Vesić: Komunalna milicija kreće u kontrolu buke posle 20. oktobra

Posle 20. oktobra počinje rigorozna kontrola buke iz ugostiteljskih objekata na osnovu ovlašćenja koje je komunalna milicija dobila novim Zakonom o buci, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

“Većina ugostitelja, njih preko 95 odsto, radi normalno i ne pravi probleme svojim komšijama. Manji broj njih, posebno onih sa splavova, emituje glasnu muziku i teroriše Beograđane i sada je poslednji trenutak da ulože novac u mere zaštite od buke”, rekao je Vesić i poručio da će se zakon dosledno sprovoditi i da neće biti zaštićenih.

Novim zakonom svaki komunalni milicionar ovlašćen je da u slučaju da se iz ugostiteljskog objekat emituje buka koja je većeg intenziteta i jačine od dozvoljene reaguje na licu mesta, naveo je Vesić i dodao da će “svaki komunalni milicionar biti opremljen uređajem za merenje nivoa buke, takozvanim fonometrom, pa će moći da upozori i da oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad ugostiteljskog objekta”.

Vesić je zahvalio ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović jer je prihvatila inicijativu Grada Beograda da se donese novi zakon kako bi se građani zaštitili od pojedinih bahatih ugostitelja koji stvaraju nesnosnu buku.

“Vujović je bila predsednica opštine Savski venac, a građani te opštine uz građane Starog grada i Novog Beograda najugroženiji su od buke koja dolazi sa splavova, tako da je razumela potrebu Grada Beograda da novim zakonom dobije preko potrebne instrumente kako bi se onima koji emituju buku preko nivoa koji je dozvoljen stalo na put”, rekao je Vesić.

Beograd je pripremajući se za ovaj zakon već uradio akustično zoniranje grada i utvrdio izvore buke, kao i dozvoljeni nivo buke za svaki deo grada.

“Zakon o zaštiti od buke omogućava nam da smanjimo ili eliminišemo štetne efekte buke na zdravlje ljudi, da utvrdimo granične vrednosti buke, kao i da se javnosti obezbedi pristup informacijama koje se tiču buke”, poručio je Vesić. Zakon o zaštiti buke predviđa da će novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar kazniti za prekršaj ugostitelja ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ukoliko ponovi prekršaj kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara. Komunalni milicionar ima pravo da oduzme sredstvo sa kojeg se emituje glasna muzika, kao i da zatvori ugostiteljski objekat ukoliko se prekršaj ponovi. Zakon je usklađen sa direktivom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni i upravljanja bukom u životnoj sredini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *