Veliki Rzav postaje Specijalni rezervat prirode

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je pokrenut postupak zaštite prirodnog područja prve kategorije, Specijalnog rezervata prirode (SRP) Veliki Rzav.

U skladu sa pravilima, kako se dodaje, SRP Veliki Rzav ispunjava sve uslove da postane zaštićeno područje od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja.

Na dužini toka Velikog Rzava od 66,6 km, u predloženim granicama zaštite je 50,7 km.

Cilj predloga zaštite je očuvanje prirodnih vrednosti, zaštita voda od zagađenja i nepovoljnih promena hidroloških režima.

Pored toga, treba zaštititi i sve ono što ima vredna geološka, geomorfološka o hidrografska obeležja i predstavlja retke vrednosti geonasleđa.

Ukupna površina SRP Veliki Rzav iznosi 4.857,56 hektara, a prema strukturi površina katastarskih opština preko 70 odsto površine u zaštićenom području je u privatnoj svojini, oko 26 odsto u državnoj, dok je oko tri odsto u javnoj svojini.

Na području SRP Veliki Rzav ustanovljavaju se režimi zaštite drugog i trećeg stepena, a celokupno zaštićena površina predstavlja potencijalno Natura 2000 područje.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je 6. oktobra 2022. godine Studiju zaštite Specijalnog rezervata prirode „Veliki Rzav” Ministarstvu zaštite životne sredine, kao nadležnom organu.

Postupak zaštite, kako se dodaje, shodno Zakonu o zaštiti prirode prirode, počeo je objavljivanjem Studije zaštite na internet stranici nadležnog ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *