Vesić: Decenijama se pričalo o izgradnji „Dedinja 2”, a mi ga sada gradimo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” Milovan Bojić obišli su radove na izgradnji bolnice „Dedinje 2”.

Ovo je projekat iz osamdesetih godina, a mnogi su izgranju dugo isčekivali. Vesić je podsetio da se izgradnja bolnice „Dedinje 2” pominje decenijama u nazad, kao i da sada postoji prilika da se projekat realizuje.

Projekat je iz osamdesetih godina prošlog veka i nema direktora i Vlade koji nisu pričali o izgradnji ovog objekta. Tek sada imamo priliku da vidimo njegovu realizaciju, tačnije od juna, kada je predsednik Aleksandar Vučić postavio kamen temeljac – ukazao je Vesić.

On je precizirao da će nova bolnica imati više od 14.000 metara kvadrtanih, kao i najavio završetak radova za dve i po godine.

Vesic i Bojic,DEDINJE II Beograd 2711 2019 photo Predrag Mitic

Kada se bude završila nova bolnica, uključujući i novi parking, moći ćemo da kažemo da imamo nacionalni centar za srce i da smo time ostvarili san svih lekara koji su sanjali o „Dedinju 2”. I ne samo ovu bolnicu već i Klinički centar Srbije, jer naša država sada ima dovoljno novca da ulaže u projekte o kojima se samo decenijma pričalo. Takođe, od „Dedinja 2” neće imati koristi samo grad Beograd, jer je to bolnica u koju dolaze ljudi iz čitave Srbije – ukazao je zamenik gradonačelnika i zahvalio je Vladi Srbije i direktoru vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjim Marku Blagojeviću koji finansiraju izgradnju “Dedinja 2”, kao i direktoru Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Milovanu Bojiću.

Grad Beograd će ponovo i ove godine izdati građevinske dolzvole za više od milion metara kvadratnih, a zajedno sa republikom i opštinama, taj broj će preći 1.300.000 metara. To je dokaz koliko se Beograd zadnjih godina gradi i razvija – zaključio je Vesić.

Vesic i Bojic,DEDINJE II Beograd 2711 2019 photo Predrag Mitic

Profesor dr Bojić istakao je da su u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” veoma zadovljni dinamikom radova i saradnjom sa Kancelarijom za javna ulaganja, Gradom Beogradom i izvođačem radova. Takođe je istakao i da u svim segmentima i domenima rada, lekari instituta postižu izvanredne rezultate.

U 42 godine postojanja, ovaj instutut postiže svoje maksimume. Sigurno ćemo 2019. godinu završiti kao ustanova koja je pojedinačno uradila najveći broj operacija na srcu u Evropi, a verovatno i u svetu – ukazao je Bojić.

Ovo predstavlja veliku njihovu izvesnost i perspektivnost opstanka u budućem nacionalnom institutu za srce i krvne sudove, jer će imati apsolutni komfor i medicinsku tehniku najnovije generacije, čime će pružati zdravstvene usluge ne samo stanovništvu grada Beograda i Srbije, već će moći da izađu i na međunarodno tržište – najavio je Bojić.

Blagojević je najavio da će po okončanju radova, koji se očekuju u drugoj polovini 2021. godine, ukupna površina objekta biti 23.000 metara kvadratnih, uključujući staru zgradu instituta i novu, koja se gradi tik uz nju. Ceo objekat će, kako je rekao, biti opremljen najmodernijom medicinskom opremom, kakvu i zaslužuje institut renomea kojeg ima „Dedinje”. Blagojević je rekao da je zadovoljan dinamikom radova na izgradnji „Dedinja 2”.

Vesic i Bojic,DEDINJE II Beograd 2711 2019 photo Predrag Mitic

Pre samo nekoliko meseci, na ovom mestu je bila livada, a sada smo došli do faze da objekat izlazi iz zemlje i počinje da raste. Takođe, izlazimo iz prve, veoma kompleksne faze, koja je mogla da obiluje nepredviđenim okolnostima, i to je ono što je dobro – ukazao je Blagojević.

„Dedinje 2” će sa svom infrastrukturom i pristupnim saobraćajnicama koštati blizu 23 miliona evra. To je samo deo ogromnog ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu u Srbiji, za šta je namenjeno da u narednih nekoliko godina bude uloženo milijardu evra, uključujući Klinički centar Srbije, kliničke centre u Novom Sadu i Kragujevcu, ali i bolnice, domove zdravlja i seoske ambulante – najavio je Blagojević.

Katarina Korać / INFO 24 / foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *