Vesić: Dvesta novih autobusa na gas

Doneli smo odluku da od ove godine krenemo sa kupovinom najmanje 200 autobusa na komprimovani gas, od kojih će biti 150 zglobnih autobusa, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u redovnoj rubrici Studija B „Pitajte zamenika gradonačelnika“.

Vesić je istakao da je u cilju smanjenja zagađenja to samo početak velikih promena u gradskom prevozu od kojih je najvažnija ta da grad Beograd više neće kupiti ni jedno vozilo na dizel i to ne samo za GSP, već i za druga gradska preduzeća.

Grad je planirao da ove godine uloži 53 miliona evra na kupovinu novih vozila, 100 zglobnih autobusa i 40 trolejbusa, ali je zbog problema sa zagađenjem ta odluka promenjena, kaže zamenik gradonačelnika Breograda Goran Vesić. Ideje je da do 2021. godine gradski prevoz budu na komprimovani prirodni gas, kao i da se poveća broj elektrovozila.

U narednih 5 godina, kako je planirano, svake godine kupovaćemo još 80 autobusa na gas, kaže Vesić, što znači da će mo ih za 5 godina u Beogradu imati 520.

Politika grada je da se kroz petogodišnji plan, u koji će biti uloženo 6,5 milijardi evra,  aktivno odgovoriti na sve ozbiljnije udare brojnih zagađivača, kaže zamenik gradonačelnika. On podseća da se razvija vozni sobraćaj, da počinje izgradnja metroa, ali i tunela, poput onog od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta, koji će znatno smanjiti saobraćajno zagađenje. Uz značaj završetka obilaznice oko Beograda, Vesić je najavio i izgradnju topčiderskog tunela, ali i projekat za  zeleniji grad, izgradnju novih biciklističkih staza.

U narednih 5 godina individualna ložišta biće priključena na sistem centralnog grejanja i u tu svrhu će biti izgrađeno 306 kilometara toplovodne mreže i oko 250 kilometara gasne mreže.

Takođe, povećan je i broj cisterni za pranje ulica.

Naporno smo radili proteklih godina na problem klizišta u naselju Duboka u Umci, kaže Vesić. Konačno možemo da kažemo da će njihov problem biti rešen, jer je vlada Srbije odobrila sredstva da se obavi preseljenje.

Povodom najavljene prodaje Apoteka Beograd,  Vesić je rekao da onaj ko bude kupio Apoteke Beograd moraće isključivo da se bavi apotekarskim poslom. Novi vlasnik će morati da se obaveže u investicionom planu u kojoj meri će invenstirati u nove apoteke, što će biti i uslov za kupovinu apotekarskih ustanova Beograda, pojašnjava Vesić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *