima da lakše dođu do BG voza. Sada, kako je naveo, ima više od 170 kilometara trase BG voza, a pre 2013. godine je bilo oko 20 kilometara.

Naša glavna linija BG voza koja ide od Batajnice do Beograd-centra i Ovče nažalost trenutno saobraća na svakih 60 minuta zbog remonta pruge. Kada se završi remont 2021. godine ona će se vratiti na stari režim, odnosno na 10 minuta u vršnom času, a 20 van njega. Pored toga otvorili smo liniju Beograd centar – Resnik, od 1. septembra spojili smo Mladenovac i Sopot sa Beogradom tako da je od danas veći deo prigradskih opština povezan BG vozom – istakao je Vesić.

On je dodao da su planovi za širenje linija BG voza veoma ambiciozni, jer je to laka gradska železnica koja će raditi nezavisno od metroa, ali će jednog dana zajedno činiti jedinstven sistem. Sledeča linija, koja podrazumeva i gradnju pruge, biće Makiš-Rakovica-Karaburma dužine 14 kilometara, a onda sledi izgradnja linije od Novog Beograda prema Surčinu koja će biti produžena do Obrenovca.

Kada to budemo završili, sve prigradske opštine, izuzev Grocke, biće povezane linijama lake gradske železnice sa centrom grada. Ova pruga nije napravljena juče, ona postoji ovde decenijama i ranije je neko mogao da BG voz spoji sa prigradskim opštinama. Zato sam posebno ponosan, jer na ovaj način pokazujemo koliko su nam važni građani Beograda u kom god delu grada da žive. Važn nam je i komfor građana – istakao je Vesić.

On je pozvao građane da koriste BG voz jer je brz, jeftin i kvalitetan prevoz i zahvalio svima koji su yčestvovali u realizaciji jer, kako je rekao, kada se zajedno radi može da se uradi nešto korisno za građane.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je izrazio zadovoljstvo zbog puštanja u rad novih linija BG voza jer je, kako je istakao, za razvoj prigradskih opština  izuzetno važna dobra saobraćajna veza sa centrom grada.

Otvaramo liniju do Lazarevca što znači da građani Lazarevca u realnom roku mogu da stignu do centra Beograda. Uskoro će biti otvoren i auto-put od Surčina do Obrenovca što je još jedan pokazatelj da isto tretiramo sve građane Beograda – rekao je on i dodao da je u planu i izgradnja oko 15 trgova i javnih prostora u prigradskim opštinama koji će biti izgrađeni po istim kriterijumima kao što se to radi u centru Beograda.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić je zahvalio zameniku gradonačelnika zbog uvođenja nove linije BG voza jer je to bilo potrebno građanima ove opštine.

– Na zahtev građana predsenik opštine Barajevo i ja smo pokrenuli inicijativu da se uvede ova linija. Građani Lazarevca su na ovaj način jednako tretirani kao i građani centralnih gradskih opština – dodao je on.

Predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović je ponovio da ovo mnogo znači građanima Barajeva, ali i Lazarevca.

Nadam se da ćemo konačno realizovati ideju da Barajevo i Lazarevac više ne budu krajBeograda, već njegov početak, a ovo je svakako put ka tome – rekao je Adamović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *