VAŽNI SASTANCI ZA SRBIJU: Vučić putuje u Prag, premijerka Brnabić u Brisel

Premijerka Ana Brnabić predstavljaće Srbiju na večeri lidera Zapadnog Balkana koju će 18. maja organizovati šef diplomatije EU Žosep Borelj, saznaje Tanjug u Briselu.

– Pozivnice su poslate, spisak zvanica objavićeno tokom sledeće nedelje – navode u Boreljovom kabinetu.Istog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić naćiće se u dvodnevnoj radnoj poseti Pragu, saznaje Tanjug.Već tradicionalna večera šest lidera Zapadnog Balkana sa šefom diplomatije EU za cilj ima pregled celokupne politička situacija na Zapadnom Balkanu.

Ovoga puta najavljena je i geopolitička rasprava najvišim zvaničnicima iz regiona. ali i inicijativa Brisela za vcećim angažmanom EU u regionu.

– Region je deo problema, ali i deo rešenja. Moramo da ga sagledam iz geopolitičkog ugla i to ćemo urditi i sledeće nedelje sa, nadam se, svim liderima sa Zapadnog Balkana – poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je za jun najavio još jednu raspravu u Savetu EU o Zapadnom Balkanu u svetlu predloga o većem angažamanu EU u regionu.

– Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom – poručio je Borelj.

On zaključuje da su se ministri spoljnih poslova EU tokom jučerašnje strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u oceni da ”region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *