Vesić: Linijski park će biti ponos Beograda

Javni uvid za linijski park koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta počeo je danas rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da celokupno područje plana obuhvata 66 hektara, da će se park raditi tri godine i da će koštati 55 miliona evra. Ove godine Grad je iz budžeta izdvojio 15 miliona evra za park koji je projektovalo 55 mladih arhitekata.

Tamo gde je nekad pruga odvajala Beograd od reke sada će biti linijski park sa pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 kvadratnih metara pešačkih površina, 200 hiljada metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa. To će potpuno promeniti taj deo grada, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je linijski park koji ima sedam celina posledica izgradnje Beograda na vodi i izmeštanje stare železničke stanice, jer da se to nije dogodilo danas bismo imali prugu u centru grada, a ne ovaj park.

Park će biti jedinstven u svetu. Predviđeni su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine treba obezbediti i sadržaje za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko-urbani mobilijar i zelene zvučne barijere kod tranzitnog sadržaja, objasnio je Vesić.

Vesić je objasnio je da će ispod parka biti izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile.

Biće izgrađeni podzemni prolazi u nastavku Ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, od Dubrovačke ispod Dunavske ulice, u Knežopoljskoj ulici i u nastavku Cvijićeve ulice. Gradiće se i nova vodovodna, kanalizaciona i elektroenergetska mreža, telekomunikaciona infrastruktura i novi gasovodni kapaciteti, rekao Vesić.

Vesić je najavio da je Beograd ove godine u budžetu izdvojio 375 miliona dinara za fasade i da će biti uređeno oko stotinu fasada pod zaštitom države.

Uređujemo šetalište “Lazaro Kardenas” u Bloku 44

Nastavljeni su radovi na rekonstrukciji šetališta “Lazaro Kardenas” u Novom Beogradu, dužine oko četiri i po kilometra, koje povezuje blokove 45, 44 i 70, izjavio je Vesić.

Rekonstrukciju ovog šetališta predložio  je 2019. godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a Vlada je izdvojila trista miliona dinara. Ostatak novca, više od trista miliona dinara, obezbedio je Grad Beograd, tako da građani koji žive u blokovima 44, 45 i 70 treba da znaju da rekonstrukciju radi Grad Beograd uz pomoć Vlade Srbije i da niko drugi ne učestvuje u ovom projektu, rekao je Vesić.

U okolini šetališta, koje se izdvaja svojom lepotom, živi oko 35, možda i 40 hiljada ljudi, precizirao je Vesić.

Završili smo kompletno šetalište u Bloku 45, gde se sada nalazi šest novih dečjih igrališta, saobraćajni poligon, novi tereni, dve teretane na otvorenom. Na ovom prostoru je zasađeno 235 novih stabala a postavljene su i 152 nove klupe, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da se sada obavljaju radovi na šetalištu u Bloku 44.

Radimo novo dečje igralište, rekonstruisaćemo četiri postojeća, uradićemo teretanu na otvorenom, saobraćajni poligon, saniraćemo košarkaški teren, kao i teren za boćanje, a zasadićemo i nova 53 stabla. Ukupna vrednost radova je oko 150 miliona dinara i do 15. decembra očekujemo da radovi budu završeni, objasnio je Vesić.

Istovremeno, dodao je Vesić, priprema se i projekat za Blok 70, gde bi trebalo da radovi krenu na proleće.

To znači da ćemo tokom 2022. raditi i deo u Bloku 70, nakon čega će čitavo šetalište “Lazaro Kardenas” biti završeno. Prednosti nakon rekonstrukcije će biti bolji životni standard i veća cena stanova. Sve što je tamo urađeno sprovelo je Javno komunalno preduzeće “Zelenilo-Beograd”, zaključio je Vesić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *